Șoferii europeni – cei mai mari consumatori de ulei de palmier (date, 2015)

În ciuda tuturor dovezilor evidente care arată că biodieselul bazat pe ulei de palmier este de trei ori mai poluant decât combustibilul fosil, transportul european continuă să ardă tot mai mult ulei de palmier pentru a alimenta mașinile diesel si camioanele. Date din 2015 ale OILWORLD, referință a industriei pentru analiza pieței uleiurilor vegetale, arată o creștere de 3%, în utilizarea uleiului de palmier pentru biodiesel. Biodieselul european este acum principalul produs final al uleiului de palmier importat, ajungând la o cotă record de 46%. Acest lucru face ca șoferii (deși în necunoștință de cauză) să fie cei mai mari consumatori de ulei de palmier din Europa.

Ulei de palmier UE

Biodieselul obținut din ulei vegetal virgin este cel mai popular biocombustibil pe piața europeană, cu o cotă de piață de 80% în 2015. Dintre toate formele de biodiesel, uleiul de palmier este cel mai ieftin  și are cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră – de trei ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât combustibilul fosil. Acest lucru se datorează faptului că expansiunea palmierului conduce la despăduriri și la drenajul turbăriilor în Asia de Sud-Est, America Latină și Africa. Biodieselul bazat pe ulei de palmier a reprezentat 32% din toată biomotorina, și 2% din motorina arsă în Europa anul trecut, un fapt pe care puțini șoferii europeni îl știu când umplu rezervoarele vehiculelor lor.

Jori Sihvonen, expert în biocombustibili la rețeaua europeană Transport și Mediu (T&E), a declarat că “cetățenii pot face tot posibilul pentru a evita uleiul de palmier în alimentele și cosmeticele lor. Dar regulile UE privind biocombustibilii îi forțează pe șoferi să ardă ulei de palmier în mașinile lor, aproape întotdeauna fără știrea lor. Prin această lege, Comisia lucrează împotriva mediului în timp ce consumatorii responsabili sunt practic înșelați”.

În cazul în care întregul glob ar urma setea actuală a Europei pentru biodiesel din ulei de palmier, ar fi nevoie de 4.300.000 de hectare de teren la tropice ca să o poată stinge. Această arie este egală cu pădurile tropicale rămase pe turbăriile din Borneo, Sumatra si Malaezia peninsulară.

Comisia Europeană a propus modificări la Directiva privind energia din surse regenerabile (RED), care vor determina dacă biocombustibilii ar putea primi în continuare sprijin financiar public după 2020. În conformitate cu proiectul de propunere Comisia intenționează să păstreze sprijinirea biocarburanților pe uscat, cu un obiectiv de volum de 3,8% din totalul combustibililor de transport în în anul 2030 – o reducere mica față de cota de 4,9% biocarburanți în domeniul transporturilor – atins deja în 2014. Acest plan contrazice Strategia proprie a Comisiei pentru mobilitate cu emisii scăzute publicată în iulie 2015 și care a promis o “renunțare treptată la combustibilii bazați pe plante alimentare“.

“Dacă lumea consumă la fel de multă biomotorină din ulei de palmier așa cum face Europa, va fi GAME OVER pentru pădurile tropicale. Trebuie să oprim această nebunie și cel mai bun loc pentru a începe este în locul în care a început totul: Europa. Prin urmare, solicităm Comisiei să elimine treptat biomotorina până în 2025 și toți biocombustibilii până în 2030”. (Jori Sihvonen)

Biofuels-Infografic

Un briefing al cercetării se poate accesa aici.


No Replies to "Șoferii europeni - cei mai mari consumatori de ulei de palmier (date, 2015)"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.