Diesel – murdar și rău pentru climă
La doi ani după ce Scandalul Dieselgate a expus natura murdară a autovehiculelor diesel, un nou studiu realizat de Transport & Environment (T&E) arată că automobilele diesel nu numai că poluează aerul, dar emit mai multe emisii de CO2 decât automobilele pe benzină. Analiza pe durata ciclului de viață a emisiilor provenite de la autovehicule demonstrează că autoturismele cu motor diesel, pe durata ciclului de viață, emit cu mai mult de 3,65 tone de CO2 decât un echivalent de benzină. Impactul climatic mai mare al motorului Diesel se datorează unei rafinări mai intensive a motorinei; mai multe materiale necesare pentru producția de motoare mai grele și mai complexe; emisii mai ridicate din biodieselul amestecat cu motorină; și kilometraj mai lung, deoarece combustibilul este, în medie europeană (dar nu și în România), mai ieftin.
Julia Poliscanova, clean vehicles manager la T&E, a declarat: “Dieselgate a expus deja autovehiculele diesel ca fiind cauza dominantă a dioxidului de azot toxic în orașele europene, care ucide 68.000 de europeni anual. Contrar afirmațiilor industriei, am aflat că automobilele diesel sunt și mai rele pentru climă decât versiunile pe benzină și nu sunt necesare pentru atingerea țintelor pentru autoturisme, Europa trebuie acum să privească cu nerăbdare și să accelereze trecerea la vehicule curate și electrificate și să își mute dieselurile murdare în muzee. “
În Europa, piața automobilelor este înclinată în favoarea dieselurilor prin reglementări părtinitoare și impozite incorecte. În timp ce cota de motorină în Europa este de aproximativ 50%, ea este un produs de nișă în restul lumii. Europa cumpără 7 din 10 autoturisme și camionete diesel vândute la nivel global, în timp ce mai puțin de 1% din vehiculele noi vândute în SUA sunt diesel, iar în China, cea mai mare piață mondială de autovehicule, vehiculele pe motorina reprezintă mai puțin de 2%.
Studiul constată trei cauze ale dependenței de motorină în Europa:
Taxe naționale distorsionate pe combustibil și vehicule. Combustibilul diesel este impozitat între 10% și 40% mai puțin decât benzina în majoritatea țărilor. Acest “bonus diesel” a costat bugetele naționale aproape 32 de miliarde de euro în veniturile fiscale pierdute în 2016;
Standardele UE privind emisiile sunt necorespunzătoare; de zeci de ani au permis autovehiculelor diesel să emită mai mult NOx decât benzina. Acest lucru a fost exacerbat de utilizarea testelor învechite (recent actualizate) și de supravegherea ineficientă a reglementărilor, care a permis producătorilor de automobile să se adapteze controalelor de eșapament ieftine, ineficiente, pe care le dezactivează de cele mai multe ori.
Regulamente “dedicate” privind emisiile de CO2 stabilesc obiective mai slabe pentru producătorii de autovehicule diesel mari și grele.
Julia Poliscanova a concluzionat: “Moștenirea lui Dieselgate reprezintă cele 37 de milioane de automobile diesel poluante, care încă se află pe drumurile Europei. În timp ce unii dintre ele vor fi luate de pe drumurile germane, aceste mașini murdare vor ajunge în curând în Europa Centrală și de Est sufocând cetățenii de acolo.
Avem nevoie de acțiuni concertate și coordonate la nivelul UE, pentru a ne asigura că aceste mașini încetează să mai scuipe fum toxic timp de încă 10-15 ani.
Este timpul ca producătorii de automobile să își asume responsabilitatea pentru curățarea și retragerea acestora pentru măsurile locale de combatere a crizei poluării atmosferice din mediul urban cauzată în mare măsură de acestea. Autoritățile naționale de reglementare a autovehiculelor trebuie să se asigure că acest lucru se întâmplă sau, altfel, Comisia Europeană va trebui să intervină și să curețe mizeria”.
Există peste 37 de milioane de mașini și camionete murdare ilegale din Europa, iar răspunsul industriei stă într-o serie de soluții software incoerente, fără un program consistent de curățare pentru clienții din toate cele 28 de țări membre ale UE. Aproximativ 68.000 de persoane mor prematur în Europa în fiecare an, ca urmare a dioxidului de azot toxic expulzat de vehiculele diesel.
Varianta extinsă a studiului poate fi descărcată de aici.
Pentru alte detalii contactați-l pe
Raul Cazan
raul@2Celsius.org
Got something to say?