Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentului European a ajuns astăzi la un acord asupra Directivei privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), cu implicații climatice mixte pentru un sector folosește 40% din consumul de energie în Europa și este responsabil pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră (GES).
Aspecte negative:
Combustibilii fosili nu au fost eliminați: printr-o modificare de ultimă oră, EPBD sprijină acum utilizarea aproape nelimitată a gazului pentru încălzirea clădirilor din UE în cadrul „sistemelor hibride”, iar centralele pe gaz își vor menține prezența în casele noastre până în 2049 – ceea ce va distruge orice speranță de a îndeplini obiectivele climatice ale UE pentru 2030. De asemenea, decidenții europeni ratează oportunitatea de a reduce drastic dependența UE de petrolul și gaze naturale și de a proteja cetățenii de facturi energetice mari și de crize viitoare, protejând astfel industria fosilă. Deputații din Parlamentul European trebuie să respingă urgent această decizie, să aducă data eliminării treptate la începutul anului 2025, înainte ca dosarul să fie supus la vot în plen în luna martie.
„Votul de astăzi încătușează cetățenii europeni de combustibilii fosili. Presiunea lobby-ului gazelor fosile a reușit să mențină centralele pe gaz în peisaj, deghizate ca o soluție climatică care va funcționa pe viitor, nerealist și chiar mai scump ca hidrogenul sau alte gaze verzi. În realitate, oamenii vor mai arde gaz pentru a se încălzi încă 15 ani, chiar și în locuințele noi.”, susține Davide Sabbadin, directorul adjunct pentru politici climatice al organizației European Environmental Bureau (EEB).
Fără pârghii legislative pentru cetățeni: În prezent, din EPBD a fost eliminată o dispoziție privind accesul la justiție pentru ca cetățenii europeni să poată trage la răspundere inacțiunile guvernelor lor în sprijinirea locuințelor mai confortabile și accesibile, în conformitate cu directiva.
Aspecte pozitive:
Monitorizarea emisiile de carbon pe toată durata de viață a clădirilor: sub conducerea raportorului grupului Verzilor, Ciarán Cuffe, textul a fost adoptat cu o dispoziție ambițioasă privind emisiile de dioxid de carbon pe toată durata de viață a unei clădiri, pornind de la producerea materialelor de construcții, consumul de energie și folosirea clădirii, până la demolarea acesteia și eliminarea deșeurilor. Măsurile climatice vor fi aplicate în toate fazele, de la producție până la sfârșitul ciclului de viață.
Standarde (minime) de performanță energetică: Comisia ITRE a Parlamentului European a făcut un pas înainte cu privire la standardele de eficiență energetică a clădirilor, însă acestea nu sunt suficient de ambițioase pentru a declanșa renovări masive la nivel european. 75% dintre clădirile din Europa sunt considerate a fi ineficiente din punct de vedere energetic, situația fiind și mai gravă ținând cont de criza energetică în care ne aflăm.
European Environmental Bureau este cea mai mare rețea europeană de organizații cetățenești de mediu, care militează pentru justiție de mediu, dezvoltare durabilă și democrație participativă.