Titlu: Realizarea obiectivelor climatice UE-2030 și pe termen lung în Europa Centrală, de Est și de Sud (CES), cu un accent specific pe transport

Finanțator: European Climate Initiative (EUKI), prin Ministerul Federal German pentru Mediu (BMUB) și Agenția Germană de Dezvoltare (GIZ)

Valoare: 13.261 EUR

Perioada: decembrie 2017 – mai 2019

 

Proiectul a urmărit să creeze coaliții în România și Europa de Est legate de autoturisme și CO2 în cadrul noilor actualizări europene în legislația privind emisiile și fundamentul Acordului verde al UE.

Componenta Sănătate. 2C a colaborat cu Observatorul Român al Sănătății și cu inițiativa Aer curat. Aceste două mișcări s-au ocupat în principal de calitatea aerului, cu toate acestea, 2C a adus discuția despre schimbările climatice.

Combustibili. 2C a format o coaliție ad-hoc pe „mașini și aer curat” formată din 2C, WWF România, Greenpeace România și Bankwatch: a promovat taxarea rutieră, s-a opus schemelor precum „numerar pentru clunkeri”, a transmis studii și analize T&E. 2C cuplat cu WWF România pentru a aduce standarde de emisii mai dure pentru diferiți combustibili (cu accent pe biocombustibili și biomasă) în contextul transpunerii târzii a noului RED în legislația română. Acest lucru a fost realizat prin două ordonanțe și printr-o hotărâre a Guvernului. Bineînțeles, 2C a participat la consultarea publică a Ministerului Energiei și a Ministerului Mediului privind transpunerea.

2C a inițiat cooperarea cu Asociația Orașelor din România: organizația conturează în continuare un set de bune practici pentru mobilitate electronică combinate cu recomandări de achiziții publice pentru transporturile publice.

Asimilarea EV. 2C a cerut să sprijine stimulentele statului pentru achiziționarea de vehicule electrice, precum și să revoce orice finanțare pentru alte mașini care ard combustibili fosili.

Mobilitate pe distanțe lungi. 2C a ținut mai multe întâlniri și discuții cu reprezentanții transportatorilor români, a făcut schimb de opinii și informări și, pentru prima dată, ne apropiem de o înțelegere care va presupune sprijin pentru standardele camioanelor de la o organizație cu peste 3000 de membri la nivel național, o înțelegere pe care le vom folosi pentru a atrage alte părți interesate și pentru a promova o poziție românească care să sprijine implementarea unor standarde puternice pentru remorcile tractoare.

2C s-a orientat și către companiile de mobilitate electrică: UBER, New Kopel Group etc.