EKOenergy in Romania

image_preview

 

Preocuparea noastra de capatai e reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar generarea de energie curata ar fi prima conditie a luptei impotriva schimabrilor climatice. Aceasta lupta, de cele mai multe ori perdanta, este insa finantata exclusiv de poporul platitor de taxe.

Evenimentul cel mai recent si foarte important in materie de mediu si schimbari climatice din Romania este limitarea numarului de certificate verzi acordate de Guvernul Romaniei. Ele ajutau si ajuta marile companii generatoare de electricitate sa produca energie “mai verde” pe banii utilizatorului. Tarifele “feed in” presupun, la randu-le, bani din buzunarul contribuabilului. In ambele cazuri intalnim oameni cu banii luati prin proceduri opace pentru ca mari companii de energie sa se joace de-a inverzirea. Atat timp cat poporului i se iau banii pentru scheme invizibile cu iz ecologic, schimbarile climatice continua nealterate pentru ca comertul cu energie e o pura speculatie.

Societatea civila poate sa zbiere ca tarifele feed in ar fi mai bune decat certificatele verzi, ca mai mic e mai frumos si in generarea energiei ori ca e tare util sa stingi lumina in baie dupa un dus de 10 secunde; solutia o au tot ONG-urile: o eco-eticheta pentru energia produsa. Precum certificarea organica a alimentelor, energia produsa poate fi etichetata ca verde sau mai putin verde. Eticheta europeana EKOenergy exista si in Romania incepand cu 2013 si ea face exact ceea ce aminteam inainte: creeaza valoare adaugata, asigurandu-se ca piata energiei sustine si intareste politicile climatice. Cu alte cuvinte, etichetarea energetica EKOenergy informeaza consumatorul, sustine regenerabilitatea si sustenabilitatea generarii energiei, impune o trasabilitate si evita dubla numarare (evita “baietii destepti”), dar si auditeaza si verifica producerea si comercializarea energiei.

2Celsius Network este organizatia promotoare in Romania a etichetarii energiei cu EKOenergy.