Facturile de combustibil pentru camioane pot fi reduse cu 5.700 € dacă sunt implementate tehnologiile noi, neutilizate în prezent

Camioanele ar putea fi cu până la 18% mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil și vor face economie transportatorilor 5.700 de euro pe an, utilizând tehnologia deja disponibilă, arată un nou raport realizat de grupul de transport durabil Transport & Mediu (T&E). Cu toate acestea, forțele de piață nu conduc la adoptarea tehnologiilor, precum a motoarelor cu turbo-compound – care utilizează o turbină pentru a recupera energia din gazele de eșapament, și care oferă o economie de combustibil de 3%, dar sunt instalate doar în 0,24% din camioanele europene – în ciuda faptului că au fost pe piață timp de 15 ani.

 

Anvelopele cu rezistență redusă, care pot fi montate la camioanele existente, precum și cele noi, reduc consumul de carburant cu 7%, dar au o penetrare foarte scăzută pe piață de numai 1%, potrivit raportului care se bazează pe datele furnizate de Consiliul privind Transportul Curat. Între timp, transportatorii cheltuiesc în medie 32.000 de euro pe an pe camion cu carburantul.

 

Stef Cornelis, expert pentru camioane mai sigure și mai curate la T&E, a declarat: “Este un caz clasic de eșel al pieței. Tehnologiile care s-au aflat pe piață în medie de mai mult de cinci ani le găsim doar în aproximativ 15% din camioanele noi. Având în vedere valoarea economiilor oferite, este păcat să vedem atât de multă inovație rămasă la raft.”

 

Producătorii de camioane vând multe dintre aceste tehnologii numai ca opționale scumpe, lăsând transportatorii în imposibilitatea de a face față costurilor în avans, se constată în raport. De asemenea, partajarea remorcilor înseamnă că un transportator nu poate beneficia întotdeauna de avantajele inovațiilor de economisire a combustibililor folosite la remorci.

 

Stef Cornelis a concluzionat: “Standardele UE privind carburanții pentru camioane vor ajuta la rezolvarea acestui eșec al pieței. Astăzi, standarde privind carburanții pentru camioane sunt deja în vigoare în America de Nord, China și Japonia, unde se asigură din ce în ce mai mult că tehnologiile mature de economisire a carburantului sunt implementate pe noile camioane “.

 

La începutul anului 2018 Comisia Europeană va publica propunerea sa privind standardele europene de eficiență a carburanților pentru camioane. Camioanele reprezintă mai puțin de 5% din toate vehiculele de pe șoselele din Europa, dar sunt responsabile pentru aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră generate de transportul rutier. Consumul de combustibil nu s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani: un camion din 2015 încă consumă aproximativ aceeași cantitate de combustibil ca un camion din 1995.

 

Pentru o reprezentare grafică consultă aici.


No Replies to "Facturile de combustibil pentru camioane pot fi reduse cu 5.700 € dacă sunt implementate tehnologiile noi, neutilizate în prezent"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.