Europarlamenatrilor români: “Stop arderii hranei și arborilor pentru energie!”
Europarlamentarilor români, membri ai Comisiei de mediu, sănătate publică și suguranță alimentară:
Daciana Sârbu
Adina-Ioana Vălean și
Claudiu Ciprian Tănăsescu
În seara zilei de 23 octombrie vă veți exprima votul în legătură cu raportul ENVI privind reforma Directivei privind energia regenerabilă (RED) – condusă de europarlamentarul Bas Eickhout (Verzii europeni). RED II (reforma directivei curente privind energia regenerabilă) este o piatră de temelie în eforturile UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin reglementarea utilizării energiei regenerabile, în special a biocombustibililor, în transporturi.
Sprijinul acordat biocarburanților pe bază de culturi agricole a fost dezbătut timp de mulți ani din cauza impactului lor negativ asupra climei, mediului și asupra societății. Aceasta a mutat terenurile de la producția legitimă de alimente la producția de biocombustibili, cu impact grav asupra securității alimentare, importurilor de materii prime ori furaje nesustenabile și emisiile de GES din schimbarea indirectă a utilizării terenurilor. Politicile actuale au condus, de asemenea, la creșterea recoltării pădurilor și arderea copacilor pentru energie, ceea ce nu duce la economii reale de GES – așa cum au subliniat recent 190 de oameni de știință.
Având în vedere acest vot important pentru bioenergia durabilă și decarbonizarea transporturilor, 2Celsius cere europarlamentarilor români din Comisia de Mediu și Sănătate a Parlamentului European ca, prin votul lor, să asigure:
- un nivel ridicat de ambiție pentru energia regenerabilă în Europa,
- sprijin pentru producerea energiei regenerabile de către cetățeni și consumatori,
- lipsa de obiective noi în sectorul transporturilor care să conducă la utilizarea biocombustibililor pentru culturi alimentare și pentru furaje,
- renunțarea la biocombustibilii bazați pe rafinarea uleiurilor obținute din culturi agricole și din furaje,
- abordarea mefientă a biocarburanților avansați, cu garanții suficiente,
- interzicerea arderii copacilor întregi, a lemnului rotund sau a buștenilor care să conducă la exploatări forestiere suplimentare,
- finalizarea producției ineficiente de energie electrică din biomasă, în special dacă ea, biomasa, este amestecată cu combustibili fosili.
Got something to say?