Scrisoare de solicitare din partea Coaliției pentru Mediu din România privind susținerea României pentru standarde de eficiență la vehiculele de mare tonaj

În atenția:

Doamnei Cristiana Pașca-Palmer
Ministrul Mediului, Apei și Pădurilor
Bvd. Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti

Domnului Dan Marian Costescu
Ministrul Transporturilor
Bvd. Dinicu Golescu nr. 38, Sector 1, București

 

Stimată doamnă ministru,
Stimate domnule ministru,

Emisiile camioanelor din Europa au crescut puternic în ultimele decenii, ca urmare a kilometrajului mare și a consumului ridicat de combustibil, în medie peste 30 de litri la 100 km. Producătorii europeni ocupă poziția de lideri pe piața globală a camioanelor cu peste 40% din producția mondială.

Emisiile vehiculelor de mare capacitate (VMC) europene, categorie în care intră camioanele și autobuzele, au crescut cu 36% între anii 1990 și 2010 și continuă să crească. Cu toate că VMC-urile sunt doar 5% dintre vehiculele de pe drumurile europene, emisiile acestora reprezintă în momentul actual 30% din totalul emisiilor transportului rutier și aproximativ 5% din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale Uniunii Europene. În cazul în care nu se iau măsuri, emisiile VMC-urilor vor continua să crească până la 40% din totalul emisiilor transportului rutier până în 2030. Tot până în 2030 camioanele și autobuzele vor fi responsabile pentru aproximativ 15% din totalul emisiilor care nu intră în schema de comercializare a emisiilor.

Țintele europene de decarbonizare pentru 2030, nemaivorbind de cele din 2050, nu pot fi atinse fără reglementarea sectorului vehiculelor de mare capacitate. Cu toate acestea, în prezent nu există o strategie a UE care să susțină statele membre în reducerea emisiilor provenite de la autobuze și camioane.

În iunie 2015 Agenția de Protecție a Mediului din SUA  a propus un obiectiv nou, de ameliorare cu 24% în economia de combustibil pe camion până în 2027. Acestea se adaugă unor alte limite impuse în 2011. Flota de camioane a SUA va deveni mult mai eficientă și mai avansată tehnologic în următorii ani, modificând o tendință care a persistat mai mult de un deceniu. Noile reglementări privind eficiența din SUA vor conduce la îmbunătățiri tehnologice extraordinare. În același timp, SUA și celelalte regiuni cheie în producția de automobile la nivel mondial, cum ar fi Japonia, China și Canada, optează pentru a stabili valorile țintă obligatorii care vor conduce la îmbunătățirea eficienței la noi vehicule grele prin adoptarea de tehnologii superioare.

În absența unor standarde de reglementare comparabile în UE, noua flotă de TIR-uri din Europa va stagna în ceea ce privește tehnologiile de eficiență și consum. Producătorii de camioane pretind că putem avea încredere în ei pentru a oferi camioane mai eficiente. Realitatea este că în ultimele două decenii nu au făcut practic nici un progres în eficiența combustibilului, în timp ce pentru o mare parte din timp acestea sunt presupuse a fi operat într-un veritabil cartel. E timpul schimbăm treptele de viteză și să introducem standarde în economia de combustibil pentru camioane.

Comisia Europeană nu își mai poate permite să ignore emisiile VMC-urilor și va trebui să se folosească de iminența strategiei pentru decarbonizarea transportului pentru a-și detalia planurile pentru limitarea emisiilor provenite de la vehiculele de mare capacitate. Astfel, Comisia ar trebui să anunțe planuri de introducere a unor standarde în economia de combustibil pentru VMC. În plus, aceasta ar trebui să aducă amendamente directivelor pentru Eurovignietă pentru a introduce un sistem de taxare bazat pe diferențierea emisiilor și pentru a accelera introducerea noilor modele de camioane. Alte măsuri includ creșterea taxei minime pentru motorină, precum și o tranziție către promovarea altor mijloace de transport.

Cinci țări membre UE – printre care se află Germania, Olanda și Marea Britanie – au declarat Comisiei Europene că limitarea emisiilor de CO2 la camioane este necesară în cazul în care Europa dorește să își satisfacă obiectivele climatice pentru 2030 în acord cu noul tratat climatic semnat la Paris.

Cu ocazia Consiliului informal ce va fi organizat la Amsterdam pe data de 14-15 aprilie – care va avea ca temă centrală decarbonizarea sectorului de transport european și la care vor lua parte miniștrii de transport și de mediu europeni solicităm guvernului României să se alăture țărilor care cer Comisiei Europene reglementări pentru limitarea emisiilor de CO2 a vehiculelor de mare capacitate.

În această cauză România poate fi o campioană a decarbonizării și a mediului curat. Țara noastră e un nod rutier de mare importanță în sud-estul continentului, pe drumurile comerciale de la intersecția Uniunii Europene cu estul Europei și cu Orientul apropiat. Transportatorii români nu au decât de câștigat, iar prestigiul țării se va consolida în perspectiva susținerii unor astfel de proiecte progresiste.

Cu deosebită considerație,
Coaliția de Mediu din România

logoCMR

 

 

 

 

 

* Europe’s lost decade of truck fuel economy –

 

Persoană de contact:
Mihai Stoica
Director Executiv
Asociația 2Celsius

Email: mihai@2celsius.org
Mobil: +40 724 427 999

 

Coaliția pentru Mediu din România este formată din 32 de organizații non-guvernamentale pentru protecția mediului, din toată țară:

  1. Asociația Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
  2. Asociația Ecoteca
  3. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă “Alutus”
  4. WWF Romania
  5. FundațiaTerra Mileniul III
  6. Asociația “Floarea Reginei” Sinaia
  7. Asociația BioSilva
  8. Clubul de Cicloturism “Napoca”
  9. Asociația pentru Protecția Liliecilor din România
  10. Asociația ECOS Dolj
  11. Fundația Acțiunea Ecologică
  12. Asociația Ecologică TURISMVERDE
  13. Asociația Strawberrynet
  14. Asociația pentru Dezvoltare “DUNAREA DE JOS”, Calarăși
  15. Asociația Sighișoara Durabilă
  16. Viitor Plus
  17. Asociația Română de Permacultură
  18. Fundația Activity Reșița
  19. Asociația Mai Bine Iași
  20. Asociatța Salvați Dunărea și Delta
  21. Asociația GreenItiative
  22. Asociația AGENT GREEN
  23. Asociația Kogayon
  24. Asociația Natura Transilvaniei
  25. Asociația 2 Celsius
  26. Asociația Bankwatch România
  27. Fundația Eco-Civica
  28. Asociația MaiMultVerde
  29. Reper 21
  30. Ateliere fără Frontiere
  31. EcoBucovina
  32. Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile

No Replies to "Scrisoare de solicitare din partea Coaliției pentru Mediu din România privind susținerea României pentru standarde de eficiență la vehiculele de mare tonaj"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.