Uniunea Europeană și-a propus să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Căile ferate ar putea juca un rol esențial în atingerea acestui obiectiv întrucât transportul feroviar este curat, sigur și sustenabil. Ar putea fi chiar un simbol la Pactului Verde European.

Ce poate aduce un sistem feroviar bine conectat în Europa:

  • leagă oameni și proiecte peste tot în Europa
  • reduce emisiile provocate de transporturi prin crearea de alternative la traficul rutier și aerian
  • dă un impuls verde economiei europene după pandemie

Din păcate, sistemul feroviar din Europa nu este în cea mai bună formă acum pentru a prelua acest rol central. România este una dintre țările în care importanța traficului feroviar a scăzut în ultimele decenii din cauza importanței acordate transportului rutier și aerian. În 2021 – Anul European al Căilor Ferate, Uniunea Europeană și guvernele naționale trebuie să îmbunătățească transportul feroviar prin lansarea unor servicii directe internaționale pe infrastructura existentă, prin îmbunătățirea accesării acestor servicii și prin investiții în infrastructură trans-națională și coridoare cheie.

Semnalul de alarmă și recomandările sunt cuprinse într-un studiu lansat de Germanwatch, France Nature Environment, Eco-union și Transport&Environment, rețea din care face parte 2Celsius. Raportul poate fi citit integral aici.