Viruși, arme și oțel

Fara a fi moralistul de serviciu, Jared Diamond a fost mereu intrigat de un lucru aparent trivial: la ce se gandeau locuitorii Insulei Pastelui atunci cand au taiat ultimul arbore de pe insula. Ori cum au reusit unele societatii sa prospere si sa evolueze in anumite conditii ale mediului natural in timp ce alte societati au pierit (sau au ales sa piara) in exact aceleasi conditii? Cum de Norse, vechii locuitori ai Groenlandei, sau mayasii au persistat in distrugerea mediului inconjurator si au refuzat adaptarea la schimbarile naturale si de clima din jurul lor? Acum, speta umana, mai numeroasa ca niciodata si globalizata, poate trage invataminte din colapsul vechilor societati, le poate intelege greselile si le poate cuantifica in cunoastere empirica.

Diamond, initial ecologist si ornitolog, e autorul unei trilogii despre soarta societatilor umane ce cuprinde “Al treilea cimpanzeu”, “Virusi, arme si otel” si “Colaps”. El combina cunoasterea profunda a biologiei evolutive si a biogeografiei – pe care le preda la Universitatea din California, Los Angeles, cu pasiunea pentru istorie si protoistorie. Este membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte si al Societatii filosofice Americane, a publicat peste 200 de articole in reviste si compendii de specialitate, a obtinut si premiul Pulitzer pentru “Virusi, arme si otel”.

Bestsellerul a fost tradus in romaneste si publicat la Editura Allfa sub titlul complet “Virusi, arme si otel. Soarta societatilor umane”. Desi opera sa trateaza societati non-europene, Diamond trataeaza in aceasta carte hegemonia civilizatiei occidentale. “Istoria a urmat un curs diferit pentru diferite popoare din cauza diferentelor dintre mediile naturale ale acelor popoare si nu din cauza diferentelor biologice”, spunea Diamond. Cei care au domesticit plante si animale mai devreme au avut un avantaj in a dezvolta ulterior scrisul, guvernamantul, tehnologia, armele de razboi si imunitatea la virusii letali.

Teza e mai veche si ii apartine lui Montaigne; europenii domina lumea pentru ca au dezvoltat un guvernamant superior determinat de insusi climatul temperat, spre rece al continentului. Diamond dovedeste ca masa de pamant eurasiatic are cele mai bune resurse biologice cu care se pot dezvolta societati agricole, societati extinse, coerente si puternice. O serie de date bine cercetate si interpretate privind tipurile de plante si animale propice agrculturii si sustinerii unei societati agricole sta la baza intregului tratat. Evident, omul preistoric din Eurasia a devenit taran strict gratie conditiilor de mediu, iar asta i-a asigurat dominatia in istorie.

Un punct cu totul original al cartii lui Diamond este ajutorul conchistadorilor primit din partea… virusilor. Animalele pe care eurasiaticii au reusit sa le domesticeasca erau de fapt marii purtatori ai germenilor patogeni – precum cei ai pojarului care a anihilat populatiile Lumii Noi. Imunitatea europenilor la acesti virusi este rezultatul direct al dezvoltarii agricole initiale.

Nu va asteptati la un tratat complex de istorie, ci la un mix de biogeografie si istorie a inceputurilor, insa dintr-o perspectiva rece, stiintifica. Pentru istoria moderna si contemporana nu va obositi cu cartea lui Diamond, insa pentru primii… 15.000 de ani ai istoriei noastre, lectura e o placere la fel de mare precum perioada analizata.

Tags: