Poluarea aerului se întoarce în China după ce carantina Covid-19 s-a relaxat, arată noi imagini din satelit.
Margherita Tolotto de la Biroul European de Mediu (EEB), declară: „În timpul acestei pandemii, ceea ce se întâmplă în China a fost adesea o fereastră spre ceea ce se întâmplă în altă parte ceva timp mai târziu. Respirația aerului toxic ne compromite sănătatea și ne face mai vulnerabili la amenințările pentru sănătate. Guvernele noastre și Comisia Europeană trebuie să prevină întoarcerea poluării aerului și să dezvolte strategii de ieșire care să evite întoarcerea la un trecut murdar”.
Poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătatea mediului în Europa, cea mai mare problemă în orașe, potrivit Agenției Europene de Mediu (EEA). Poluarea aerului este un motor puternic al afecțiunilor pulmonare și cardiace, care sunt legate de rate mai mari de decese Covid-19. Particulele (PM), dioxidul de azot (NO₂) și ozonul de la nivelul solului provoacă cel mai mult rău și duc la aproximativ 400.000 de decese premature anual. NO₂ provine în principal din transport și industrie, în timp ce încălzirea casnică și agricultura sunt, de asemenea, surse importante de PM. Există mai multe proceduri de infringement împotriva țărilor UE pentru degradarea calității aerului, iar România nu face excepție. Emisiile de NO₂ și, într-o măsură mai mică, PM, au scăzut în multe părți ale Europei în timpul măsurilor de blocare a Covid-19.
Acordul Verde European (European Green Deal) include un angajament de a înainta un plan de acțiune privind poluarea zero cu inițiative majore de reducere a poluării aerului.
Tolotto adăugă: „Orice programe de recuperare economică legate de pandemie ar trebui să corespundă ambițiilor Acordului Verde European și obiectivului său de poluare zero. Aceasta înseamnă promovarea unei energii mai curate, a unei mobilități mai inteligente, a unei agriculturi durabile și a unei industrii pentru a construi un viitor curat și durabil”.
Imaginile combină citirile satelitelor ESA Sentinel-5 pe mai multe zile în 2019, comparativ cu 2020, urmând recomandările pentru procesarea imaginilor. Datele utilizate sunt mult peste valoarea minimă de referință de 0,5. Fișiere cu imagini originale sunt disponibile aici.