Camioane

Noile designuri pentru autocamioane pe care le propune Uniunea Europeană sunt bune pentru siguranța traficului, pentru business și pentru mediul înconjurător. Industria producătorilor de autocamioane opereză precum un cartel al cărui scop e blocarea inovației.

În aprilie 2014, Comisia Europeană și-a propus să ofere producătorilor de autocamioane mai mult spațiu pentru design (800 – 900 mm în plus) pentru a le permite să construiască mașini mai eficiente și mai sigure în traficul rutier.

Comfort

Șoferul de TIR petrece în medie 4,6 nopți pe săptămână în cabina mașinii. Astfel, spațiul extins în cabină oferă șoferului mai bune condiții de lucru și de odihnă.  Șoferi bine odihniți înseamnă creșterea masivă a siguranței în trafic.

Eficiența combustibilului / Reducerea emisiilor

Camioanele consumă 80 de miliarde de litri de motorină și emit 6% din CO2 din toată UE pe durata unui an.  Prin noul design se va face 3-5% economie de combustibil din aerodinamica îmbunătățită, ceea ce înseamnă pentru un TIR de cursă lungă o economie de 1500 de Euro pe an (la prețurile curente cu TVA exclus). Studii arată ca 900 de vieți pot fi salvate anual.

Totodată, botul alungit ar permite camioanelor să fie cu 12% mai aerodinamice, cu economii de combustibil de 3-5% pentru TIR-uri.

Siguranță

4250 de oameni mor în fiecare an în accidente în care sunt implicate camioane.

Designul diferit al cabinei ar permite parbrizuri mai mari, reducând astfel unghiurile vizuale moarte din jurul cabinei, deci o vizibilitate mult augmentată; majoritatea accidentelor în care sunt implicați pietoni ori cicliști sunt cauzate de vizibilitatea precară.

Forma rotunjită pentru zona de deformare poate preveni lovirea și rularea peste cicliști sau pietoni, salvând sute de vieți în fiecare an.

O cutie de impact poate fi montată în spațiul suplimentar al botului, reducând semnificativ impactul lovirii altor mașini.
————-

Infografic reflectând asupra beneficiilor noilor designuri ale camioanelor in UE. Credit: T&E, 2Celsius Network

Infografic reflectând asupra beneficiilor noilor designuri ale camioanelor in UE. Credit: T&E, 2Celsius Network

Astfel de prevederi utile au fost susținute și de votul aproape unanim al Parlamentul European. Atunci s-a dat și un termen limită, anul 2017, lăsând câțiva ani în care să se finalizeze normele tehnice.

Consiliul miniștrilor UE, condus de către Franța și Suedia, ar dori să interzică (conform unui document “pe surse” sau scurs de la Consiliu‚ noile designuri până în 2024, deci un moratoriu de un deceniu pentru siguranța rutieră și pentru un mediu mai curat. Prin Franța Suedia se înțelege Renault Volvo.

În final, poziția Consiliului este un copy/paste a ceea ce doresc producătorii: o amânare de 10 ani.

Producătorii de camioane funcționează ca un cartel, încercând să oprească un design inovator pentru a evita, spun ei, o o dereglare a pieței. Acest lucru este în detrimentul economiei (transportatorii rutieri, businessurile, vor plăti facturi mai mari pe combustibil), siguranța rutieră (mii de oameni vor muri inutil) și mediu (mai mult CO2 va fi emis). Pe de altă parte Volvo-Renault au propus deja niște designuri noi care se adaptează perfect noilor reglementări.

De ziua națională a României, pe 1 Decembrie 2014, Consiliul, Comisia și Parlamentul European se întâlnesc să negocieze o soluție în ceea ce e îndeobște denumit “trialog”. Pe 3 decembrie, miniștrii transporturilor pleacă la Bruxelles pentru o reuniune a Consiliului. Care e poziția guvernului României?

Dacă Statele Membre, în mod special Franța și Suedia, nu își moderează poziția, există riscul ca negocierile pur și simplu să eșueze sau, dacă Parlamentul și Comisia ajung la un compromis, vom avea o soluție care amână cu un deceniu designuri pentru siguranța rutieră și economisirea combustibilului.