Cea mai mare parte din biomasa forestieră recoltată în Uniunea Europeană degradează ecosistemele și subminează obiectivele de mediu, arată un raport realizat de Joint Research Centre (JRC) al Comisiei Europene. Studiul pe biomasă a fost comisionat de Comisia Europeană pentru a impulsiona o posibilă revizuire a legislației europene pe energie regenerabilă, prin recunoașterea faptului că recoltarea copacilor și resturilor lemnoase pentru îndeplinirea țintelor de energie regenerabilă degradează pădurile și subminează obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Iată câteva dintre datele raportului:

  • Arderea biomasei emană peste 350 de milioane de tone de CO2 pe an în UE. Bioenergia emite mai mult CO2 decât combustibilii fossili pe unitate de energie produsă.
  • 23 din 24 de scenarii referitoare la bioenergie evaluate în raport scot în evidență riscuri pentru climă, biodiversitate sau ambele.
  • Creșterea tăierilor de arbori pentru bioenergie ar putea reduce stocurile de carbon ale Europei și ar putea necesita acțiuni suplimentare de reducere a emisiilor în alte sectoare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice.
  • Majoritatea Planurilor Naționale pe Energie și Climă ale statelor membre nu includ evaluări adecvate ale impactului creșterii recoltării de biomasă forestieră asupra biodiversității, apei, aerului.
  • Există un mare gol în datele raportate, având în vedere că 20% din lemnul ars în UE vine din surse necunoscute. Asta reprezintă un obstacol în administrarea corectă a politicilor pentru bioenergie pe bază de ardere a lemnului.

Raportul a fost primit cu entuziasm de oameni de știință și organizații neguvernamentale de protecție a mediului care militează pentru reducerea dependenței de bioenergie. Peste 100 de ONG-uri, inclusiv 2Celsius, au susținut anterior o petiție care cere UE să reformeze directiva privind energia regenerabilă pentru ca statele membre să nu mai includă bioenergia din arderea lemnului ca energie regenerabilă.