Asociația 2Celsius critică poziția României de la Glasgow, unde țara noastră nu și-a asumat reducerea emisiilor de metan, alături de cele 103 țări semnatare ale Angajamentului Global pentru Metan (Global Methane Pledge), în cadrul COP26.

Țările semnatare, care reprezintă 70% din economia lumii, s-au alăturat angajamentului lansat de UE și SUA să reducă, până în 2030, emisiile de metan cu 30% față de nivelul din 2020.

Metanul este un gaz cu efect de seră care se află pe locul al doilea, după dioxidul de carbon, ca factor care contribuie la schimbările climatice. El e responsabil, în Europa, de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

„Fiind printre puținii producători de gaz natural din UE, ar fi normal să ne asumăm angajamente mai ferme pentru reducerea emisiilor de metan. Din păcate, iarăși așteptam să facă alții mai mult pentru noi – daca își asumă UE ceva, facem și noi, dar am prefera să faca alții mai mult. Mai rău, noi nu urmărim serios dezbaterile globale și s-ar putea să nici nu fi știut, la nivelul cel mai înalt, că avem ceva de semnat”, a declarat Otilia Nuțu, cercetătoare pe energie la 2Celsius.

„În principiu 2Celsius e o organizație critică față de orice plan local, național sau european care presupune investiții în combustibili fosili. Însă, chiar dacă România intenționează să își augmenteze producția ori consumul de gaze naturale, emisiile fugitive de metan sau scăpările de gaze sunt chestiuni care trebuie luate în considerare și rezolvate cu un plus de angajament”, spune Raul Cazan, președintele 2Celsius.

În luna august, alături de Clean Air Task Force (CATF), organizație internațională care luptă pentru climă, 2Celsius a documentat, în premieră în România, emisiile de metan de la instalațiile de petrol și gaze din aproximativ 50 de situri și a arătat că există scurgeri grave de metan la aproape toate instalațiile. Înregistrările pot fi urmărite pe: https://cutmethane.eu/watch/

Documentarea a avut loc în perioada 7-17 iunie 2021 și a presupus folosirea unei camere de filmat cu infraroșu și un senzor special pentru a identifica nivelul emisiilor de metan din situri deținute de Conpet, OMV Petrom, Transgaz și alte câteva companii.

Printre semnatarele Angajamentului Global pentru Metan se regăsesc mai multe state membre ale UE, precum Bulgaria, Franța, Germania sau Croația. România, dar și alte state din estul Europei, precum Ungaria sau Polonia, nu se regăsesc printre semnatari.

***

Despre Asociația 2Celsius

2Celsius este o organizație neguvernamentală înființată în 2010 cu scopul de a influența politicile privind schimbările climatice la nivel național și european.

Suntem membri ai organizațiilor internaționale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe și ai Federației Europene pentru Transport și Mediu (T&E). Suntem implicați in litigii strategice pe cauze climatice, iar proiectele asociației vizează domenii precum: transportul sustenabil și mobilitatea electrică, bioenergia și calitatea aerului. Totodată, din 2020 analizăm politicile publice care țin de gazele fluorurate și emisiile fugitive de la infrastructura de petrol și gaze naturale.

Relații cu presa

Loredana Pană

loredana@2celsius.org

0729882603