În timp ce omenirea se îndreaptă către o creștere a temperaturii medii globale de 3 grade Celsius, mult mai mult decât limita de 1,5 grade C recomandată prin Acordul de la Paris, ambițiile europene de combatere a schimbărilor climatice sunt aruncate în aer de un fenomen aproape necunoscut: comerțul ilegal cu hidrofluorocarburi (HFC) care intră în Europa prin România.

Un nou raport lansat azi de Environmental Investigation Agency (EIA) arată că potențialul impact asupra climei al acestui tip de comerț ilegal ar putea ajunge la echivalentul a 6,5 milioane de mașini care circulă în trafic timp de un an. 

“Europe’s most chilling crime – The illegal trade in HFC refrigerant gases” / “Cea mai înfiorătoare infracțiune din Europa – Comerțul ilegal cu gaze HFC refrigerante” indică România ca fiind punctul principal de intrare în Europa al acestor gaze fabricate în China care vin prin Turcia sau Ucraina.

Uniunea Europeană și-a revizuit legislația pe gaze fluorurate în 2014 pentru a elimina HFC, o familie de gaze sintetice cu efect de seră de mii de ori mai puternice decât CO2 și folosite în frigidere, aparate de aer condiționat, protecție împotriva focului, aerosoli și spume. 

Pe măsură ce stocurile de micșorează și prețurile cresc ca urmare a noilor cote europene, comerțul ilegal s-a dezvoltat. 

Clare Perry, director de Campanii Climatice la EIA: “Nu e nicio exagerare să spunem că stabilitatea societăților umane în viitor e la limită, iar timpul se scurge fără să luăm măsuri semnificative de combatere a schimbărilor climatice. Nu ne permitem niciun pas greșit în eforturile de a ține creșterea temperaturii sub 1,5 grade C, iar amploarea comerțului ilegal cu gaze fluorurate ar trebui să sune alarma în UE – asta e cea mai mare infracțiune de care nu a auzit nimeni, iar asta trebuie să se schimbe repede”.

Investigațiile EIA arată că România este punctul de intrare al gazelor în UE, descoperind o rețea de intermediari implicați în comerț și folosirea frecventă a mitei pentru a trece gazele peste graniță. Investigatorii EIA au lucrat sub acoperire în România pentru a se infiltra în comerțul extrem de profitabil și au găsit numeroși furnizori dispuși să le furnizeze ilegal gaze HFC, uneori chiar și în cilindri de unică folosință, interziși deja în UE. 

Investigatorii au găsit o creștere a comercializării HFC-404A, un gaz refrigerant super puternic care este interzis a fi folosit în instalații mari de refrigerare. În 2020, acesta a reprezentat o treime din totalul capturilor de HFC.

Una dintre descoperirile incredibile este că aceste gaze ilegale erau transportate chiar și în compartimentele de bagaje ale autocarelor fără cunoștința șoferilor și a pasagerilor. 

“Comerțul ilegal este înfloritor și pentru că investigațiile și amenzile sunt rare și nu sunt pe măsura profiturilor din acest comerț. În special corupția la punctele de trecere din România trebuie rezolvată cu prioritate”, a adăugat Perry.

Deși volumul comerțului ilegal nu poate fi calculat cu exactitate, EIA estimează că ar fi undeva la 20-30% din volumul comerțului legal. Cu o cotă permisă de echivalentul a 100,3 milioane tone CO2, reiese faptul că volumul comerțului ilegal cu HFC care intră în UE ar fi la echivalentul a 30 de milioane de tone de CO2. 

Un indicator la comerțului ilegal ar fi discrepanța dintre exporturile raportate care ajung în UE și importurile raportate ale UE, care au fost tot mai scăzute. Importurile raportate prin registrul HFC al UE din 2017 arată o diferență de 9,1 milioane tone în 2019. 

Turcia pare să joace un rol important ca țară sursă pentru importurile de HFC în 2018 și 2019. De asemenea, numărul companiilor care raportează importuri de HFC s-a dublat din 2018 până în 2019, de la 895 la 1.694, multe dintre ele fără legături evidente cu afacerile de HFC, ceea ce indică oportunism infracțional. 

Raportul EIA cuprinde o serie de recomandări pentru soluționarea comerțului ilegal cu HFC prin legislația europeană.