Autoturismele și vehiculele comerciale ușoare sunt responsabile pentru 15% din toate emisiile de dioxid de carbon (CO2) ale Europei și sunt cea mai mare sursă de poluare cu dioxid de azot toxic, care scurtează viața a peste 40.000 de europeni în fiecare an.[1]

După invazia Ucrainei, dependența europeană de petrolul rusesc a fost, de asemenea, pusă în evidență. Mașinile consumă aproximativ o treime din toate importurile de petrol pe care Europa le primește din Rusia, care s-a ridicat la o valoare de 17 miliarde de euro doar în 2021. Mașinile electrice nu consumă petrol și, prin urmare, sunt o măsură structurală cheie pentru a îndepărta Europa de obiceiul petrolului. Fiecare mașină nouă pe benzină sau diesel vândută ne prelungește dependența de combustibilii fosili și face din ce în ce mai dificilă pentru Europa să-și atingă propriile obiective climatice, cu atât mai puțin limita de 1,5°C din Acordul de la Paris.

În calitate de factori de decizie ai UE, aveți ocazia – prin revizuirea standardelor UE privind CO2 pentru mașini și camionete – să decideți cât de repede trece Europa de la motorul cu ardere și către o mobilitate accesibilă fără emisii, cu toate beneficiile suplimentare care vor aduce pentru mediu, șoferi și sănătatea publică. Alături de mai puține călătorii cu mașina privată și de un sistem de mobilitate mai eficient și partajat, aceasta este una dintre soluțiile cheie pentru atingerea transportului rutier cu emisii zero.

Mașinile electrice (EV) sunt deja cea mai ieftină opțiune pentru șoferi pe baza costului total de deținere, dar, deoarece sunt încă produse în număr relativ mic – doar suficient pentru a permite producătorilor de mașini să atingă obiectivele de CO2 până acum – sunt încă scumpe pentru majoritatea. consumatori. Producătorii de mașini care trec la producția de masă de vehicule electrice – conduși de obiective mai ambițioase în 2025 și 2027 – se pot asigura că sunt mai ieftin de cumpărat în medie decât echivalentele pe benzină până la jumătatea acestui deceniu.

 

În calitate de ONG-uri de mediu/de protecție a consumatorilor, reprezentând 53 de membri din 12 țări din Europa, astfel încât…

  • să se asigure că Europa are șansa de a lupta împotriva schimbărilor climatice și își aduce contribuția echitabilă la atingerea limitei de 1,5°C din Acordul de la Paris;
  • pentru a ajuta la curățarea aerului din orașele noastre, unde aproximativ 90% dintre locuitorii orașului sunt expuși la niveluri de poluare considerate dăunătoare sănătății umane;
  • să punem capăt dependenței noastre de fosile și să nu mai trimitem milioane de euro pe zi la Kremlin;

 

… vă cerem să:

  1. Sprijiniți o dată pentru eliminarea treptată la nivelul UE a vânzărilor de autoturisme și furgonete noi cu motoare cu ardere internă (inclusiv hibride plug-in) prin stabilirea unui obiectiv de reducere a CO2 cu 100% cât mai aproape de 2030, dar nu mai târziu de 2035 pentru toate țările UE. Acest lucru va permite ca toate mașinile și furgonetele de pe drum să aibă emisii zero până în 2050 – minimul strict pentru ca Europa să fie pe cale să își îndeplinească obligațiile de neutralitate climatică până la acea dată.
  2. Stabiliți obiective mult mai ambițioase de CO2 pe termen scurt și mediu pentru a se asigura că producătorii de automobile își îndeplinesc promisiunile în materie de vehicule electrice și pentru a permite statelor membre să își atingă obiectivele naționale propuse în materie de climă până în 2030. Lăsând actualele obiective propuse așa cum sunt până în 2030 înseamnă că transportul autoturismelor va practic, nu contribuie la obiectivul global al UE pentru 2030 în materie de climă de -55% emisii de GES – forțând alte sectoare să realizeze reduceri semnificativ mai mari ale emisiilor. Extinderea continuă a vehiculelor electrice în anii 2020 va promova, de asemenea, o piață înfloritoare la mâna a doua. În acest scop, factorii de decizie politică ar trebui să introducă obiective semnificativ mai mari de reducere a CO2 atât în ​​2025, cât și în 2030, cu un obiectiv intermediar suplimentar de cel puțin 45% în 2027, punând producătorii de automobile pe o cale clară către zero emisii.
  3. Respingeți soluțiile false promovate de industria petrolului și gazelor care ar permite producătorilor de automobile să cumpere credite pentru combustibil pentru a-și îndeplini obiectivele de CO2. Producția de benzină și motorină sintetică este mult mai puțin eficientă decât utilizarea electricității pentru a alimenta vehiculele electrice.  Furnizarea a doar 10% combustibili electronici în loc de electrificare va necesita cu 23% mai multă generare de energie din surse regenerabile în Europa. Promovarea combustibililor electronici scumpi în mașini va crește, de asemenea, costurile pentru șoferi – analizele constatând că funcționarea unei mașini cu combustibili electronici timp de cinci ani va costa un șofer cu 10.000 de euro mai mult decât conducerea unei mașini electrice cu baterie. Așa cum este redactat, modificarea propusă riscă, de asemenea, să stimuleze biocombustibilii nedurabili – în special combustibilii pe bază de culturi care, spre deosebire de combustibilii electronici, sunt ieftini și disponibili în prezent. Cantitățile limitate de combustibili sintetici ar trebui, în schimb, să fie prioritare pentru avioane și nave, care astăzi ard combustibili fosili și nu au o alternativă tehnologică. În cele din urmă, amestecarea carburanților în legislația care reglementează motoarele va duce la o lege inaplicabilă – pur și simplu nu va fi fezabil să se monitorizeze ceea ce șoferii pun în mașinile lor pe durata de viață a unei mașini creditate cu combustibil electronic, creând o lacună semnificativă în regulament.
  4. Nu mai acordați credite producătorilor de automobile pentru mașinile pe care oricum trebuie să le producă și eliminați punctul de referință pentru vehicule cu emisii zero și scăzute (ZLEV) începând cu 2025. În cadrul sistemului de creditare ZLEV, care este programat în prezent să se aplice din 2025, obiectivele de emisii ale producătorilor de automobile sunt relaxate. dacă ponderea lor din vânzările de vehicule cu emisii zero și scăzute depășește valoarea de referință voluntară de 15%. Producătorii de mașini trebuie deja să vândă vehicule electrice pentru a-și îndeplini obiectivele oricum și, dacă sistemul de referință este menținut, producătorii de mașini pot folosi aceste credite pentru a reduce obiectivul deja slab de CO2 cu încă 5%. Ținta actuală de CO2 pentru 2025 de 15% este atât de slabă încât nu necesită deja aproape niciun efort suplimentar din partea producătorilor de mașini de unde se află astăzi până în 2029. Prin urmare, bonusul ZLEV slăbește semnificativ standardele de CO2, oferind producătorilor o licență gratuită pentru a vinde alte emisii suplimentare.
  5. Eliminați permisul gratuit de CO2 pentru mașinile mai grele eliminând factorul de ajustare a masei. Conform reglementării actuale, producătorii de automobile care vând mașini premium mai grele (și șoferii mai bogați care își permit să le cumpere) au voie să emită mai mult CO2, prin așa-numita ajustare în masă a obiectivelor de CO2 ale producătorilor de automobile. Această lacună nu este justificată din motive climatice, justiției sociale sau tehnologice și este unul dintre principalele motive pentru creșterea vânzărilor de SUV-uri grele și foarte poluante în toată Europa.

