Vehiculele care utilizează gaze naturale sunt o metodă scumpă și ineficientă de reducere a emisiilor, nu o punte către decarbonizarea transportului

 

Utilizarea la scară largă gazelor naturale în automobile și camioane este o metodă ineficientă pentru reducerea gazelor cu efect de seră și a poluării aerului. În timp ce mașinile hibride, cele electrice și cele alimentate cu hidrogen aduc mult mai multe beneficii climatice, tranziția de la diesel la gaz petrolier lichefiat (GPL) sau gaz natural comprimat (CNG) nu reduce emisiile, ne spune un nou studiu comandat de federația pentru transport durabil, Transport & Environment.

Potrivit autorilor, Ricardo Energy & Environment, diferența de emisii dintre vehiculele care funcționează pe gaz natural comprimat (CNG) și cele pe benzină este insignifiantă. În timp ce vehiculele CNG emit mai puține NOx decât dieselul, introducerea în viitor a testelor în condiții reale la mașini (RDE) și înăsprirea standardelor de emisii vor reduce cu mult avantajul pe care îl are gazul în momentul de față.

”Gazul natural nu este o punte pentru reducerea dependenței de combustibilii fosili, ci o fundătură care ne costă scump pe drumul către decarbonizarea transportului. Europa riscă să repete deciziile costisitoare și dăunătoare din trecut, precum promovarea diesel-ului sau a biocarburanților,” spune Carlos Calvo Ambel, analistul pentru transport și energie al T&E.

Autobuzele și camioanele alimentate cu gaz vor avea întotdeauna emisii mai mari per ansamblu, se mai constată în studiu. Deși emisiile pe țeava de eșapament sunt mai mici, acestea sunt compensate de emisii mai mari și scurgeri de metan care au loc în fazele de extracție, producție și transport ale gazului. Camioanele care funcționează pe gaz au deasemenea un impact mult prea mic asupra reducerii poluării aerului în comparație cu noile camioane Euro VI care au ieșit deja pe piață.

Cu toate că beneficiile de mediu ale utilizării gazului sunt neînsemnate în comparație cu benzina și motorina, tarifele pentru gaz sunt mai mici. În plus, guvernele statelor membre europene dezbat în momentul de față posibilitatea susținerii cu bani publici a dezvoltării infrastructurii pentru acest carburant. T&E nu consideră justificată scutirea de taxe pentru niciun combustibil fosil în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

Ambel concluzionează: ”Sigur, trebuie să adresăm într-o manieră sau alta reducerea emisiilor de CO2 ale camioanelor, dar gazul nu este o soluție. Camioanele pe gaz nu poluează aerul mai puțin, ba chiar sunt mai dăunătoare pentru climă. Guvernele trebuie să înceteze să irosească banii cetățenilor europeni în a-i convinge pe transportatori să investească în tehnologii care nu au niciun viitor în decarbonizarea transportului.”

Studiul mai menționează că biometanul din surse sustenabile precum deșeurile poate avea utilizări de nișă – pentru autobuze și vehicule de curierat la nivel local. Potrivit analizei experților, acesta nu poate fi însă desfășurat la scară largă pentru utilizarea în transportul rutier.

În timp ce studiul constată avantajoasă utilizarea GPL-ului în sectorul de navigație, beneficiile reducerii gazelor cu efect de seră pe care acesta le poate aduce depind foarte mult de scurgerile de metan la nivelul de producție, distribuție și cel operațional. Cu toate acestea, navele care utilizează GPL atrag costuri capitale și de infrastructură mai mari.

infografi-gaz-natural

 

Pentru mai multe informații, citiți studiul elaborat de T&E sau rezumatul:

The role of natural gas and biomethane in the transport sector

Contact:

Cristina Mestre

Climate and biofuels officer, Transport & Environment

cristina.mestre@transportenvironment.org

+32 (0)2 851 02

 

Carlos Calvo Ambel

Transport and energy analyst, Transport & Environment

carlos.calvoambel@transportenvironment.org

+32 (0)48 869 42 81

 

Stoica Mihai Andrei

Director Executiv, Asociția 2Celsius

mihai@2celsius.org

+40 724 427 999


No Replies to "Vehiculele care utilizează gaze naturale sunt o metodă scumpă și ineficientă de reducere a emisiilor, nu o punte către decarbonizarea transportului"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.