Strategia de securitate energetică a Comisiei Europene lansată săptămâna trecută nu oferă măsuri pentru a aborda dependența de petrol a Europei, în ciuda faptului că petrolul este vaca de muls pentru finanțarea războiului lui Putin din Ucraina.
Gazul este, evident, o mare îngrijorare, însă petrolul este cel care finanțează războaiele lui Putin. Cu prețul la benzină de 2 euro pe litru îi trimitem lui Putin un sfert de miliard în fiecare zi. Încheierea dependenței noastre de petrol ne va pune la adăpost atât față de despoți criminali cât și față de schimbările climatice.
Strategia include măsuri de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei și de accelerare a dezvoltării surselor regenerabile. Cu toate acestea, abia s-a menționat petrolul, în ciuda faptului că Europa îi dă lui Putin 285 de milioane de dolari pe zi pentru a-și acoperi dependența de petrolul importat, arată un studiu realizat de T&E. Rusia a primit anul trecut 104 miliarde de dolari din exporturile de petrol către Europa și Marea Britanie, diminuându-și veniturile din gaze (43,4 miliarde dolari). România se află peste media europeană cu aproape 33% din petrolul importat venind din Rusia.
Prețurile globale ale petrolului s-au dublat din aprilie 2021, atingând 125 de dolari pe baril (pentru țițeiul Brent), punând o presiune fără precedent asupra gospodăriilor europene. T&E recomandă ca strategia să includă măsuri de pregătire pentru perturbarea pieței petroliere, inclusiv planuri de reducere a cererii de petrol chiar acum – de ex. prin muncă la domiciliu, limite de viteză și zile fără mașină – precum și redirecționarea fondurilor pachetului de recuperare și alte măsuri pentru a face vehiculele electrice accesibile familiilor și întreprinderilor cu venituri mici și medii.
În ce privește gazul metan, Comisia ar trebui să-și retragă imediat propunerea de a eticheta gazul drept „verde” în Taxonomia europeană a finanțelor verzi. Acest lucru face ca UE să fie mai dependentă de combustibilii fosili și de gazul rusesc în special. În schimb, UE trebuie să accelereze radical și imediat proiecte de energie eoliană și solară și să accelereze măsurile de eficiență energetică, în special renovarea clădirilor, care abordează și sărăcia energetică.