 

[1] EEA, (2021, 12, 01) Air Pollution: how it affects our health.

Semnat de: 1. 2Celsius – Romania 2. Associazione Italiana Difesa Consumatori e Ambiente (Adiconsum) – Italy 3. Altroconsumo – Italy 4. Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) – Spain 5. ATE Swiss Association for transport and environment – Switzerland 6. Bellona Europa – EU 7. BondBeterLeefmilieu – Belgium 8. C40 Cities – Global 9. Climate Action Network – EU 10. The Climate Group – Global 11. Cittadini per l’Aria – Italy 12. Clean Air Action Group (Levegő Munkacsoport) – Hungary 13. Clean Cities Campaign – EU 14. Deutsche Umwelthilfe (DUH) – Germany 15. ECCO Think Tank – Italy 16. Ecodes – Spain 17. Environmental Coalition on Standards (ECOS) – EU 18. European Environmental Bureau (EEB) – EU 19. European Public Health Alliance (EPHA) – EU 20. Focus Association for Sustainable Development – Slovenia 21. Fridays for Future Italia – Italia 22. Fundación Alternativas – Spain 23. Fundación Renovables – Spain 24. Fundacja Promocji Pojazdów Elektrycznych (FPPE) – Poland 25. Inter-Environnement Wallonie (IEW) – Belgium 26. Instytut Spraw Obywatelskim – Poland 27. Instytut Zielonej Gospodarki (IZG) – Poland 28. Insytut na rzecz Ekorozwoju – Poland 29. Koalicja Klimatyczna – Poland 30. Kyoto Club – Italy 31. Legambiente – Italy 32. Naturschutzbund Deutschland e.V. (NABU) – Germany 33. Ingeniería para el desarrollo humano (ONGAWA) – Spain 34. Polska Alarm Smogowy – Poland 35. Polska Zielona Sieć – Poland 36. Polski Klub Ekologiczny Okręg Mazowiecki (PKE OM) – Poland 37. Polski Klub Ekologiczny Okręg Pomorski (PKE OM) – Poland 38. Pracownia na rzecz Wszystkich Istot – Poland 39. Associação Nacional de Conservação da Natureza (Quercus ANCN) – Portugal 40. Réseau Action Climat (RAC) – France 41. Respire (Association Nationale pour l’amélioration de la qualité de l’air) – France 42. Rinascimento green – Italy 43. Salvia – Spain 44. Sbilanciamoci – Italy 45. Stowarzyszenie Ekologiczne EKO-UNIA – Poland 46. Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne „Wspólna Ziemia” – Poland 47. SumOfUs – Global 48. Transport & Environment (T&E) – EU 49. Verkehrsclub Deutschland (VCD) – Germany 50. Verkehrsclub Österreich (VCÖ) – Austria 51. Warszawski Alarm Smogowy – Poland 52. Zero – Portugal 53. Zielone Mazowsze – Poland