Deși sunt interzise în multe orașe, mașinile pe diesel continuă să facă victime

 

Mai mult de 90% din noile mașini diesel cu Euro 6 care se află în vânzare astăzi și care nici nu respectă limitele de emisii ale UE pe șosea sunt încă scutite de zonele de emisii scăzute (LEZ) din orașe. Chiar și orașele care au interzis mașinile diesel, permit într-o largă proporție pe cele cu Euro 6, a anunțat un nou briefing al Transport & Environment (T&E) transmis de 2Celsius. Aceste Euro 6 depășesc limita de oxizi de azot (NOx) de 4 până la 5 ori, în timp ce unele modele înregistrează emisii record, de 10 ori mai mari decât limitele legale. Se remarcă modelele Renault, Fiat și Opel. Unele vehicule Euro 6 emit mai mult NOx pe drum decât Euro 4 și Euro 5, iar acestea din urmă sunt interzise.

Azi există aproximativ 40 de milioane de automobile și camionete puternic poluante pe drumurile europene, o moștenire a scandalului dieselgate. Autoritățile naționale de omologare a vehiculelor rămân reticente în a obliga producătorii de automobile să rezolve problemele cu emisiile ale acestor vehicule. Dacă producătorii de automobile refuză să curețe dieselurile murdare, orașele care au încălcat limitele de poluare a aerului timp de aproape un deceniu nu au altă posibilitate decât să pună în aplicare măsuri drastice de restricționare a autoturismelor pentru a proteja sănătatea publică. Potrivit Agenției Europene de Mediu, autoturismele cu motor diesel reprezintă cauza dominantă a dioxidului de azot toxic în orașele europene, rezultând 68.000 de decese premature anual.

Karmenu Vella, comisarul European pentru mediu a amintit de curând că în jur de 23.000 de decese au loc anual în România din cauza poluării aerului cu diverse particule. Peste 1.800 de morţi premature sunt atribuite poluării cu dioxid de azot. O mare parte din această morbiditate se datorează emisiilor din arderea motorinei pentru deplasarea automobilelor.

Julia Poliscanova, cercetător la T&E, a declarat: “Una dintre principalele slăbiciuni ale zonelor cu emisii scăzute și restricțiile de circulație a autovehiculelor în orașe este scutirea totală a mașinilor Euro 6 cu emisii reale ridicate. Cu excepția cazului în care producătorii de automobile remediază corect aceste dieseluri murdare, municipalitățile nu mai au altă opțiune decât să le țină în afara orașelor. Pentru a fi eficace, criteriile de includere sau excludere ale acestor măsuri ar trebui să se bazeze pe emisiile din lumea reală ale vehiculelor, disponibile acum pe scară largă. Mai important, interdicțiile pentru mașinile pe motorină ar trebui să fie însoțite de un transport public de înaltă calitate și de infrastructură pentru vehiculele cu emisii zero”.

În urmă cu două săptămâni, o hotărâre judecătorească germană a confirmat că orașele germane pot interzice accesul autoturismelor și clarifică faptul că dreptul cetățenilor de a respira aer curat are prioritate față de dreptul proprietarilor de mașini private de a conduce vehicule poluante. Însă legislația națională în unele țări împiedică orașele să ia măsuri. (Copenhaga, de exemplu, nu a reușit să impună interzicerea accesului automobilelor diesel). Decizia instanței germane ar trebui, prin urmare, să fie un precedent la nivelul UE.

Țările din Europa Centrală și de Est se bazează foarte mult pe importul de mașini la mâna a doua în flotele lor. Cu multe orașe occidentale care iau în considerare interzicerea motoarelor diesel, există pericolul real ca milioane de vehicule extrem de poluante pe care cetățenii lor să nu le mai dorească să ajungă pe drumurile orașelor precum București, Cluj, Varșovia, Praga și Sofia.

“Există un risc ridicat ca orașele din Europa Centrală și de Est să fie inundate cu diesele ieftine și murdare, pe care europenii occidentali nu le mai pot conduce acolo unde locuiesc. Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare măsurile care pot fi adoptate pentru a se asigura că toate autoturismele importate la mâna a doua au stabilit sau modernizat sistemele lor de tratare a gazelor de eșapament. Toți europenii au dreptul egal de a respira aer curat, iar o soluție europeană comună este absolut necesară,” concluzionează Julia Poliscanova.

Piața automobilelor din Europa a fost înclinată în favoarea motorinei prin intermediul unor reguli slabe de emisii și a unor reduceri de impozite. Piața a crescut până la 53% din autoturismele vândute în 2011, iar Europa reprezintă 70% din vânzările de automobile la nivel mondial. Totuși, din cauza scandalului Dieselgate, cota de piață a motorinei este în declin abrupt scăzând cu 8% masiv în 2017 până la 44%. Cu costuri suplimentare pentru a respecta noile norme privind emisiile, cota de piață a motorinei va continua să scadă, sugerând că investițiile costisitoare ale producătorilor de automobile din Europa în noile motoare diesel se vor dovedi a fi o decizie de afaceri săracă.

Piața automobilelor din Europa a fost înclinată în favoarea motorinei prin intermediul unor reguli slabe privind emisiile și al unor reduceri de taxe. Piața a crescut cu până la 53% din autoturismele vândute în 2011, iar Europa reprezintă 70% din vânzările de automobile diesel la nivel mondial. Totuși, din cauza scandalului Dieselgate, cota de piață a dieselelor este în declin abrupt scăzând masiv cu 8% în 2017 până la 44%. Cu costuri suplimentare pentru a respecta noile norme privind emisiile, cota de piață a dieselului va continua să scadă, sugerând că investițiile costisitoare ale producătorilor de automobile din Europa în noile motoare diesel se vor dovedi a fi o decizie de afaceri greșită.

 

 

Persoane de contact:

Raul Cazan

2Celsius

raul@2celsius.org

 

Greg Archer

Clean vehicles Director

Transport & Environment

greg.archer@transportenvironment.org

 


No Replies to "Deși sunt interzise în multe orașe, mașinile pe diesel continuă să facă victime"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.