Titlu: Ride Across EU

Finanțator: DHS, Orange România

An: 2010

 

Ride Across este actul de naștere al Asociației 2Celsius, o organizație dedicată schimbăriloir climatice, transporturilor curate și comunităților de la munte. În 2010 am pornit un program de caritate prin care 30 de elevi de la munte, din cătunele mărginimii Cugirului, au primit câte o bicicletă de teren (MTB) cu care să vină la școală. În perioada post-criza 2008-2009, România era sfârtecată de unul dintre cele mai hidoase programe de austeritate din Europa; printre victimele politicii pro-capital și antipopulare au fost și autobuzele/mașinile școlare. În cazul copiilor de la Cugir, bicicletele urmau să le înlocuiască.

Pentru a atrage atenția și porni proiectul caritabil, Călin Gruia și Raul Cazan au pornit într-o expediție pe biciclete din nordul Angliei până în orășelul transilvănean, traversând aproape toată UE.

Ei trebuie să străbată distanțe de 10 – 25 km pentru a beneficia de un drept fundamental, dreptul la educație.

Daca a angaja un sofer si a cumpara un automobil pentru transportul tinerilor din catune pana la scoala din Cugir pare o intreprindere de neimaginat, solutia ecologica se impune ca fiind mai ieftina, mai sanatoasa si mai eroica: mountain bikes pentru cei 27-30 de tineri de la munte.

Solutia este optima si se incadreaza in legalitate. Ei ar pedala doar pe drum forestier, bine ingrijit si slab circulat. Pericolul de accident in trafic pentru micii studiosi este redus la minim, daca nu chiar nul.

Veniturile unei familii de la munte obtinute din slujba de la oras a tatalui de familie urca pana la aproape 800 RON, adica 200 de euro. Familiile sunt relativ patriarhale, au in medie 4-5 membri, si doar pater familias lucreaza “la șes”. Gospodariile sunt autosuficiente. Bucatele, probabil cea mai sanatoasa hrana din Europa, le aduc tot aportul de nutrienti si proteine. Copiii celor de la munte sunt sanatosi si inteligenti.

Cu toate acestea, ei nu isi pot procura o bicicleta MTB pentu simplul motiv ca pretul uneia acopera intregul venit lunar al tatalui.

Scoala Generala Nr. 1 “Iosif Pervain” din Cugir sustine proiectul RideAcross. “Copiii vin de departe, iar cei din Feteni, in numar de sapte, fac naveta zilnic pana la scoala pe jos. Petrec doua ore pe drum, patru ore dus-intors. Doi dintre ei au biciclete, deci pedalatul la scoala e o stare de fapt”, spune directoarea scolii, Rodica Mihai.

Restul de 20 de elevi, cu varste intre 9 si 20 de ani, sunt din zone mai indepartate: Goasele, Bocsitura, Calene, Mugesti si Bucuru.