Camioanele pe gaz pot avea emisii de 5 ori mai mari decât camioanele diesel

Camioanele pe bază de gaz natural lichefiat (GNL) poluează aerul chiar și de 5 ori mai mult decât camioanele diesel, arată o serie de teste comandate de guvernul olandez. Rezultatele îi contrazic pe producătorii de camioane care susțin că vehiculele lor reduc emisiile de oxid de azot cu peste 30%. Organizația Transport & Environment, din care face parte 2Celsius România, publică astăzi rezultatele testelor și cere Uniunii Europene să oprească încurajarea acestui tip de camion pe bază de gaz care se bucură de taxe extrem de reduse în majoritatea statelor membre. România se numără printre țările care au o rată foarte mică a impozitării gazelor în transport pe unitate de energie. Țările care încurajează cel mai mult camioanele pe bază de gaz lichefiat sunt Belgia, Italia și Spania. 

 Cele trei camioane pe gaz testate în cadrul experimentului T&E emit de cel puțin 2 ori și de cel mult 5 ori mai mult oxid de azot decât camioanele diesel. Cele mai mici emisii s-au înregistrat în cazul camionului care a traversat atât zone urbane, cât și rute regionale și autostrăzi. În interiorul orașelor, camioanele pe gaz au poluat de cel puțin 2 ori și de cel mult 3,5 ori mai mult oxid de azot decât camioanele pe motorină. Camioanele pe bază de biogaz ar înregistra aceleași rezultate precum camioanele pe bază de gaz fosil întrucât au aceleași caracteristici.

 Camioanele pe gaz nu sunt curate, ba chiar pot fi mai rele pentru mediu decât camioanele diesel. E timpul ca decidenții să se uite cu atenție la dovezi și să oprească subvențiile pentru camioane, investițiile în infrastructură pentru aceste camioane și reducerile de taxe pentru ceea ce este, de fapt, un alt combustibil fosil poluant,” spune Stef Cornelis, manager al departamentului pentru camioane curate de la T&E.

 Gazul natural e considerat de prea mulți drept un panaceu fosil pentru criza climatică și pentru poluarea extremă a aerului. Experimentul de acum, dar și simțul comun, dovedesc contrariul. Emisiile de noxe de la mașinile (în special camioanele) care ard gaz lichefiat le depășesc pe cele ce provin din combustibili derivați ai petrolului. Soluții tehnologice pe termen scurt la emisiile transportului de marfă pe distanțe mici sunt puține, însă există soluții financiar-fiscale: stop subvențiilor pentru gaz și taxarea corectă a aceluiași combustibil,” declară Raul Cazan, președintele 2Celsius.

Cele trei camioane testate sunt responsabile pentru eliminarea de particule la un nivel comparabil cu camioanele diesel. Particulele pot intra pe căile respiratorii până în plămâni, pot fi absorbite în sânge, cauzând boli de inimă, accidente vasculare sau cancer pulmonar. Rezultatele testelor contrazic reclamele producătorilor de camioane care susțin că emisiile de particule sunt aproape complet eliminate în cazul camioanelor pe gaz. 

Camioanele pe gaz sunt, de asemenea, un obstacol în decarbonizarea sectorului de transporturi. Camioanele Scania și Iveco au înregistrat emisii cu 3-5% mai mici decât camioanele diesel care au înregistrat cele mai mici emisii. Camioanele pe gaz de la Volvo au înregistrat o reducere a emisiilor cu 14%. Calculele T&E arată că, atunci când se iau în considerare extragerea și transportul gazelor, precum și scurgerile de metan, camioanele cu aprindere sunt mai rele pentru climă decât cele diesel. 

În ciuda acestor dovezi, gazul folosit în transporturi este susținut de guvernele UE prin reduceri de taxe, scutiri de taxe de drum și subvenții. Fără aceste subvenții, nu ar exista o piață pentru gaz în transporturi. „Industria gazului este disperată să convingă decidenții că camioanele aduc beneficii pentru mediu pentru că vor să-și crească piața. Adevărul este că gazul este doar un alt combustibil fosil precum petrolul și cărbunele, așa că trebuie eliminat”, adaugă Stef Cornelis.


No Replies to "Camioanele pe gaz pot avea emisii de 5 ori mai mari decât camioanele diesel"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.