Modele noi de mașini apar numai după 2019
Producătorii de automobile au amânat producția de modele mai eficiente până în 2019 pentru a-și maximiza profitul, dar majoritatea rămân în plină ascensiune pentru a atinge obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 în 2021 – raport.
- Numai 6 dintre cele mai bune 50 de modele au fost modernizate în 2017 – dar 21 vor fi lansate din nou ca modele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, cu emisii scăzute de CO2, abia în 2019-2020;
- Numărul modelelor de baterii electrice vor crește de cinci ori (până la 100 în 2021), crescând astfel distanța de rulare, alegerea și concurența;
- Majoritatea producătorilor de automobile din Europa, cu excepți Fiat, urmează să îndeplinească obiectivele UE de reducere a emisiilor de CO2 la timp, în 20121 – în parte prin vânzarea mai multor vehicule plug-in;
- Creșterea vânzărilor de SUV-uri și creșterea puterii conduc la creșterea emisiilor;
- Scăderea impactului emisiilor de CO2 la mșinile diesel este mai mult decât compensată de vehiculele cu emisii reduse de carbon.
Producătorii de autovehicule amână strategic vânzările de mașini electrice și upgrade-urile consumului de combustibil la modelelor lor cele mai bine vândute în Europa, arată noua cercetare. Aproape toți producătorii vor respecta obiectivele UE de reducere a emisiilor de CO2 până în 2021 printr-o combinație de vânzări de modele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și de plug-in-uri, dar și prin exploatarea flexibilității din reglementarile în vigoare. Doar șase dintre cele mai bune 50 de modele în vânzare în Europa au primit o modernizare completă a modelului în 2017 și au fost puse la dispoziția publicului foarte puține mașini plug-in noi – contribuind, fără îndoială, la lipsa de progres în reducerea emisiilor de CO2 anul trecut.
Doar patru dintre cele mai vândute 50 de modele vor fi complet modernizate până la sfârșitul acestui an, urmate de 14 în 2019 și șapte în 2020. Rețeaua europeană Transport & Environment (T&E) a declarat că șapte actualizări pe an sunt tipice pentru cele mai bune 50 de modele vândute. Această tactică de a continua să vândă modele vechi cât mai mult timp posibil face clar faptul că producătorii de automobile optimizează profiturile și încearcă să înșele autoritățile de reglementare că se vor strădui să atingă obiectivele privind emisiile de dioxid de carbon în anul 2021. UE deja se gândește la obiective noi de reducere a CO2 pentru 2025. Dar prețul este plătit de cumpărătorii de mașini – pentru care nu sunt încă disponibile modele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil – și de… planetă, deoarece emisiile de CO2 generate de autoturisme și furgonete continuă să crească.
Greg Archer, directorul departamentului “Vehicule curate” de la T&E, a declarant că “producătorii de automobile sunt fără rușine, plângându-se că nu își pot atinge obiectivele de CO2 și dau vina pe scăderea vânzărilor de modele diesel, împingând pe piață în același timp SUV-urile vechi și ineficiente pentru a-și maximiza profiturile. Ca urmare, emisiile de CO2 cresc, iar clienții lor sunt afectați de facturile de combustibil mai mari. Dar realitatea este că aproape toți constructorii de automobile din Europa își vor atinge obiectivele și vor evita amenzi”.
Strategia producătorilor pentru a se conforma obiectivelor din 2021 este creșterea vânzărilor de vehicule electrice hibride și plug-in hibride, ceea ce ar putea crește în mod semnificativ cota lor de piață în Europa la 5-7% până în 2021, se arată în raport. Dar analiza arată că producătorii de automobile amână, de asemenea, lansarea noilor vehicule plug-in până la ultimul moment posibil. În prezent sunt disponibile doar 20 de baterii cu acumulatoare electrice, dar până în 2021 se așteaptă ca acestea să ajungă la peste 100, dacă companiile își vor respecta angajamentele.
Autovehiculele și utilitarele reprezintă două treimi din emisiile de carbon din transport, care reprezintă cel mai poluant sector din UE – cu 27% din totalul emisiilor de CO2. Transportul este singurul sector al cărui impact asupra climei a crescut de la anul de bază, 1990. Tot anul trecut, consumul de petrol al UE – un proxy pentru emisiile de CO2 în transporturi – a crescut cu 2%, cea mai mare creștere anuală din 2001. UE dezbate în prezent o propunere a Comisiei Europene privind obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 la autovehicule noi de 15% și 30% în 2025 și respectiv 2030, însă aceste obiective nu ar fi suficient de severe pentru a permite țărilor UE să își îndeplinească obiectivele obligatorii privind clima în 2030 – conform Acordului de la Paris.
Analiza constată, de asemenea, că creșterea vânzărilor de SUV-uri – a căror cotă de piață a crescut de la 4% în 2001 la 26% în 2016 – precum și motoarele mai puternice au fost în mare măsură responsabile pentru creșterea emisiilor de automobile. De asemenea, se concluzionează că: scăderea vânzărilor de autovehicule diesel este mai mult decât compensată de vânzările în creștere de vehicule cu emisii reduse de carbon, alimentate alternativ.
Raportul în limba engleză poate fi consultat aici:
Got something to say?