2C publică EcoAlmanahul 2016 un anuar de jurnalism de profunzime, studii și cercetări care analizează efectul larg al biomasei și al altor bioenergii

0

Coperta a fost realizată de Dan Perjovschi pentru 2Celsius și simbolizează starea de fapt a pădurilor românești dar și mișcarea de protest care a luat naștere pentru a o combate (în interpretarea noastră)

Un nou „EcoAlmanah” subliniază laturile energiei „curate” care nu sunt întotdeauna mediatizate. Această colecție de texte online are ca scop contracararea revendicărilor false și dubioase cu privire la combustibili, care ar putea fi buni pentru afaceri mari în Europa de Est, dar nu sunt cea mai bună soluție pentru oameni și mediul înconjurător.

În cele două decenii de când economiile controlate de stat din blocul sovietic au fost deschise la forțele pieței, factorii de mediu s-au luptat pentru a concura cu nevoia de a crea locuri de muncă și de producție. România a aderat la UE în 2007 și, prin urmare, trebuie să respecte normele de mediu ale UE, dar grupurile de mediu sunt alarmate de faptul că energia viitoare devine din ce în ce mai mult orientată spre bioenergie care trece drept energie curată. Efectele ei secundare sunt însă considerabile.

2Celsius publică, prin urmare, EcoAlmanahul 2016, un anuar de jurnalism de profunzime, care analizează efectul larg al biomasei și al altor bioenergii. El are o colecție de texte originale, care discută sau investighează tranzacțiile cu terenuri și biocombustibili, biomasa și exploatarea forestieră, precum și alte subiecte similare.

Pe piața românească a terenurilor, recent liberalizată, pământurile au fost utilizate pentru producerea de biocombustibili cu efectele corolare ale schimbării destinației terenurilor, sau pentru exploatarea masivă a biomasei. Întreprinderile mari își prezintă aceste speculații agroalimentare drept energii curate și bune pentru mediu. Revistele de business și presa mainstream acceptă acest lucru și prin promovarea „mari oportunități de dezvoltare”.

De aceea, EcoAlmanahul nostru încearcă să prezinte o imagine alternativă. Industria și gospodăriile au nevoie de energii mai ecologice, însă autoritățile au acordat certificate verzi pentru energia produsă din biomasă forestieră, chiar și în cazul în care procesul de producție pune în pericol viața sălbatică sau bunăstarea comunităților locale. Noi încercăm să arătăm că distrugerea pădurilor în numele progresului și a energiei curate este un eșec al guvernământului deoarece va pune în pericol mii de specii și va nega generațiilor viitoare dreptul la un mediu sănătos.

Se spune jumătate din lemnul din padurile din Romania este exploatat ilegal, provocând pierderi țării de cel puțin € 5 miliarde de euro în ultimele două decenii. Totodată, EcoAlmanahul evidențiază legături dubioase între biocombustibili și subvențiile de stat pentru culturile energetice.

EcoAlmanahul publică, de asemenea, cercetări internaționale pe care 2Celsius le traduce și le popularizează în România drept cunoaștere științifică autentică, promovând consecutiv politici publice sustenabile.