Oamenii care trăiesc în orașe poluate, riscă mai mult în contagiunea cu Covid-19, a avertizat Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).
Poluarea aerului poate provoca hipertensiune arterială, diabet și boli respiratorii, condiții pe care medicii încep să le lege la rate mai mari de mortalitate în infecția cu Covid-19. Un studiu din 2003 făcut pe victimele SARS a constatat că pacienții din regiunile cu un nivel moderat de poluare a aerului au o probabilitate cu 84% mai mare de a muri decât cei din regiunile cu o poluare scăzută a aerului.
Societatea Respiratorie Europeană (ERS) este membră EPHA. Dr. Sara De Matteis, profesor asociat în medicina muncii și de mediu la Universitatea Cagliari, Italia, și membru al Comitetului de Sănătate pentru Mediu ERS, a declarat: „Calitatea aerului urban s-a îmbunătățit în ultima jumătate de secol, însă vaporii de benzină și, în special, de vehicule diesel rămân o problemă serioasă problemă. Chiar și cele mai noi motoare diesel emit niveluri periculoase de poluare. Pacienții cu afecțiuni cronice pulmonare și cardiace cauzate sau agravate de expunerea pe termen lung la poluarea aerului sunt mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor pulmonare și riscă mai mult să moară. Este probabil și cazul Covid-19. Prin reducerea nivelului de poluare a aerului, îi putem ajuta pe cei mai vulnerabili în lupta lor împotriva acestei situații și a eventualelor pandemii viitoare. ”
Poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătatea mediului în Europa și cea mai mare problemă în orașe, potrivit Agenției Europene de Mediu (EEA). Particulele (PM), dioxidul de azot (NO₂) și ozonul de la nivelul solului (O₃) provoacă cel mai mult rău și duc la aproximativ 400.000 de decese precoce anual pe continentul european. Un punct fierbinte este Italia de Nord, centrul focarului Coronavirus din Europa. Poluarea urbană cu NO₂ provine în principal din trafic, în special de la vehiculele diesel, care sunt, de asemenea, o sursă majoră de PM. S-a înregistrat o creștere accentuată a proporției de vehicule diesel în toată Europa de la sfârșitul mileniului, multe dintre acestea nereușind să respecte standardele europene de poluare a aerului. Până în decembrie 2019, UE a început 71 de proceduri de infringement a calității aerului împotriva guvernelor membre.
Imaginile curente prin satelit au relevat o scădere remarcabilă a poluării cu NO2.
Nivelurile PM10 în Lombardia au scăzut dramatic după 10 zile de măsuri de distanțare socială. Nivelurile de NO2 au scăzut la rându-le semnificativ.
„S-ar putea ca aerul să se limpezească în Italia, dar daunele au fost deja făcute sănătății umane și capacității oamenilor de a combate infecția. Guvernele ar fi trebuit să facă față poluării cronice a aerului cu mult timp în urmă, dar au prioritizat economia asupra sănătății, cauționând industria auto. Odată ce această criză va fi terminată, factorii de decizie ar trebui să accelereze măsurile pentru a scoate vehiculele murdare de pe drumurile noastre. Știința ne spune că epidemii precum Covid-19 vor apărea cu frecvență crescută. Deci, un transport urban curat este o investiție de bază pentru un viitor mai sănătos”, a declarat secretarul general interimar al EPHA, Sascha Marschang.