Trei din patru mașini diesel poluante din UE, încă nu au fost rechemate pentru remedii. Românii, cei mai dezinteresați de remedierea mașinilor diesel poluante
Doar 10 milioane din cele 43 de milioane de automobile și camionete extrem de poluante care au fost prinse în scandalul emisiilor Dieselgate au fost retrase începând cu 2015. Și, deși aceste măsuri necesită doar o soluție extrem de ieftină și cel mai puțin eficientă – reparația softului, problema nu va fi finalizată în următorii doi ani, arată analizele noilor date ale UE. Rețeaua Transport & Mediu (T&E), care a analizat datele, a anunțat că Comisia Europeană și guvernele UE trebuie să accelereze actualizările de software pe întreaga Piață Unică, dar și să le combine cu echipamentele hardware mai eficiente, acolo unde este fezabil din punct de vedere tehnic.
Florent Grelier, inginer de vehicule curate la T&E, a declarat: “Ritmul de melc în a curăța automobilele diesel din Europa este inacceptabil. Industria a avut patru ani de la scandalul diesel, dar nu și-a îndeplinit angajamentele de a repara automobilele manipulate. Este timpul ca guvernele să facă rechemări obligatorii în întreaga UE. Acest lucru nu necesită noi legi, ci doar voință politică”.
Situația este și mai gravă pentru consumatori și pentru sănătatea publică din Europa Centrală și de Est, unde doar 55% din automobilele grupului Volkswagen au fost retrase, comparativ cu 83% în Europa de Vest.
România este țara cel mai grav afectată din UE cu doar 37% rechemări ale mașinilor Volkswagen prinse cu software trișor.
De altfel, dieselurile extreme poluante și nereparate sunt livrate chiar în aceste țări estice, precum România, deoarece sunt din ce în ce mai mult supuse interdicțiilor în orașe occidentale precum Paris, Madrid și Hamburg. Peste 350 000 de mașini diesel second-hand extreme de poluante, în principal din Germania, au fost exportate în România numai în 2017.
T&E și 2Celsius consideră că guvernele UE trebuie să se asigure că retragerile vor fi efectuate în mod coerent și transparent pe întreaga piață unică a UE și că autovehiculele nereparate nu ar trebui să fie exportate spre România ori alte state membre din Europa Centrală și de Est decât dacă sunt în prealabil rechemate.
În prezent, automobilele pot fi vândute pe piața unică a UE odată ce au fost omologate într-un stat membru, dar nu există un sistem european care să asigure o retragere uniformă a autoturismelor. Noile norme care permit retrageri la nivelul UE se vor aplica doar autoturismelor noi vândute începând cu septembrie 2020 – deci Europa va rămâne cu flota de mașini diesel poluante care rezultă direct din Dieselgate. Multe dintre acestea iau drumul estului.
Florent Grelier spune că “piața unică a UE nu există atunci când vine vorba de emisiile de la automobile. Ea funcționează doar pentru vânzarea de autoturisme, dar nu pentru a le rechema atunci când lucrurile merg prost. Nu trebuie să existe cetățeni de mâna a doua în Europa. Fiecare european are dreptul egal la aer curat. Recenta “foaie de parcurs a UE privind vehiculele curate” arată că guvernele și industria știu exact ce trebuie făcut, trebuie doar să înceapă implementarea”.
Raul Cazan de la 2Celsius adaugă, “protejarea cetățenilor de efectele nocive ale emisiilor de la diesel-urile poluante nu trebuie să o facă doar UE; statele membre est-europene și în special România au obligația să ia măsuri urgente la nivel guvernamental: imporți mașină diesel la mâna a doua numai dacă a fost în prealabil rechemată. Mai mult, a sosit timpul ca orașele mari din România, precum București, Brașov, Iași, Cluj sau Timișoara, să ia măsuri locale drastice: stabilirea de zone cu emisii zero (sau emisii scăzute) sau chiar, mai radical, interzicerea accesului diesel-urilor poluante pe teritoriul orașului. E timpul ca primarii să fie mai preocupați de incidența bolilor respiratorii și a cancerului pulmonar în comunitățile lor decât de falsul confort al unui număr restrâns de șoferi”.
Note pentru editori:
[1] Analiza T & E indică faptul că există încă 43 de milioane de automobile și camionete diesel cu grad ridicat de poluare – principala cauză a depășirilor toxice ale NO2 în zonele urbane – pe drumurile UE. Aceste vehicule emit cel puțin de trei ori nivelurile legale de NOx, care au efecte respiratorii adverse incluzând astmul pe termen scurt și sunt legate de cancerul pulmonar, pe termen lung. [2] La 18 martie 2019, Comisia Europeană a publicat o “foaie de parcurs europeană privind vehiculele curate” care s-a bazat pe lucrul cu experții naționali și a prezentat soluții concrete pentru moștenirea Dieselgate. T&E a analizat foaia de parcurs și a făcut recomandări pentru punerea sa în aplicare.
Pentru informații suplimentare contactați
Raul Cazan Președinte 2Celsius raul@2celsius.org Tel. +40 (0)731 001 248
Julia Poliscanova Clean Vehicles & Air Quality Manager Transport & Environment julia.poliscanova@transportenvironment.org Tel: +32(0)2 851 02 18
Jens Müller Diesel & Air Quality Coordinator Transport & Environment jens.mueller@transportenvironment.org Tel. +32 (0)488 367 353
Florent Grelier Clean Vehicles Engineer Transport & Environment florent.grelier@transportenvironment.org Tel: +32(0)2 851 02 14
Got something to say?