Astăzi, negociatorii din Consiliul și Parlamentul european au ajuns la un acord politic provizoriu privind reducerea treptată a substanțelor care cauzează încălzirea globală și distrug stratul de ozon.

Acest acord provizoriu finalizează negocierile referitoare la gazele cu efect de seră fluorurate (F-gaze) și confirmă un acord informal convenit în iunie cu privire la substanțele care distrug ozonul (ODS-uri).

În timp ce legislația UE existentă a limitat deja semnificativ utilizarea F-gazelor, noile reguli vor reduce și mai mult emisiile acestora în atmosferă și vor contribui la limitarea creșterii temperaturii globale, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Sunt extrem de mulțumită de acordul la care am ajuns astăzi cu privire la gazele fluorurate, care merge mână în mână cu munca pe care am desfășurat-o cu privire la substanțele care distrug ozonul. Astfel de substanțe au impacte extrem de negative asupra sănătății planetei noastre și trebuie reduse treptat. Acest acord reprezintă un pas important către obiectivul nostru comun de a combate schimbările climatice și ne va ajuta să atingem obiectivele noastre ambițioase în domeniul climatic, a declarat Teresa Ribera Rodríguez, ministra spaniolă pentru tranziția ecologică și provocarea demografică.

Gazele fluorurate

Conform acordului provizoriu, consumul de hidrofluorocarburi (HFC-uri) va fi complet eliminat până în 2050, iar producția de HFC-uri, în ceea ce privește drepturile de producție alocate de Comisie, va fi redusă treptat la minimum (15%) începând din 2036. Atât producția, cât și consumul vor fi reduse treptat pe baza unui program strict de alocare a cotelor (Anexele V și VII). Acordul introduce o alocare mai mare de cote pentru primele două perioade în comparație cu propunerea Comisiei. Semiconductorii vor fi excluși de la sistemul de alocare a cotelor pentru HFC-uri, așa cum a fost propus de Comisie, și se va efectua o revizuire în 2040 a eliminării treptate a consumului de HFC-uri și a necesității de HFC-uri în sectoarele în care acestea sunt încă utilizate, luând în considerare dezvoltările tehnologice și disponibilitatea alternativelor la HFC-uri pentru aplicațiile relevante.

Textul introduce o interdicție pentru vânzarea a mai multor categorii de produse și echipamente care conțin HFC-uri, inclusiv anumite frigidere domestice, răcitoare, spume și aerosoli (Anexa IV). Se anticipează unele termene mai scurte pentru interdicție și se extinde la produsele care folosesc F-gaze cu un potențial mai mic de încălzire globală (GWP). Sunt prevăzute excepții de la interdicție în cazul în care există preocupări legate de siguranță.

Acordul provizoriu introduce o interdicție completă privind pompele de căldură monobloc mici (<12kW) și aparatele de aer condiționat care conțin F-gaze cu un GWP de cel puțin 150 începând din 2027, și o eliminare completă în 2032. În ceea ce privește aparatele de aer condiționat și pompele de căldură care conțin F-gaze, co-legislatorii au convenit asupra unei interdicții complete începând din 2035, cu termene mai devreme pentru anumite tipuri de sisteme împărțite cu potențial mai mare de încălzire globală. Sunt prevăzute excepții în cazurile în care aceste echipamente sunt necesare pentru a îndeplini cerințele de siguranță.

Acordul provizoriu include, de asemenea, posibilitatea eliberării unui număr limitat de cote suplimentare pentru pompele de căldură, în cazul în care interdicțiile propuse ar pune în pericol atingerea obiectivului de implementare a pompelor de căldură prevăzut în REPowerEU.

Textul stabilește prețul alocării cotelor pentru HFC-uri la 3 €, ajustabil pentru inflație. O parte din venituri va fi folosită pentru a acoperi costurile administrative ale implementării regulamentului privind F-gaze, iar restul va merge la bugetul general al UE.

Textul stabilește un sistem obligatoriu de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR) începând cu 1 ianuarie 2028 pentru F-gazele din produsele și echipamentele care intră în categoriile echipamentelor electrice și electronice supuse Directivei 2012/19/UE (privind deșeurile de echipamentele electrice și electronice).

