Cartea Neagra a Bioenergiei. Capitolul Romanesc

Legislatia privind lemnul de foc pentru biomasa a fost modificata abia in 2016. Primul considerent a fost acela al crizei de lemn de foc, iar celalalt a fost al impactului asupra biodiversitatii. Legislatia in ultimul deceniu a dat frau liber utilizarii lemnului de foc ca biomasa, dar mai ales a permis speculatiile cu credite de CO2 pe seama padurilor; a permis utilizarea certificatelor verzi pentru lemn de foc ca biomasa. Lemnul de foc intra in ecuatie atunci cand certificatele verzi au fost adoptate pentru a stabili un pret pe tona de carbon emis. Lemnul de foc a fost in final scos de sub incidenta TRANZACTIILOR DE CERTIFICATE CO2.

Legislatia care impune aceasta nu a interzis folosirea lemnului de foc pentru oamenii care au evidenta nevoie de incalzire, ci a retras posibilitatea obtinerii de certificate verzi pentru biomasa produsa din lemn de foc. Necesarul de lemn de foc din tara este mult mai mare decat ceea ce se poate oferi in mod legal. Lipsa a aproape 7 milioane de metri cubi de lemn de foc pe piata se traduce partial prin taieri ilegale. Guvernul estimeaza doar un minus de 3-4 milioane m3 de lemn de foc.

Reducerea emisiilor coroborata cu sustinerea utilizarii biomasei conform reglementarilor europene face parte dintr-un complex de masuri care trebuie sa eficientizeze utilizarea lemnului de foc. Acesta, intr-adevar poate fi mai eficient din anumite puncte de vedere, dar centralele mici pe biomasa sunt businessuri care nu fac fata pe piata. Solutia este ca statul sa sustina centrale termice mai mari care sa foloseasca biomasa sustenabila (nu doar bazata pe lemn: balegar, paie, rumegus) care sa serveasca comunitati intregi.

Varianta PDF a capitolului “Romania” din Cartea Neagra a Bioenergiei

 


No Replies to "Cartea Neagra a Bioenergiei. Capitolul Romanesc"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.