Particule

***

Ești din București sau din Brașov? Orașul tău e una din cauzele infringement-ului pe calitatea aerului? Primarul și aleșii tăi locali continuă să achiziționeze autobuze diesel, iar traficul a devenit similar cu cel din Mumbai sau Shenzhen. Simți deja cum căile respiratorii îți sunt zgâriate de particule discrete. Sute și sute de oameni, prieteni și vecini, sunt tot mai afectați de boli respiratorii sau de circulație sangvină datorate poluării. Oficialitățile îți ascund datele legate de poluarea aerului, dar te flatează spunându-ți că trăiești într-un smart city pentru că sunt mulți oameni smart în jurul tău. Deșteaptă-te și tu și, împreună cu concitadinii, măsoară concentrația de pulberi în suspensie din aerul orașului unde locuiești. Cu cât mai mulți, cu atât mai mare acuratețea. Noi, o rețea de organizații europene avem soluții alternative. Dar…

 

 

Cine suntem?

Suntem 2Celsius, veriga din România a unei rețele europene de măsurare pulberilor în suspensie (PM10 și PM2,5) cu stații inteligente de măsurare, accesibile oricui. Oricine și-o poate asambla singur, acasă, cu minimum de îndrumări.

Suntem susținuți de Transport&Environment și Fundația Europeană pentru Climă din Bruxelles.

Stațiile de măsurare sunt produse și distribuite de partenerii noștri din Bulgaria, Air Bulgaria.

Conceptul și rețeaua de date aparțin OK Lab Stuttgart și toate măsurătorile apar în timp real pe harta Luftdaten.info.

Ce este OK Lab Stuttgart?

OK Lab Stuttgart face parte din programul Code for Germany al Fundației Open Knowledge Foundation din Germania. Scopul este promovarea dezvoltării transparenței, a liberului acces la date (open data) și a ‘citizen science’.

Grupuri regionale de designeri, dezvoltatori ori jurnaliști se întâlnesc în mod regulat în citizen labs. Ei dezvoltă aplicații care informează, modelează pozitiv și sprijină societatea; fac munca guvernelor mai transparentă.

“Codifică o diferență: folosește-ți abilitățile pentru a-ți ajuta orașul!”, e sloganul lor.

 

Ce este luftdaten.info?

Alertă de particule în suspensie! Limitele sunt depășite în mod regulat în capitala cea mai poluată din Europa, dar și în alte orașe din România. Luftdaten.info răspunde la următoarele:

  • Cum poate fi măsurată și vizualizată calitatea aerului?
  • Ce efecte are volumul mare de trafic asupra aerului nostru?
  • Cât de mare este expunerea particulelor în zonele rezidențiale?

Noi abordăm aceste întrebări prin construirea de senzori de particule și vizualizarea datelor într-o imagine de ansamblu.

Datele de la OK Lab au Licența conținutului bazei de date (DbCL) v1.0. Harta poate și trebuie să fie dezvoltată în continuare de către comunitatea în care trăim.

Citizen Science – alăturați-vă unei mari rețele!

OK Lab Stuttgart este dedicată măsurării particuleloir de praf fin cu proiectul Citizen Science luftdaten.info. Tu și mii de alți cetățeni din întreaga lume puteți instala senzori oriunde în afara casei. Luftdaten.info generează o hartă specială, actualizată în continuu, cu cantitatea de pulberi în suspensie exprimată în datele transmise.

Cererea dvs. de participare este foarte importantă. E important pentru noi să planificăm și să comandăm numărul necesar de piese pentru că durata lor de livrare poate fi uneori destul de lungă. Asamblarea și programarea necesită timp, deci luați minte că comanda trebuie făcută cu cel puțin două luni înainte ca senzorul să înceapă să lucreze în casa, biroul sau blocul dvs. Un lucru va fi sigur, însă:

Praful fin devine vizibil!

 

Care ne este scopul?

Vrem să acoperim toate zonele populate din lume cu stații de măsurare. Acest lucru ne va permite tuturor să cunoaștem nivelurile de pulberi din aer în orice moment, indiferent de voința autorităților zilei.

În prezent, dezvoltăm un standard care vine să completeze rezultatele oficiale publicate (sau nu) de autorități. Cu măsurătorile noastre obținem date detaliate și empirice privind cantitatea de pulberi în suspensie din aerul orașului.

Scopul nostru este de a obține o imagine detaliată a situației generale privind poluarea cu particule în suspensie. Prin colaborarea cu experți în diferite domenii, ne străduim să profităm la maximum de rezultatele obținute cu alte abordări.