ILUC/SIUT

Problema cruciala legata de biocombustibili este utilizarea si schimbarea utilizarii terenurilor. De ce?

Hrana sau combustibili?

Impactul asupra preturilor alimentelor generat de terenurile agricole care au fost preluate pentru productia de biocombustibili a fost bine documentat.

Majoritatea studiilor citeaza biocombustibilii ca fiind printre factorii cheie ai cresterii preturilor la produsele alimentare. Avand in vedere ca varful cresterii preturilor la alimente a fost atins in 2008, acestea au ramas la un nivel ridicat si au atins din nou niveluri record la inceputul anului 2011. Acest lucru are consecinte dezastruoase pentru intregul mapamond, dar mai ales pentru populatia cea mai saraca. Dupa ce in 2008 pretul alimentelor a atins niveluri dramatice, FAO a estimat ca peste 100 de milioane de oameni au fost impinsi spre foamete cronica si saracie.

Banca Mondiala estimeaza ca 44 de milioane de oameni au fost impinsi in saracie numai intre iunie si decembrie 2010, ca urmare a produselor alimentare cu preturi supra-apreciate.

Banca Asiatica de Dezvoltare estimeaza ca o crestere a preturilor la produsele alimentare de 20% si 30% ar crea intre 128,8 si 193,2 milioane mai multi oameni saraci numai in Asia.

Achizitionarea masiva a terenurilor

Cazuri in care terenurile utilizate in mod traditional de catre comunitatile locale sunt inchiriate sau vandute – adesea fara consimtamant prealabil sau compensatii adecvate – unor investitori straini (de multe ori din tari occidentale ori din China, atat corporatii cat si guverne) sunt din ce in ce mai intalnite in intreaga Africa. Accesul la terenuri ofera hrana si mijloace de trai pentru miliarde de oameni din intreaga lume, iar aceste achizitii de terenuri, dictate de cererile tot mai mari pentru resurse naturale, inclusiv pentru biocombustibili, au loc pe fundalul cresterii preturilor la alimente. Un alt raport al Friends of the Earth a aratat recent ca 5 milioane de hectare de teren, o suprafata de marimea Danemarcei, in 11 tari din Africa, sunt in prezent achizitionate pentru biocombustibili.

Proprietatea si drepturile de exploatare a terenurilor

Multe cazuri de abuzuri si incalcari ale drepturilor omului au fost semnalate pe plantatiile de ulei de palmier in Indonezia, pe plantatiile de jatropha din India si in multe zone cu diferite tipuri de recolte din America Latina.