Peste 100 de studii științifice confirmă că politicile privind biocarburanții cresc prețurile la alimente – studiu

Politicile privind biocarburanții măresc prețurile la alimente la nivel mondial, în ciuda eforturilor disperate ale industriei de a nega impactul biocarburanților asupra prețurilor alimentelor. Acest fapt este subliniat într-un nou studiu care arată că există un larg consens științific asupra efectului respectiv. Analiza efectuată de Cerulogy pentru BirdLife Europe & Asia Centrală și Transport & Mediu analizează peste 100 de studii de modelare economică a impactului asupra prețurilor alimentelor cauzat de creșterea cererii de biocarburanți din culturi alimentare.

Creșterea cererii de biodiesel a avut cel mai mare impact asupra prețurilor la uleiurile vegetale din UE, cum ar fi rapița, uleiul de palmier, soia și floarea-soarelui – o creștere a prețurilor în UE cu 171% pe exajoule (EJ) de biomotorină produsă. Ca materie primă, semințele oleaginoase din UE au înregistrat o creștere cu 25% a prețurilor. La nivel global, cererea de biodiesel este asociată cu o creștere de 38% per EJ la prețul uleuilui vegetal. Consumul de etanol are, de asemenea, un impact semnificativ, etanolul produs din grâu crescând prețurile globale la această cereală cu 20% pe EJ, iar etanolul pe bază de zahăr crește prețurile la zahăr în lume cu aproximativ 40% pe EJ.

Jori Sihvonen, expert în combustibili curați la Transport & Mediu, a declarat: “Știința este clară: politicile privind biocarburanții măresc prețurile la alimente. Industria biocarburanților trebuie să recunoască faptul că, atunci când folosim alimente pentru producerea de carburanți, crește și cererea de alimente, și prețul acestora. În loc să răspândească “adevăruri alternative”, producătorii de biocarburanți ar trebui să investească în tehnologii avansate care nu se bazează pe culturile alimentare”.

BiofuelsIncreaseFoodPrices_02

Creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial are un impact ridicat, în primul rând, asupra populației sărace din mediul urban din țările în curs de dezvoltare. Aici, prețul produselor alimentare poate reprezenta o treime sau mai mult din cheltuielile totale ale gospodăriilor, unde chiar și creșterile mici au un impact semnificativ asupra bunăstării oamenilor.

Parlamentul European revizuiește în prezent o propunere a Comisiei de reformare a directivei privind energia din surse regenerabile, care prevede că statele membre pot încă să contabilizeze o cotă de 3,8% a biocarburanților alimentari pe baza obiectivelor privind energia regenerabilă, până în 2030. Studiul arată că până în acest an uleiurile vegetale globale (cum ar fi floarea soarelui, rapița, soia și uleiurile de palmier) vor fi cu 8% mai ieftine, comparativ cu scenariul care fixează o țintă de 7% pentru biocarburanți. Stoparea utilizării biocarburanților pe bază de alimente în UE ar economisi 13 miliarde USD, până în 2030. Alte 6 miliarde de dolari ar fi economisite de consumatori în restul lumii, inclusiv în țările în curs de dezvoltare.

Sini Eräjää, responsabilul UE pentru bioenergie al BirdLife Europe & Asia Centrală, a declarat: “Biocarburanții alimentari – fie din cereale, fie din ulei vegetal – conduc la despăduriri, provocând creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și amenințând habitatele speciilor pe cale de dispariție. În plus, utilizarea intensivă a terenurilor pentru biocarburanți crește, de asemenea, prețurile alimentelor atât pentru europeni, cât și pentru locuitorii țărilor în curs de dezvoltare. Așadar, interzicerea utilizării în viitor a acestora pentru mașinile și camioanele noastre este pe deplin justificată. ”

Analiza anterioară a Transport & Mediu, bazată pe rezultatele studiului Globiom, arată că, în medie, biodieselul pe bază de alimente este cu 80% mai rău pentru climă decât motorina, până în 2020. Biodieselul fabricat din ulei de palmier este de trei ori mai rău pentru climă decât motorina. Cel mai mare volum de ulei de palmier consumat din Europa este folosit pentru alimentarea mașinilor și camioanelor care circulă pe drumurile continentului.

 

Pentru alte detalii, contactați-l pe:

Mihai Stoica

mihai@2celsius.org


No Replies to "Peste 100 de studii științifice confirmă că politicile privind biocarburanții cresc prețurile la alimente - studiu"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.