Textul provizoriu prevede că statele membre vor stabili reguli privind sancțiuni eficiente, proporționale și descurajante aplicabile încălcărilor. Sancțiunile ar trebui să includă cel puțin amenzi, confiscarea produselor, excluderea temporară a produselor de la achizițiile publice și interdicții temporare de comerț. Acestea trebuie să fie compatibile cu Directiva privind infracțiunile de mediu și cu sistemele juridice naționale. Acestea ar trebui să fie mai mari decât un prag minim stabilit dacă statele membre decid să stabilească un astfel de prag.

 

Substanțele care distrug ozonul

Acordul provizoriu confirmă că substanțele care distrug ozonul (ODS) sunt interzise în aproape toate cazurile, cu excepții strict limitate. Textul include o excepție pentru utilizarea ODS-urilor ca materii prime pentru producerea altor substanțe. Comisia va avea sarcina de a actualiza în mod regulat o listă a ODS-urilor a căror utilizare ca materii prime este interzisă.

Evaluarea disponibilității alternativelor pentru materiile prime va fi făcută în principal la nivel internațional, în cadrul Protocolului de la Montreal. Cu toate acestea, ca o măsură de precauție, dacă grupul internațional de experți nu reușește să facă acest lucru într-un anumit interval de timp, Comisia va efectua o evaluare a alternativelor viabile.

Textul va permite, sub condiții stricte, utilizarea ODS-urilor ca agenți de proces, în laboratoare și pentru protecția împotriva incendiilor în aplicații speciale, cum ar fi echipamentele militare și avioanele.

Acordul provizoriu extinde cerința de recuperare a ODS-urilor pentru distrugere, reciclare sau regenerare pentru a include mai multe decât în propunerea Comisiei. Cerința va acoperi echipamentele de refrigerare, aer condiționat și pompele de căldură, echipamentele care conțin solvenți, sistemele de protecție împotriva incendiilor și stingătoarele de incendiu și alte echipamente, dacă acest lucru este tehnic și economic fezabil.

Textul extinde, de asemenea, la toate ODS-urile cerința privind obligațiile întreprinderilor de a lua măsuri de precauție pentru a preveni și minimiza eliberarea accidentală a ODS-urilor și pentru a asigura că orice scurgere detectată este reparată fără întârziere nejustificată.

 

Pașii următori

Ambele acorduri provizorii vor fi acum supuse reprezentanților statelor membre din cadrul Consiliului (Coreper) și Comisiei pentru mediu a Parlamentului pentru aprobare. Dacă vor fi aprobate, textul va trebui apoi adoptat formal de ambele instituții, înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

 

Context

La 5 aprilie 2022, Comisia a adoptat propunerile sale privind un regulament privind gazele cu efect de seră fluorurate și un regulament privind substanțele care distrug ozonul. Parlamentul și-a adoptat poziția privind propunerea la 30 martie 2023, iar Consiliul a ajuns la un acord privind o abordare generală la 5 aprilie 2023. Efectele F-gazelor asupra încălzirii globale sunt de câteva sute de mii de ori mai puternice decât cele ale CO2. ODS-urile, pe de altă parte, creează o gaură în stratul de ozon, un strat al atmosferei Pământului care oferă protecție împotriva razelor UV care cauzează cancer.

F-gazele sunt utilizate într-o gamă largă de produse de zi cu zi, cum ar fi frigiderele, sistemele de aer condiționat și medicamentele. Ele sunt folosite și în pompele de căldură și dispozitivele de comutare în sistemele electrice de alimentare.

Propunerea pentru un regulament revizuit extinde și restrânge sistemul de alocare gratuită a cotelor pentru plasarea pe piață a HFC-urilor dincolo de 2030 și introduce un nou sistem de cote pentru producția acestora. Introduce noi restricții pentru mai multe tipuri de echipamente și produse care conțin F-gaze și întărește prevederile privind implementarea și aplicarea lor cu sancțiuni.