Deși reprezintă doar două procente din vehiculele de pe șosele, mașinile de mare tonaj (cele de peste 3,5 tone sau de transport pasageri cu mai mult de 8 locuri) sunt responsabile pentru peste un sfert din emisiile generate de transportul rutier. Acestea emit mai mult CO2 decât toată aviația internă și internațională din UE într-un an. Dacă nu se iau măsuri, aceste emisii vor continua să crească.

Propunerea Comisiei Europene de revizuire a standardelor de emisii de CO2 pentru noile vehicule de mare tonaj este cea mai importantă inițiativă legislativă de reglementare a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la camioane și autobuze în Europa. Pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, camioanele și autobuzele trebuie să fie complet decarbonizate. Vehiculele cu emisii zero (ZEV) sunt singura tehnologie disponibilă care poate reduce rapid emisiile generate de vânzările noi, decarbonizează complet sectorul vehiculelor grele pe termen lung și elimină poluarea atmosferică nocivă.

Comisia propune creșterea vânzărilor acestora prin intermediul unor obiective de reducere a emisiilor de CO2 pentru vehiculele de mare tonaj de 45% în 2030 și de 90% în 2040. Însă aceste obiective nu sunt suficiente pentru a atinge neutralitatea climatică la timp. UE trebuie să stabilească obiective mai puternice pentru a reduce emisiile de CO2 ale camioanelor noi cu 65% până în 2030 și complet până în 2035.

Cu scopul de a crește gradul de conștientizare a rolului major al camioanelor în decarbonizarea transportului rutier și de pune presiune pe Comisia Europeană să stabilească obiective mai puternice de reducere a emisiilor de CO2 ale camioanelor noi până în 2035, Federația Europeană pentru Transport și Mediu (T&E) lansează azi campania YOUR HEAVY DUTY.

(T&E) se adresează factorilor de decizie politică din Parlamentul European și din Consiliul European pentru a vota în favoarea unor standarde de CO2 mai ridicate pentru producătorii de camioane. Companiile de transport maritim și de transport pot accelera tranziția prin trecerea la camioane electrice în flotele lor. Șoferii și lucrătorii vor beneficia de echipamente mai sigure și mai sănătoase cu care să lucreze, iar cetățenii vor respira un aer mai curat.

Standardele de CO2 pentru vehiculele de mare tonaj îi obligă pe producătorii de camioane să reducă emisiile pentru mașinile noi, dar legea nu atinge nici măcar ambițiile voluntare ale industriei. Nu stabilește o dată pentru eliminarea completă a emisiilor de CO2 de la camioanele noi, nereușind să îndeplinească obiectivele europene în materie de climă și punând în pericol poziția noastră de lider de piață în acest sector. Este de datoria noastră, a tuturor, să facem presiuni pentru o reducere mai profundă și mai rapidă a emisiilor de CO2 de la camioanele noi, pentru a pune capăt poluării aerului în țările și orașele noastre„, a declarat Sofie Defour, Director T&E pentru departamentul de transport de marfă.

 

Mai multe informații, aici:

#YourHeavyDuty!