Într-un vot strâns, Parlamentul European a eșuat miercuri dimineață să se opună includerii gazului și nuclearului în lista investițiilor durabile. Alături de partenerii noștri, 2Celsius contestă legitimitatea acestui act de greenwashing instituțional care nu are sprijin în interiorul și nici în afara instituțiilor UE. Eurodeputații români au votat unanim contra veto-ului la taxonomia pervertită cu gaz fosil și pro-greenwashing.

Toți eurodeputații români au votat împotriva veto-ului și pro-greenwashing. Voturile românilor în imaginea de mai sus.

Depășindu-și puterile și sub o presiune uriașă din partea lobby-urilor, Comisia Europeană a propus la începutul acestui an să eticheteze gazele fosile și energia nucleară drept investiții durabile. Votul e un dezastru pentru climă și un ajutor nesperat pentru Putin – opinează la unison rețelele de mediu de la Bruxelles.

În ciuda impactului său de mediu, economic și social pe termen lung, acest act a fost prezentat drept legislație secundară, ceea ce înseamnă că nu ar fi putut fi modificat și doar majoritatea absolută a Parlamentului European sau a Consiliului îl putea respinge. Această procedură, în general, ar trebui rezervată doar aspectelor tehnice și nu în scopul evitării controlului democratic asupra deciziilor politice de importanță majoră. Atât Comisia cât și Parlamentul European au picat nu doar la această lecție de ecologie, dar au eșuat și la examenul democrației.

278 de europarlamentari din fiecare grup politic au votat pentru a proteja credibilitatea taxonomiei UE. Ignorând știința și sfaturile experților (chiar experți ai Comisiei), 328 de deputați europeni au ales, din păcate, să mențină propunerea ca un simplu greenwash. Acest vot strâns dezvăluie lipsa de consens în jurul propunerii de a lua în considerare „investiții verzi” în gaz și nuclear. Dincolo de mișcarea ecologistă, opoziția față de acest plan verde a apărut în cadrul instituțiilor UE înselor, exprimată de Banca Europeană de Investiții și de mai mulți legislatori ai UE, precum și de investitori și bănci din mediul privat. Acestea din urmă evită tot mai mult să investească în infrastructură de gaz fosil pentru randamentul unor astfel de investiții e foarte mic.

Miliardele de euro în finanțare „verde” riscă acum să fie deturnate către surse de energie poluante, care sunt departe de a fi inofensive și temporare, în detrimentul eficienței energetice și al surselor regenerabile. Această decizie ajunge în cel mai rău moment geopolitic în care Europa încearcă să iasă din dependența sa de importurile de energie din Rusia. Mai multe investiții în gaz și uraniu nu vor face decât să ne îndepărteze și mai mult de independența energetică a Uniunii Europene.

 

Luca Bonaccorsi, director pe finanțe sustebnabille la T&E, a declarat: „Acesta trebuie să fie cel mai mare act de spălare ecologică din istorie; adoptat de aceiași oameni care ar trebui să ne protejeze de criza climatică. Soarele nu va apune în est doar pentru că o grămadă de politicieni complici o spun într-o lege. Nici gazul nu va fi niciodată curat și regenerabil. Legile naturii nu mint, dar taxonomia minte. Acest proiect de lege nu va face față numeroaselor provocări judiciare și legale anunțate și va fi evitat de investitori.”

Prevederile permit noilor instalații de gaz să fie etichetate verzi cu condiția ca acestea să fie utilizate „cu moderație”. Acest lucru subminează credibilitatea investițiilor durabile, deoarece niciun fond verde sau obligațiuni verzi nu includ gaze naturale în prezent.

În cel mai bun caz: aceste reguli UE ale taxonomiei verzi vor fi ignorate,

În cel mai rău caz: se va alimenta o întreagă industrie de investiții verzi false catastrofice pentru mediu și un dezastru economic pe termen lung.

Unii analiști consideră că actul este și nedrept: aproape 75% din fondurile verzi estimate merg către Franța și Germania. Criteriile de acces la fonduri verzi au fost concepute pentru a direcționa toate fondurile către cele două state membre care au coautorat legea.