Scrisoarea deschisă semnată de un grup de organizații de mediu adresată președintelui Macron privind emisiile fugitive de metan și măsurile pe care UE trebuie să le ia a fost preluată de Bloomberg. Scrisoarea îi este adresată președintelui Franței în calitate de lider temporar al Consiliului Uniunii Europene. Conținutul scrisorii deschise se poate consulta mai jos.

 

16 mai 2022, Bruxelles

Obiect: Regulamentul privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic și rolul președinției franceze a Consiliului UE

Stimate domnule președinte Macron,

Metanul este al doilea cel mai mare contributor la schimbările climatice și de peste 80 de ori mai puternic decât CO2 pentru încălzirea globală pe o perioadă de 20 de ani. Atenuarea consumului de metan este una dintre metodele cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a încetini schimbările climatice și pentru a evita punctele ireversibile. Cel de-al șaselea raport de evaluare IPCC a identificat atenuarea consumului de metan ca fiind o prioritate și a subliniat necesitatea reducerii rapide a emisiilor de metan pentru a evita situațiile climatice ireversibile pe termen scurt. Conducerea dumneavoastră la începutul anului 2021, ridicând necesitatea de a aborda emisiile de metan, a contribuit la lansarea Angajamentului global privind metanul, pe care Franța împreună cu 110 țări l-au susținut. Ca parte a angajamentului UE de a reduce metanul, Comisia Europeană a emis o propunere legislativă pentru un regulament privind reducerea emisiilor de metan în sectorul energetic, care, deși nu este perfect, este un pas foarte binevenit și foarte necesar pentru a aborda acest climat critic poluant.

Cu toate acestea, semnatarii acestei scrisori ar dori să vă atragă atenția asupra unor chestiuni referitoare la discuțiile actuale din Consiliu și vă solicită sprijinul pentru a se asigura că este adoptat un regulament ambițios privind metanul, cu contribuții din partea tuturor părților interesate. Întrucât discuțiile nu au început încă în Parlament, Consiliul are timpul necesar pentru a se asigura că poziția sa va fi cât mai ambițioasă posibil și că toate problemele relevante pentru atenuarea consumului de metan în sectorul energetic sunt discutate în mod corespunzător. Dorim să vă aducem la cunoștință câteva puncte cheie:

  1. Fără o atenuare a propunerii: cerințele incluse în propunere privind monitorizarea, raportarea și verificarea (MRV)*, detectarea și repararea scurgerilor (LDAR)** și „ventilație și ardere” reflectă reglementările și cele mai bune practici din întreaga lume. Ele au fost deja implementate și realismul lor a fost demonstrat în alte jurisdicții. A existat totuși un efort puternic și concertat din partea companiilor pentru a dilua propunerea, uneori în contradicție cu cererile și angajamentele publice anterioare ale acelorași industrii. Semnatarii solicită ferm să nu se scadă nivelul de ambiție al propunerii.
  2. Discuții transparente care implică organizații ale societății civile: ONG-urile și grupurile de reflecție au avut acces limitat la discuții. Acest lucru este problematic, deoarece a lăsat necontrolate comentariile companiilor energetice și împiedică societatea civilă să evidențieze inconsecvențe și lacune în contribuțiile pe care le-au furnizat. Eforturile de slăbire pun legislația în pericol de a fi văzută ca un pas înapoi și nu numai că vor împiedica eforturile de reducere a metanului în UE, ci și eforturile internaționale de reducere a emisiilor de metan la nivel global. Dacă UE nu va lua măsuri ferme, cum le putem cere partenerilor noștri globali să facă acest lucru?
  3. Asigurarea unor măsuri ferme privind importurile: Consiliul nu a abordat până acum problema politică cheie a importurilor. Deoarece majoritatea emisiilor de metan datorate consumului UE au loc în afara UE, regulamentul își va atinge obiectivul climatic doar cu măsuri și cerințe puternice privind emisiile de metan ale energiei importate. Prin urmare, cerințele din regulament ar trebui extinse la întregul lanț valoric, împreună cu un sistem de verificare terță parte și un sistem de echivalență pentru țările cu cerințe similare de atenuare a metanului. Comisia ar trebui, de asemenea, să analizeze implementarea unui standard de performanță a metanului pentru importuri. Din păcate, importurile nu au primit atenția necesară în cadrul Consiliului, având în vedere cât de cruciale vor fi măsurile privind importurile pentru atingerea obiectivului regulamentului și abordarea emisiilor de metan din UE.
  4. Remediați lacunele tehnice din propunere: o altă problemă cu versiunea actuală discutată în Consiliu este lacunele tehnice rămase. Întrucât atenuarea consumului de metan este un subiect de lucru nou pentru multe state membre, expertiza și experiența limitate în atenuarea consumului de metan au fost disponibile inițial pentru a sprijini discuțiile. Această situație a dus la nerezolvarea unor probleme tehnice. Trebuie abordate puncte precum asigurarea faptului că mostrele pentru monitorizare, raportare și verificare (MRV) sunt reprezentative, cerințele privind condițiile de detectare și reparare a scurgerilor (LDAR) (meteo, distanță,..) sau standardele de ventilație prin proiectare.
  5. Faceți propunerea mai ambițioasă: reducerea emisiilor de metan va fi esențială pentru încetinirea procesului de încălzire globală. Doar cu măsuri ambițioase privind metanul, măsurile de CO2 vor câștiga suficient timp pentru a începe să realizeze procesul de încălzire globală. Pentru a vă cita propriile cuvinte, metanul este cel mai important gaz cu efect de seră legat de activitatea umană, după CO2. Mai mult, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, 70% din emisiile de metan din sectorul energetic pot fi reduse folosind tehnologiile existente. UNEP a subliniat, de asemenea, că 40-80% dintre măsurile de atenuare disponibile în sectorul petrolului și gazelor au costuri nete scăzute sau zero. În consecință, regulamentul ar trebui să fie cât mai ambițios posibil.

Atenuarea consumului de metan ne poate oferi un câștig relativ ușor în lupta împotriva încălzirii globale. Mai mult decât atât, cu problema actuală a securității energetice, este mai logic ca niciodată să ne asigurăm că gazul nu se pierde prin scurgeri, ci ajunge la consumatori.

Vă îndemnăm să conduceți în mod proactiv statele membre în Consiliu, în discuții transparente și participative, către soluții eficiente care să răspundă provocărilor menționate mai sus și să conducă la măsuri eficiente și ambițioase de reducere a emisiilor de metan. Avem încredere că Președinția franceză a Uniunii Europene va fi esențială în realizarea progresului politic în această chestiune.

Vă mulțumim anticipat pentru timpul și considerația acordată. Ramânem la dispoziția dumneavoastră.

Cu stimă,

2CELSIUS 

Center for Human Rights and Environment  

Clean Air Task Force (CATF) 

ClientEarth 

Ember 

Environmental Defense Fund Europe 

Environmental Investigation Agency 

Instrat Foundation 

ClientEarth