80% din importurile europene de petrol vin din țări instabile

Companii petroliere din afara Europei asigură patru cincimi din importurile UE de țiței. Firmele rusești acoperă peste o treime (36%) din importurile de petrol, arată un studiu privind dependența Europei de petrol străin. Doar două dintre primele 10 companii ce exportă țiței în UE sunt europene, în timp ce marea parte a petrolului importat vine din țări instabile. 

WhoSuppliesEuropesOil_ENGRosneft si Lukoil, ambele companii rusești, reprezintă cea mai mare parte a importurilor de țiței din UE, potrivit studiului Cambridge Econometrics pentru rețeaua Transport și Mediu (T&E). Cambridge Econometrics a redactat o hartă care arată fluxurile comerciale de petrol în Europa. Țările din grupul Visegrad (Polonia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă), plus Grecia, au un risc deosebit de ridicat de perturbare a importurilor de petrol, dată fiind dependența lor de țițeiul rusesc.

Laura Buffet, consultant la T&E, a spus că “utilizarea risipitoare a petrolului din Europa umple buzunarele companiilor petroliere mari din țări instabile, inclusiv Rusia și Libia. Setea consumatorilor din transporturi pentru benzină și motorină importate la prețuri ieftine, îl costă pe fiecare cetățean în jur de 300 euro pe an – bani care se scurg în afara economiei europene”.

Dependența Europei de importurile de țiței a crescut brusc în ultimii 15 ani, la fel ca și dependența sa de importurile directe de motorină, care s-au dublat între 2001 și 2014 ajungând la 35 miliarde de euro. În același timp, producția de țiței importată  din țări cu un risc scăzut de instabilitate geopolitică, cum ar fi Norvegia, au scăzut – înrăutățind insecuritatea energetică a Europei.

RussiaEUMainOilSupplier_ENGTransportul este cel mai important consumator de petrol și a dus la două treimi din cererea de produse finite petroliere din Europa. Măsuri pentru decarbonizarea transporturilor ar aduce beneficii substanțiale de securitate economică, de mediu și de energie, deoarece petrolul de ardere este direct legat de emisiile de CO2. Conform unui studiu realizat anterior de Cambridge Econometrics,  trecerea la vehiculele electrice ar duce la o creștere de 1% din PIB-ul UE, crearea de până la 2 milioane de locuri de muncă suplimentare și reducerea emisiilor provenite de la autoturisme și camionete cu 83% până în 2050.

Comisia urmează să publice o Strategie europeană pentru mobilitate cu emisii reduse la 20 iulie.


No Replies to "80% din importurile europene de petrol vin din țări instabile"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.