Un bucureștean plătește 3.004 euro pe an din cauza poluării aerului, în condițiile în care media europeană este de 1.276 de euro. Acestea sunt rezultate ale celui mai mare studiu în domeniu realizat de Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA). Cercetarea cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, tratamentelor medicale, zilelor de muncă pierdute și altor costuri medicale cauzate de trei poluanți ai aerului care sunt responsabili pentru cele mai multe boli și decese: particulele în suspensie, ozon și dioxid de azot.

Harta interactivă e disponibilă aici.

Poluarea aerului este principala cauză de mediu pentru decesele premature în Europa, potrivit Agenției Europene pentru Mediu. Problema este foarte gravă la nivelul orașelor, unde trăiesc două treimi dintre europeni. Două treimi dintre orașe încalcă standardele de poluare a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății. Cei trei poluanți majori cauzează aproximativ 400.000 de decese în fiecare an. 

Sascha Marschang, secretarul general al EPHA: „Studiul nostru arată magnitudinea daunelor provocate de aerul toxic sănătățiii umane  și inegalitățile imense care există între și în interiorul țările europene. În proporție destul de mare, situația poate fi schimbată de politici de transport, iar orașele pot reduce aceste costuri trecând la mobilitate urbană zero-emisii. Guvernele și UE ar trebui să se gândească la aceste costuri când lucrează la politicile în domeniul transporturilor pentru a încuraja, nu a întârzia, o revenire corectă după pandemie”.

Cercetarea EPHA a analizat 432 de orașe din toate statele membre UE și Marea Britanie, Norvegia și Elveția. Adunate, costurile poluării aerului pentru locuitori se ridică la 166 de miliarde de euro pe an sau 385 de milioane de euro pe oraș în fiecare an, în medie. Datele organizate pe oraș, și nu pe cap de locuitor, arată că cei care locuiesc în orașe mari și scumpe plătesc cel mai ridicat cost al poluării din cauza densității populației, veniturilor și cheltuielilor mai mari. Orașele din Europa Centrală și de Est sunt și ele în top în ciuda unor venituri mai mici, pentru că poluarea ridicată a aerului își spune cuvântul. Prin urmare, un locuitor mediu al Bucureștiului se confruntă cu cele mai mari costuri, de 3.004 de euro, pe când un locuitor mediu din Santa Cruz de Tenerife, un oraș fără prea multă poluare, se confruntă cu costuri de doar 382 de euro pe an.

Lista completă a costurilor pe orașe e disponibilă aici

Particulele în suspensie cauzează cea mai mare parte din costuri, mai exact 82,5%, urmate de dioxid de azot în proporție de 15% provenit de la trafic și ozon în proporție de 2,5% provenit de la arderi. Aceste proporții variază mult între orașe. Europa Centrală și de Est are cea mai ridicată rată a deceselor cauzate de  poluarea aerului, pe când sudul Europei are cea mai ridicată rată a bolilor cronice.

Transporturile sunt o sursă majoră de poluare în orașe, cu costuri aferente de 67-80 de miliarde de euro în 2016 în UE, potrivit unui studiu anterior al EPHA. Studiul de față arată că și cele mai mici schimbări în obiceiurile de transport și în politicile municipalităților pot face o diferență substanțială la nivel de costuri. O creștere cu 1% a drumului mediu de acaasă la birou înseamnă o creștere a poluării cu particule în suspensie cu 0,29% si a dioxidului de azot cu 0,54%. O creștere cu 1% a mașinilor din oraș înseamnă o creștere a prețurilor pentru sănătate cu 0,5%.

Studiul este cel mai mare de acest gen pentru că a luat în calcul cel mai mare număr de orașe și de poluanți. Cercetătorii au folosit date din 2018 ale Eurostat și de la stații de monitorizare și au exclus poluarea din interior, o sursă majoră de boli.

EPHA face apel la guverne să reducă transportul pe bază de petrol și să introducă mai multe alternative precum vehicule curate și mersul cu bicicleta, precum și creșterea zonelor pietonale.