Tragedia primului ciclist de cursă lungă

La sfârșitul anilor 1950, se pregătea pentru prima călătorie transiberiană pe bicicletă. La vremea aceea erau cunoscuți mai mulți bicicliști de touring, dar încercarea lui era cu totul specială. Liudas Alseika, un inginer agronom, călător, profesor și veteran al turismului sustenabil, urma să organizeze o expediție pe bicicletă de la Marea Baltică la Oceanul Pacific. De data asta avea de gând să meargă cu bicicleta din orașul portuar Klaipeda din Lituania până în Vladivostok, în îndepărtata Rusie asiatică.

Orașul rusesc urma să-și sărbătorească a 100-a aniversare în 1960. Alseika era ceva mai tânăr decât Vladivostokul – în 1960 împlinise 73 de ani. Bătrânul biciclist urma să scrie istorie, conducând un grup de biciliști de pe un continent pe altul pentru prima dată.

Traseul lui aproape coincidea cu Marea Rută Siberiană, traversând Uralii și Munții Sayan, ținuturile joase din vestul Siberiei, taigaua de lângă Lacul Baical, Chabarovsk și Primorsky Kray. Pe 1 mai 1960, bicicliștii au pornit în călătoria de jumătate de an pe bicicletă. Alseika avea să plătească cu viața îndrăzneala lui de a traserva URSS-ul. În a 20-a zi a expediției, pe autostrada dintre Moscova și Nizhny Novgorod, Alseika a fost accidentat mortal de un camion.

Liudas Alseika în 1960

Liudas Alseika în 1960

Ceilalți bicicliști au depășit durerea și s-au decis să continue expediția spre est. Ei au ajuns la Vladivostok pe 9 octombrie 1960. Călătoria a durat 162 de zile, iar distanța parcursă a fost de 11.800 de kilometri.

Expediția tragică a încurajat călătoriile pe două roți și a trezit un interes pentru popoarele baltice. În ciuda tragediei, în anii 60 mulți tineri și-au luat bicicletele și s-au aventurat în expediții de-a lungul URSS-ului.

Muzeul Bicicletei din Lituania i-a dedicat o aripă întreagă lui Alseika. În ciuda mărimii lor, statele baltice au o tradiție îndelungată a mersului pe bicicletă. Lituania are una dintre cele mai mari fabrici de biciclete din lume. Fabrica a sărbătorit recent producerea bicicletei cu numărul 5.000.000 de la privatizarea din 1993.

Tags: , , , , ,