Experții, cercetători și utilizatori ai echipamentelor de răcire s-au adunat la Bruxelles săptămâna trecută pentru cea de-a 13-a ediție a Summit-ului European ATMO, concentrându-se pe cele mai recente tendințe și realizări în domeniul tehnologiilor de refrigeranți naturali. Mesajul transmis de eveniment a fost clar – industria europeană de fabricație a refrigeranților naturali continuă să inoveze și să crească rapid, fapt care aduce economii de energie și de costuri raportate pe scară largă de către utilizatorii finali.

Pe măsură ce negocierile privind Regulamentul privind gazele fluorutate continuă, societatea civilă îndeamnă negociatorii să elaboreze o reglementare cu viziune; una care susține locurile de muncă viitoare din UE și oportunitățile rapide de mitigare și nu una care se cedează în fața presiunii industriei gazelor fluorutate, care blochează schimbarea.

Abandonarea hidrofluorocarburilor (HFC) este cea mai ușoară soluție în lupta împotriva schimbărilor climatice, așa cum este demonstrat de ritmul rapid de inovare și adoptare a refrigeranților naturali. Permițând industriei gazelor fluorutate să dicteze legile climatice ale UE nu numai că subminează industria de fabricație internă, dar adaugă și mai multă presiune asupra obiectivelor de reducere a emisiilor naționale pentru 2030.

Industriei gazelor fluorutate sugerează că refrigeranții naturali au o aplicabilitate limitată, dar dovezi ale utilizării lor de către mari corporații prezentate la ATMO indică altfel. Dintre concluziile prezentate la eveniment, menționăm:

  • Marii producători din UE, Man Energy Solutions (14.000 de angajați, fabrici în Franța, Germania, Cehia, Danemarca) și GEA (18.000 de angajați, venit anual de 5,1 miliarde de euro), susțin decarbonizarea încălzirii industriale și de cartier cu pompe mari de căldură cu dioxid de carbon (CO2).
  • Sectorul de refrigerare demonstrează angajamentul său de a renunța la HFC-uri, chiar și în fața războiului. Retailerul global de produse alimentare Metro (venit de 29,8 miliarde de euro) a prezentat un magazin din Odessa care a trecut de la HFC-uri la CO2, chiar și în timpul atacurilor, cu angajații care trebuiau să se ascundă regulat în adăposturi antiaeriene și să facă față loviturilor de rachetă din apropiere. Producătorul internațional de alimente Cargill (160.000 de angajați) a menționat că trece de la HFC-uri la CO2 în sistemele de răcire mai mici (100 – 500 kW) și că amoniacul rămâne refrigerantul cel mai sustenabil și eficient pentru capacitățile mari de răcire.
  • Chiar și sectoarele tradițional greu de schimbat se mișcă rapid. Operatorul de tren german Deutsche Bhan s-a angajat să adopte refrigeranți naturali în trenurile noi. În timp ce un producător italian de compresoare a relatat cum inovația a permis utilizarea CO2 în trenurile italiene. Operatorii naționali de trenuri din Austria, Elveția, Norvegia și Franța caută să adopte refrigeranți naturali.
  • Păcurea grea (heavy fuel oil) este tot mai recunoscută ca fiind o soluție falsă, iar producătorii de automobile renunță la ea în vehiculele electrice. Nevoile termice complexe ale vehiculelor electrice, inclusiv pompele de căldură pentru încălzirea cabinei și răcirea suplimentară necesară pentru încărcarea rapidă, duc la o creștere a adoptării refrigeranților naturali. Unitatea cu CO2 de la Hanon Systems a fost implementată de VW, Audi și Skoda și se află pe piață de 3 ani fără probleme. Compania are situri de producție în Bulgaria, Italia, Portugalia, Ungaria și Cehia. Sistemele secundare cu propan (R-290) sunt, de asemenea, explorează.

Nota de informare este realizată de experții și asociațiile neguvernamentale europene:

2Celsius, Environmental Ivenstigation Agency, European Environmental Bureau, Ecos, Climate Advisers Network Berlin, Deutsche Umwelthilfe, Zero., Legambiente.