UE a trecut Prutul. Până la Nistru

“UE a trecut Prutul”, a declarat Presedintele Romaniei, Traian Basescu. 1459322_10152129721126579_1660463409_n

Semnarea acordului de asiociere are semnificatii nu numai din perspectiva romanilor de pe ambele maluri ale Prutului legate forta si atractivitatea UE. Dupa baltici, alte state postsovietice aleg optiunea europeana. Tari precum Moldova, Georgia sau Azerbaidjan pot deveni State Membre ale UE.

Comparatie cu evolutia Romaniei

Romania a semnat acordul de asociere in 1993 si l-a ratificat in 1995. Daca luam timpul de la momentul ratificarii si pana in 2007 – momentul aderarii – constatam ca este un drum de 13 ani. Nu inseamna deci o intrare ci un drum lung. Dezavantajul Moldovei in raport cu Romania este ca in tara noastra toate fortele politice in absolut au dorit aderarea la UE si, in ciuda consensului, ne-au trebuit 13 ani de la ratificarea tratatlului de asociere.

Acest drum parcurs de noi in 13 ani ar putea fi un drum cu sincope in cazul Moldovei. Rep Mold a facut un prim pas, dar drumul e lung pana la atingerea obiectivului acestei coalitii, acum la guvernare – Moldova, Stat Membru al UE.

Dincolo de entuziasm trebuie sa domneasca realismul, spune Presedintele. Moldova are cel mai mare merit in parafarea acordului de liber schimb si tratataului de asociere. Politicienii trebuie sa faca tot ce tine de ei pentru ca actuala coalitie sa se mentina la putere si in 2014 astfel incat procesul de integrare europeana sa fie ireversibil. Meritul coalitiei de guvernamant este enorm – si-au asmat o solutie pe care opozitia – de altfel foarte puternica – nu o sprijina.

Sustinerea Presedintelui Basescu e pentru eficienta – adica pana se termina mandatul actualului parlament european trebuie modificat Regulamentul (CE) nr. 539/2001 al Consiliului din 15 martie 2001 (de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație) astfel incat cetatenii moldoveni sa beneficieze de libera circulatie in interiorul UE.

Acordul trebuie și tradus in cele 24 de limbi oficiale ale UE, deci va dura ceva timp până atunci când va fi semnat.

Moldova nu se poate indrepta spre Uniunea Euroasiatica nici din punct de vedere cultural, spune Președintele – moldovenii sunt vorbitori ai unei limbi latine, iar populația Moldovei va vota în cea mai mare parte pentru soluția europeană.

Târgul Ucrainei

Ianucovici, presedintele Ucrainei, a venit la Vilnius precum directorul unei companii la negocieri de business; refuză conditiile cerute de UE, printre care cea mai importanta – “justiția selectivă”, cu corolarul ei – eliberarea Iuliei Timoșenko pentru tratament în Germania. A respins și oferta comercială a Europei de 600 milioane de euro calificând-o ca umilitoare pentru țara sa.

În final fost ridicata orice conditionalitate legata de semnarea celor două acorduri de către președintele Ianucovici, dar “senzatia pe care am avut-o a fost ca Ianucovici a venit la un targ”, spune Băsescu. Or, “in UE principiile nu se targuiesc. Sper ca presedintele Ianucovici sa fii inteles din pozitiile României, Bulgariei sau Germaniei cum că principiile nu se negociază. Pe de altă parte, Ucraina trebuie să înțeleagă că acordurile ramân pe masa. UE nu plătește calitatea de asociat ci ți-o asumi gratis sau nu ți-o asumi”.

România a beneficiat de acordurile de liber schimb in ’96 – ’97, dar exporta bușteni, materii prime… azi România exporta în valoare de 50 de miliarde de euro. Avantajele aderării sunt enorme, e vorba de accesul la o piață de o jumatate de miliard de oameni.

Moldova a intrat pe un drum greu care îi dă șanse la prosperitate, spune Băsescu.

“Aderarea la UE e un vis maret ce ne uneste pe toti si odata cu parafarea acordul de liber schimb si eliminarea vizelor prinde contur. Cum se va schimba insa viata noastra de maine? In bine, insa miracole nu exista. Procesul este lung si anevoios, presupune reconstruirea din temelie – lectia baltica – demontarea sistemului sovietic depinde de vointa cetatenilor de acasa si din afara tarii. Realitatile sunt insa incurajatiatoare”, declară Iurie Leancă, premierul Moldovei.

Iurie Leancă: “acum mai bine de 20 de ani inspirati de prietenii baltici, Moldova si-a schimbat istoria. Moldova poate deveni un alt model de succes in spatiul postsovietic”.

Succesele tarilor membre din estul Europei ne-a dovedit că se poate, adaugă Leancă.

Poziția Ucrainei are un impact asupra evolutiilor pe plan regional, însă ea nu isi schimba prioritatile si obiectivele, si doreste sa intruneasca conditiile. Conteaza pentru Moldova ce face Ucraina, insa esentiale sunt relatiile bilaterale cu UE. Exemplul Iugoslaviei cu Slovenia si Croatia bine integrate se poate aplica și la spațiul postsovietic, crede Leancă.

Leancă promite discuții cu Tiraspol pentru a-i convinge pe transnistreni ca liber-schimbul e benefic si pentru cei din estul Republicii. “Sa nu ne lansam in scena speculatiilor si scenariilor in relatia cu Federatia Rusa. Suntem ghidați de maturitate, constructivism si civilizatie – unele probleme rezida, altele sunt mai proaspete – vinuri si probleme energetice”. E necesară asadar o comunicare intensa cu Moscova.

Un salt fericit până în Caucaz

Giorgi Margvelashvili, presedintele Georgiei, a parafat acordul de asociere. “E o zi istorică”, spune el.

Posted in Climate Change by / November 30th, 2013 / No Comments »

Leave a Reply