Economia gulerelor verzi

In sfarsit am trecut peste ultima pagina a unei carti non-fiction, poate cea mai buna scrisa pe tema economiei verzi, Economia gulerelor verzi a lui Van Jones. Cartea a devenit si mai faimoasa dupa ce autorul a demisionat din slujba de consultant special pentru “green jobs”, antreprenoriat si inovatii de la Casa Alba, la sfarsitul anului 2009 in plin avant pre-Copenhaga.

POZA-VanJonesIn caz ca nu sunteti familiari cu Van Jones ca activist, trebuie doar sa va indrept catre biografia lui pentru a va putea face o idee despre cariera unui luptator desavarsit. Si-a dedicat ani din viata combaterii violentelor rasiste din California oferind solutii care mereu au putut fi masurate – lucru care nu apare foarte des in lumea organizatiior non-profit.

Din nefericire, demisia sa este umbrita de un mister adanc – in esenta, a demisionat datorita hartuirii continue din partea dreptei americane conservatoire si atacurilor impotriva convingerilor sale personale. Printre acestea, opozitia radical fata de pedeapsa cu moartea, dar si dubiul exprimat public in legatura cu prezumtivul scenariu din spatele catastrofei 11 septembrie 2001.

The Green Collar Economy e una din acele carti care spune povestea schimbarilor climatice cu o mare intensitate si da!, cu un limbaj catastrofic. Dar, spre deosebire de alti autori din aceeasi categorie, el ofera unele dintre cele mai interesante si bine gandite solutii pe care le-am citit vreodata.

Cartea incepe cu o problema. Topirea ghetarilor, o economie in rahat, si multe alte lucruri groaznice legate de inegalitate si lipsa hranei din America si de aiurea. Este “americanocentric” in sensul in care se focalizeaza mai mult pe rolul pe care politica SUA il joaca in specularea momentumului legat de schimbarile climatice si adaptarea la acestea. Si e in mod absolut pasionat de subiect.

Cuvintele sale rezoneaza furie, dar si dedicare in a rezolva marea problema. Aditional, experienta personala a lui Jones in timpul uraganului Katrina si urmarilor sale fac legatura clara intre saracii urbelor de azi si dezbaterea privind incalzirea globala. Pur si simplu, nu poate fi o lupta elitista.

Volumul, in acest context, face referire apoi la solutii precum:

-       Actiune concreta a guvernului American,

-       Angajamentul celor neprivilegiati si mai ales al comunitatilor urbane,

-       Utilizarea unor sectoare ale societatii precum fostii condamnati, in a beneficia de revolutia joburilor verzi; acest fapt ar fi un progres atat social cat si economic,

-       Sustinerea guvernamentala a inovatiei in sectorul privat, in special finantarea proiectelor si sustinerea inventatorilor din aria rehnologiilor durabile.

Lista pe care o face Jones e mult mai lunga si destul de descurajatoare pentru cititorul mediu. Singura critica pe care as aduce-o cartii e ca daca ar fi fost usor mai anecdotica, ar fi fost incredibil de eficienta.

Povestea urmarilor uraganului Katrina pe care o face Jones in debutul cartii e induiosatoare.  Toata America isi aminteste sentimentul de neputinta pe care multi l-au avut si realitatea teribila  ca in cea mai dezvoltata tara din lume guvernului nu ii pasa de cetatenii sai.

As mentiona si sentimental meu de mare tristete legat de decizia lui Jones de a demisiona de la Casa Alba. Cartea m-a facut sa cred in  capacitatea lui Jones de a misca SUA si intregul mapamond in directia buna.

Sunt convinsa ca autorul isi da seama ca exista multi americani si oameni de pe tot globul care ii apreciaza munca, iar acesti Glen Beck* de la televizor, in ciuda zgomotului pe care il fac, nu sunt singura voce.

*Glen Beck era amfitrionul unui “show” TV conservator pe Fox News celebru pentru radicalismul sau pro-republican si anti-liberal, sustinator zgomotos al miscarii conservatoire de protest, Tea Party. Showurile sale erau de fapt o suita de racnete si infierari ultraconservatoare ale politicilor administratiei Obama ori ale oricaror pozitii publice liberale sau de stanga.

** The Green Collar Economy e disponibila numai in limba engleza pe Amazon.com

 Beth Oppenheim

Tags: , , ,