Mașinile fără șofer vor înrăutăți traficul și vor agrava poluarea aerului

Introducerea necontrolată a mașinilor fără șofer în circulație va crește traficul în orașele europene cu între 50% și 150% până în 2050, ceea ce înseamnă că ora de vârf va dura toată ziua, arată un nou studiu al organizației de mediu Transport & Environment. De asemenea, creșterea nereglementată a numărului de mașini autonome, anticipată de industrie, ar duce la o creștere de 40% a emisiilor de CO2 până în 2050, anulând toate obiectivele climatice ale Europei.

Vehiculele fără șofer ar urma să devină atât de ieftine încât ar încuraja oamenii, sau chiar mașini fără oameni în ele, să călătorească mai mult și pe distanțe mai mari. Pentru a se asigura că mașinile fără șofer nu vor duce la o creștere a emisiilor, municipalitățile ar trebui să refuze accesul mașinilor autonome cu motor pe combustie internă, este recomandarea experților de la T&E. Asta ar reduce emisiile cu 23% în intervalul 2019-2050 comparativ cu o lume fără mașini electrice sau mașini fără șofer.

Studiul arată că mașinile zero-emisii și fără șofer, chiar dacă sunt folosite la comun, nu vor rezolva problema congestiilor în orașele europene. Asta din cauză că astfel de vehicule vor fi foarte ieftine și foarte convenabile, ceea ce creează o cerere pentru utilizatorii transportului public, ocupând spațiu care ar putea deveni disponibil.

Modelările arată că orașele care reduc, treptat, spațiul destinat mașinilor în același timp cu promovarea mașinilor autonome, electrice, folosite în comun, traficul s-ar reduce cu 60%. Această schimbare în planificarea urbană ar reduce emisiile provenite de la mașini cu 32% până în 2050 și ar însemna, împreună cu trecerea la vehicule zero emisii, un transport european decarbonat  până în 2050.

Automatizarea, electrificarea și folosirea în comun sunt trei revoluții care ar putea transforma felul în care ne mișcăm. Dar dacă acestea vor fi bune pentru mediu sau dacă vor face orașele mai locuibile depinde doar de deciziile guvernelor. Dacă vrem mobilitate sustenabilă trebuie să interzicem mașinile fără șofer cu combustie internă și să reducem treptat spațiul pentru mașini în orașele noastre. Avem nevoie de primari care să susțină această a patra revoluție  și să ceară înapoi străzile pentru oameni”, a declarat Yoann Le Petit, expert în mobilitate la T&E.

Mașinile fără șofer nu sunt o realitate încă, dar riscurile sunt evidente. Platformele pe bază de aplicații precum Uber  – care are program pilot de servicii pe bază de mașini autonome – încurajează noi călătorii și duc la creșterea numărului de kilometri parcurși, crescând în același timp emisiile și agravând congestia. Într-un scenariu în care mașinile Uber sunt automatizate, costurile pentru o astfel de mașină ar putea scădea chiar și cu 50%, iar cererea ar crește. Dacă mașinile fără șofer de la Uber ar avea un ocupant  și ar fi pe bază de combustie internă, deci nu electrice, aceste servicii ar crește poluarea aerului și ar contribui la schimbările climatice.

Modelul de business al companiilor ca Uber se bazează pe creștere rapidă, iar autonomia mașinilor este una dintre cele mai importante căi de explorat. Dacă asta duce la congestie sau la creșterea emisiilor nu e o preocupare pentru ele. Totuși, noi credem că dacă sunt gestionate corect, serviciile de călătorie pe bază de comenzi pot juca un rol în reducerea dependenței de mașini și în îmbunătățirea mobilității urbane. Dar asta înseamnă ca decidenții să-și facă treaba. Avem nevoie urgent de politici care să asigure că taxiurile și mașinile de tip Uber care operează în marile orașe vor fi zero emisii nu mai târziu de 2025, cu stimulente pentru călătorii în comun și o reducere treptată a parcărilor disponibile pentru mașinile private”, a adăugat Le Petit.

Raportul complet poate fi consultat aici.

 

 

 


No Replies to "Mașinile fără șofer vor înrăutăți traficul și vor agrava poluarea aerului"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.