Metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră și este responsabil pentru un sfert din încălzirea resimțită astăzi. Reducerea emisiilor de metan este indispensabilă în lupta pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 ° C în conformitate cu Acordul de la Paris. Politicile UE prevăd reducerea cu 29% până în 2030, comparativ cu nivelul din 2005.
Cu toate acestea, evaluarile realizate asupra țintelor climatice au arătat că UE este departe în a-ți atinge ținta și că are nevoie de o abordare mai agresivă pentru reducerea emisiilor de metan. În 2020 a fost elaborată o nouă strategie în vederea reducerii emisiilor de metan la nivel european, însă aceasta este laxă, voluntară și urmărește mai degrabă observarea și raportarea fenomenului decât obținerea de reduceri efective.
Mai mult de jumătate din emisiile globale de metan sunt cauzate de om, iar principalele trei sectoare responsabile sunt: energetic – producerea, distribuirea și arderea combustibililor fosili, agricultura intensivă , în special creștererea animalelor și deșeurile – depozitele neconforme.
În sectorul energetic, metanul este eliberat în atmosferă prin aerisire și evazare de rutină și scurgeri în lanțul de aprovizionare cu petrol și gaze, în timp ce siturile abandonate și neutilizate de petrol, gaz și cărbune emit adesea metan fără întrerupere. Doar din acest sector emisiile ar putea fi reduse cu 65% prin prevenirea acestor scurgeri, însă abordarea Comisiei Europene este să susțină măsurile voluntare și încurajează companiile să facă propriile demersuri, urmând ca propunerile legislative să se muleze pe rezultatele obținute.
Chiar dacă UE este responsabilă pentru 5% din emisiile de metan la nivel global, are puterea de a impune restricții și de a seta o direcție la nivel global, în cele trei domenii. Pentru asta trebuie ca propunerile legislative care urmează să fie elaborate anul acesta să fie îndrăznețe și mai ales usturătoare pentru giganții din industriile responsabile de producerea metanului.
BULETIN INFORMATIV – Ce sunt emisiile fugitive și cum le putem adresa?