Comisia Europeană a lansat în decembrie 2021 Regulamentul privind metanul, iar organizații de mediu europene atrag atenția că nereglementarea importurilor de combustibili fosili aduc un imens deserviciu în atingerea obiectivelor climatice ale UE.
Emisiile de metan sunt responsabile pentru 25% din încălzirea globală a planetei și sunt de 86 de ori mai puternice decât dioxidul de carbon. Reducerea emisiilor din sectorul energetic a fost identificată ca prioritate, acesta fiind în același timp și principalul emitent de metan în atmosferă.
Prin acest regulament, Comisia Europeană stabilește cadrul legal privind obligativitatea măsurării, raportării și verificării (MRV), monitorizare sau prevenție de tip Leak Detection and Repair (LDAR) și interzice ventilările de rutină sau arderile (BRVF). Aceștia sunt cei trei piloni principali pentru eficientizarea și reducerea emisiilor de metan.
Cu toate acestea, în ciuda recomandărilor din partea sectorului neguvernamental de mediu, Comisia Europeană nu a inclus în regulament măsuri pentru întreg sectorul energetic, inclusiv pentru importurile de gaze, petrol și cărbune consumate în UE sau sectorul petrochimic.
UE importă peste 80% din gazele fosile pe care le consumă, 90% din țiței și 40% din cărbune, nefiind responsabilă de metanul emis în afara granițelor sale din infrastructura de producție și distribuție.
„Comisia se ascunde în spatele unor scuze. Prin acest regulament, UE va continua să stimuleze emisiile globale de metan în țările terțe, închizând ochii asupra rolului său”, spune Kim O’Dowd, Climate Campaigner pentru Agenția de Investigații de Mediu (EIA). „În contextul Angajamentului Global privind Metanul adoptat la CoP26, UE ar trebui să aibă un comportament ireproșabiă, iar această propunere trimite un mesaj complet greșit, practic că este în regulă ca UE și alte țări să aibă un discurs public progresiv, însă doar atât.” adaugă Kim O’Dowd.
Toate inițiativele de reducere a metanului trebuie să fie corelate cu eliminarea treptată a combustibililor fosili, pentru a avea rezultate cât mai bune în lupta cu
schimbările climatice. În octombrie, deputații europeni au cerut, într-o rezoluție privind strategia UE de reducere a emisiilor de metan, eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili cât mai curând posibil, dar propunerea Parlamentului a fost ignorată.
În calitate de important importator de gaze fosile și petrol, UE trebuie să lucreze la reducerea emisiilor de metan de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și, între timp, să pună în aplicare planuri de eliminare treptată pentru petrol, gaze fosile și cărbune. Nu există nicio modalitate de a reduce emisiile de metan rapid și de a promova o tranziție energetică durabilă, investind în același timp și în combustibili fosili. Gazele fosile constă aproape în întregime din metan, poluează aerul și apa cu numeroase substanțe periculoase și contribuie la distrugerea mediului, pe lângă faptul că duc în mod inerent la emisii de metan. Deși reducerea emisiilor de metan este importantă pentru a reduce impactul asupra climei al combustibililor fosili, aceasta riscă să fie folosită pentru a susține afirmațiile false de sustenabilitate din partea companiilor de petrol și gaze.
„Gazele fosile, chiar și cu emisii reduse de metan, nu sunt nici curate și nici nu pot fi considerate un combustibil către tranziția cu zero emisii, iar propunerea Comisiei nu reușește să clarifice acest lucru. Toată infrastructura de gaze este predispusă la scurgeri, iar o lege serioasă a metanului ar trebui să oprească dezvoltarea de noi infrastructuri de gaze fosile, cum ar fi conductele și terminalele de gaz natural lichefiat (GNL)”, spune Enrico Donda, Campaigner la Food&Water Action Europe.
Parlamentul European trebuie să-și păstreze susținută în raportul legat de Strategia privind Metanul, unde au cerut extinderea cadrului legal la nivelul aprovizionării și pentru sectorul petrochimic. Membrii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene vor avea acum ocazia să îmbunătățească Regulamentul.
Material elaborat în colaborare cu Environmenal Investigation Agency și Food and Water Action Europe.
Agenția de Investigații de Mediu (EIA) investighează și desfășoară campanii împotriva infracțiunilor și abuzurilor de mediu. Investigațiile sale sub acoperire dezvăluie infracțiunile transnaționale ale faunei sălbatice, cu accent pe elefanți, pangolini și tigri, precum și infracțiunile forestiere, cum ar fi exploatarea forestieră ilegală și defrișari. Lucrează pentru protejarea ecosistemele marine globale abordând poluarea cu plastic, expunând pescuitul ilegal și căutând să pună capăt oricărei vânătoare de balene; Abordează amenințarea încălzirii globale făcând campanie pentru reducerea gazelor cu efect de seră puternice.
Food and Water Action Europe (FWAE) este programul european al Food&Water Watch, o organizație non-profit cu sediul în Statele Unite. FWAE lucrează pentru a crea un viitor sănătos pentru generațiile viitoare – o lume în care toți oamenii au resursele de care au nevoie, inclusiv alimente sănătoase, apă curată și energie durabilă. Face campanie pentru o tranziție energetică 100% durabilă, ceea ce implică oprirea subvențiilor UE și naționale pentru combustibilii fosili și reducerea drastică a emisiilor de GES. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de organizarea oamenilor din întreaga lume pentru a construi o mișcare mare cu puterea politică pentru a face procesul nostru democratic să funcționeze.