Orice vehicul electric din orice țară europeană emite mai puțin CO2 decât o mașină diesel

  • România e la mijlocul clasamentului, între Italia și Spania (-58% mai puține emisii de CO2)
  • Polonia e la coadă (-25%)
  • Suedia conduce (-85%).

 

Vehiculele electrice (EV) emit mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât autovehiculele cu motor diesel – chiar și atunci când sunt alimentate cu energie electrică din cele mai “murdare”surse, arată un nou studiu independent. Estimările vor fi lansate pe rețea, conform unei analize a emisiilor pe durata ciclului de viață a vehiculelor efectuată de Universitatea Liberă din Bruxelles pentru grupul Transport & Environment (T&E).

Chiar și în țările cu cea mai mare intensitate a emisiilor de gaze cu efect de seră – Polonia și Germania – EV funcționează mai bine pe ciclul lor de viață decât cele pe motorina. Folosind media poloneză, un vehicul electric emite cu 25% mai puțin CO2 pe durata vieții, în timp ce în Suedia un EV emite cu 85% mai puțin. Între timp, durabilitatea vehiculelor electrice va continua să se îmbunătățească odată cu avansurile tehnologiei acumulatorilor, dar și datorită faptului că tot mai multe baterii vor putea fi reutilizate pentru stocarea energiei electrice sau reciclate ușor.

Yoann Le Petit de la T&E declară: “Astăzi, un vehicul electric care e condus Polonia – cel mai intensiv grid energetic din UE – are un impact mai redus asupra climei decât o mașină diesel nouă. Odată cu decarbonizarea rapidă a mixului energetic al UE, în medie, vehiculele electrice vor emite jumătate din emisiile de CO2 ale unui motor diesel până în 2030, inclusiv emisiile din producție.”

Unde e România?

Impactul climatic al generării de energie electrică în România este, conform scenariului UE de referință, de 300 gCO2eq / kWh (linia de producție a energiei electrice și a căldurii pentru anul 2015, p.187).

Acest lucru pune România între Italia (310) și Spania (290), după cum se poate observa în infografic. Astfel, putem estima că un vehicul electric condus în România emite de-a lungul duratei de viață cu 55 până la 60% mai puțin decât un vehicul diesel standard.

Litiu și cobalt, disponibile pentru două veacuri

Cercetările suplimentare efectuate de T&E arată că disponibilitatea metalelor critice pentru baterii, precum cobaltul și litiul, nu va fi constrânsă în deceniile următoare și nu se va opri tranziția EV, după cum afirmă unii. În cazul litiului, rezervele ar putea dura aproximativ 185 de ani. T&E a declarat că extracția acestor materiale ar trebui să fie certificată conform unor standarde ridicate pentru a gestiona impactul social și de mediu. Cu toate acestea, pe termen lung, inovarea va ajuta la reducerea cantității de metale critice utilizate în bateriile EV.

Vehiculele electrice reprezintă doar 1,7% din mașinile noi vândute în Europa. Comisia Europeană intenționează să includă o cotă de vânzări a vehiculelor cu emisii zero în propunerea sa privind reglementarea emisiilor de CO2 pe autoturisme și autoutilitare, prevăzută la începutul lunii noiembrie 2017.


No Replies to "Orice vehicul electric din orice țară europeană emite mai puțin CO2 decât o mașină diesel"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.