De mai bine de trei ani, 2Celsius cere o taxă de înmatriculare, în funcție de emisii, pentru automobilele din România. Însă unele guverne (naționale sau regionale) din UE încearcă să se depărteze de impozitarea proprietății autovehiculului și să taxeze utilizarea sa. La limită, ne interesează taxarea mobilității, pentru că ea duce la emisii și nu impozitarea nudei proprietăți asupra unei mașini. E un model de luat în considerare pentru România, dar mai ales pentru București.

 

Poți avea o mașină SUV cu cilindree mare, diesel, destul de poluantă, dar pe care o folosești foarte rar și doar în deplasări scurte interurbane; pe de altă parte ai putea avea un vehicul hibrid cu consum redus, dar pe care îl conduci zeci de kilometri zilnic în mediu aglomerat urban. Evident, la sfârșitul zilei, deși în termenii cărților automobilului, hibridul are emisii mai mici decât SUV-ul, în termeni de emisii absolute cu sursa în utilizarea vehiculului, SUV-ul va polua mai puțin decât hibridul în exemplul de mai sus.

Guvernul regional de la Bruxelles a pus bazele unui model de impozitare pe kilometri (taxarea kilometrică) pe teritoriul său. Denumit SmartMove, acest instrument își propune să regândească impozitarea automobilului pe baza utilizării sale. Se renunță la taxa rutieră și la aceea de punere în circulație, rămânând să se taxeze doar vehiculele foarte puternice cu o cilindree mare. Se face loc astfel tarifării „inteligente” a kilometrilor, calculate în funcție de numărul de kilometri parcurși, de timpul călătoriei (vârf, de bază sau de noapte) și de puterea motorului. De asemenea, va fi propus și un abonament forfetar pe zi.

Concret, deplasările vehiculelor vor fi înregistrate de camere precum cele instalate deja pentru a monitoriza respectarea zonelor cu emisii reduse. Aplicația SmartMove se va ocupa de calculul pe baza distanței parcurse, a orarului (ore de vârf sau nu) și a puterii mașinii. Aceeași aplicație ar trebui, de asemenea, să permită tuturor să compare diferite moduri de călătorie în regiune și să opteze pentru alternative la mașină.

Măsurile sunt bune din punct de vedere economic, dar și în ceea ce privește mediul și sănătatea publică. Astăzi, blocajele de trafic sunt responsabile, potrivit OECD, de o pierdere economică de 1 până la 2% din PIB. O astfel de pierdere, redusă la scara metropolitană de la Bruxelles, oscilează între 850 milioane și 1,7 miliarde de euro. Impozitarea preconizată de executivul de la Bruxelles ar fi „mai simplă și mai corectă”. Se trece de la impozitarea proprietății auto la un impozit pe utilizarea mașinii.

Regiunea Bruxelles își propune o reducere de 25% a călătoriilor cu mașina până în 2030. „SmartMove va contribui, de asemenea, la obiectivele și angajamentele noastre în cadrul planului național energo-climatic. Cu o reducere de un sfert din călătoria cu mașina privată, Bruxelles va putea respira din nou și va răspunde provocării climatice ”, subliniază pentru cotidianul Le Soir, Alain Maron (Ecolo), ministrul de la Bruxelles responsabil cu mediul.

Calitatea proastă a aerului la Bruxelles revendică anual sute, chiar mii, de victime și provoacă 10.000 de decese suplimentare în fiecare an în întreaa Belgie.

Planul climatic-energetic solicită Regiunii Bruxelles să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030. Traficul este al doilea emitent de gaze cu efect de seră la Bruxelles, deci trebuie lucrat la mobilitate și SmartMove trebuie considerat ca una dintre acțiunile în favoarea „schimbării modale”.

Alternativele modale – autobuzul, tramvaiul sau metroul – vor avea capacitatea să crească în anii următori. Trecând de la plata unui impozit fix anual pe mașina la plata utilizării, șoferii vor fi încurajați să aleagă o formă alternativă de transport.

Opoziția la acest plan este dură în Valonia și în Flandra.

Oricum, planul SmartMove va fi prezentat parlamentului de la Bruxelles la începutul anului viitor. Apoi, urmează faza operațională și o fază de testare. Executivul de la Bruxelles planifică implementarea finală a SmartMove în cursul anului 2022. În sectorul financiar, cifrele trebuie luate cu prudență, știind că nu s-a decis încă nimic, însă se estimează că taxa în versiunea sa actuală, ar putea aduce la bugetul regiunii 250 de milioane de euro în 2022 și 2023 și peste 300 milioane în 2024.

 

*Sistemul „cailor fiscali” în Belgia: cât se plătește taxa acum?

Mai simplu spus, caii fiscali sunt cei care măsoară puterea vehiculului. Ei stabilesc valoarea impozitului rutier pe care va trebui să îl plătești. Această sumă variază în funcție de locuirea în Valonia, Flandra sau regiunea Bruxelles. De asemenea, cu cât mașina (sau motocicleta) dvs. este mai puternică, cu atât prima de asigurare va fi mai mare.

Ce este un cal fiscal?

Calul fiscal este unitatea de măsură pentru puterea motorului mașinii tale. Sau, mai precis, exprimă deplasarea vehiculului în cm³ sau în kilowați (kW). Cifre concrete? Un cal fiscal este echivalent cu 200 cmc de capacitate cubică: o mașină cu o capacitate cubică de 1600 cmc are deci 8 cai fiscali.

De îndată ce folosești vehiculul pe drumurile publice, ți se cere să îl înregistrezi și să plătești o taxă de înmatriculare. În principiu, plata se face în termen de o lună de la înscriere.

Valoarea taxei rutiere va fi direct legată de puterea motorului. Există liste detaliate și publice care detaliază anual sumele care trebuie plătite. La nivelul anului 2020, sumele variază de la 61,50 euro pentru vehiculele cu până la 8 cai fiscali cu vârsta de până la 4 ani, până la 4.957 euro pentru mașinile de peste 17 cai.

Modul de calcul propus de executivul din Bruxelles pentru viitoarea taxă. (CV reprezintă „caii fiscali”). Credit foto: Le Soir, 4 decembrie 2020