Cei mai mulți locuitori ai orașelor din Europa nu vor ca nivelul de poluare anterior pandemiei să se întoarcă odată cu relaxarea regulilor și sprijină eforturi de schimbare profundă în sectoare precum transportul pentru a avea aer curat în orașe, arată un sondaj făcut de YouGov în 21 de orașe europene.
Poluarea aerului cauzată de trafic și alte surse a scăzut simțitor când statele au impus restricții de circulație ca urmare a declarării pandemiei. După ridicarea restricțiilor, poluarea revine la cotele anterioare, așa cum s-a întâmplat deja în China.
Sondajul realizat în șase țări europene arată că puțin sub 2 din 3 respondenți (64%) nu vor să revină la poluarea de dinaintea restricțiilor. Aproximativ același număr de oameni (68%) au spus că orașele trebuie să ia măsuri eficiente pentru a-și proteja cetățenii de poluare, chiar dacă asta înseamnă să nu mai permită mașinilor accesul în centrul orașelor. Chiar 63% dintre șoferi ar sprijini o astfel de măsură. De asemenea, 74% dintre respondenți spun că municipalitățile trebuie să ia măsuri eficiente pentru protejarea cetățenilor inclusiv relocarea spațiului public pentru spațiu pietonal, piste de biciclete și benzi pentru transport public; doar 10% se opun.
Sondajul arată și o reținere în folosirea transportului în comun din cauza riscului potențial de contaminare, utilizatorii autobuzelor și trenurilor considerând că igiena e un criteriu esențial. 81% dintre cei care foloseau transportul în comun înainte de pandemie sunt dispuși să se întoarcă la acest obicei: 54% dintre ei vor face asta dacă se respectă măsuri de igienă, iar 27% se vor întoarce indiferent dacă se iau măsuri sau nu.
Sascha Marschang, secretar general al Alianței Europene pentru Sănătate Publică: „Oamenii au luat o gură mare de aer curat și vor să îl păstreze. Acum ucigașul invizibil este vizibil: poluarea aerului ne-a îmbolnăvit, a înrăutățit pandemia și i-a lovit cel mai puternic pe cei mai vulnerabili. Reducerea inegalităților în sănătate publică prin gândirea unor sisteme de transport fără poluare în orașe nu mai poate aștepta”.
William Todts, director executiv al departamentului pentru transport curat în cadrul Transport & Environment: „Europenii cer mai multe piste pentru biciclete, transport în comun sigur și mai puține mașini poluante. Iar primarii din Paris, Bruxelles, Londra construiesc pe acest sprijin public masiv extinzând pistele de biciclete și impunând zone fără emisii. Provocarea este să transformăm aceste măsuri ‚temporare’ de sustenabilitate în măsuri permanente”.
Dacă înainte de pandemie, 14% dintre locuitori mergeau cu bicicleta la muncă, acum 21% dintre ei au de gând să folosească bicicleta spre locul de muncă. Pentru cei care merg pe jos, procenteele sunt de 32%, respectiv 35%. Unele municipalități și-au adaptat sistemele de transport în timpul pandemiei. Berlin a făcut piste de biciclete, iar Parisul investește 300 de milioane de euroz într-o rețea de biciclete de 680 de kilometri. Cracovia lucrează, de asemenea, la îmbunătățirea rețelei de piste de biciclete, iar Bruxelles-ul deprioritizează mașinile în centru și adaugă 40 de kilometri de piste de biciclete. Dublin a eliminat parcări pentru mașini pentru a îmbunătăți siguranța pietonilor și bicicliștilor.
Poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătate în Europa, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, cauzând 400.000 de decese premature în UE în 2016.
Sondajul a fost realizat între 14 și 21 mai 2020 printre 7.545 de adulți din Italia, Spania, Germania, Franța, UK și Belgia.