După un deceniu de stagnare, UE are nevoie de standarde de eficiență pentru camioane
Flota de camioane a SUA va deveni mult mai eficientă și mai avansată tehnologic în următorii ani, modificând o tendință care a persistat mai mult de un deceniu. Noile reglementări privind eficiența din SUA vor conduce la îmbunătățiri tehnologice extraordinare. In absența unor standarde de reglementare comparabile în UE, noua flotă de TIR-uri din Europa este probabil să stagneze, în ceea ce privește tehnologiile de eficiență și consum.
Aceasta este una dintre concluziile centrale ale unui nou studiu publicat la Berlin de către Consiliul Internațional pentru Transporturi Curate – International Council for Clean Transport (ICCT).
Studiul analizează datele de pe piața europeană a camioanelor comerciale, se uită la statele membre cheie, la producători, și la tendințele consumului de carburant.
Studiul compară piața europeană cu cea din SUA și recomandă strategii de reducere a consumului de combustibil și de dioxid de carbon (CO2) din sectorul vehiculelor grele în UE.
William Todts, freight manager la rețeaua europeană Transport & Environment (T&E), a declarat: “Producătorii de camioane pretind că putem avea încredere în ei pentru a oferi camioane mai eficiente. Realitatea este că în ultimul deceniu nu au făcut practic nici un progres în eficiența combustibilului, în timp ce pentru o mare parte din timp acestea sunt presupuse a fi operat într-un veritabil cartel. E timpul să schimbăm treptele de viteză și să introducem standarde în economia de combustibil pentru camioane. ”
Emisiile camioanelor din Europa au crescut puternic în ultimele decenii – 36% între 1990 și 2010, în ciuda crizei economice din 2008 – ca urmare a kilometrajului mare și a consumului ridicat de combustibil cu mult peste 30 de litri la 100 km, in medie.
UE a fost presată să acționeze în privința standardelor de eficiență a combustibililor per camion de când Agenția de Protecție a Mediului din SUA, în iunie 2015, a propus un obiectiv nou de 24%, ameliorare în economia de combustibil pe camion până în 2027. Acestea se adaugă unor alte limite impuse în 2011. Patru țări membre UE au declarat Comisiei Europene că limitarea emisiilor de CO2 la camioane sunt necesare în cazul în care Europa dorește să își satisfacă obiectivele climatice pentru 2030 în acord cu un nou tratat climatic semnat la Paris.
William Todts a adăugat: “Lipsa progreselor pe eficiența camioanelor este spectaculoasă. Un deceniu după ce liderii UE au cerut mai întâi o strategie de reducere a emisiilor de carbon de la camioanele noi, nici măcar nu au decis cum vor măsura emisiile de CO2. Între timp, americanii au introdus pentru prima data limite la CO2 emis de camioane în 2011 și acum Agenția lor pentru Protecția Mediului finalizează noi obiective pentru perioada post-2020. ”
“UE este aproape de a avea o abordare similară cu informarea consumatorilor și etichetarea așa cum a făcut-o pentru autoturismele cu peste un deceniu în urmă. În cele din urmă UE a optat pentru standarde obligatorii pentru masini si credem ca o cale similară pentru camioane ar avea sens”, a declarat Peter Mock, Managing Director al ICCT Europa, referindu-se la strategia UE de a reduce dioxidul de carbon generat de autoturismele noi, prin etichetarea CO2 și un acord voluntar cu producătorii de vehicule.
În același timp, SUA și celălalte regiuni cheie în producția de automobile la nivel mondial, cum ar fi Japonia, China și Canada, optează pentru a stabili valorile țintă obligatorii care vor conduce la îmbunătățirea eficienței la noi vehicule grele prin adoptarea de tehnologii superioare.
Comisia și producătorii de camioane din UE au lucrat împreună din 2010 la testele de măsurare a consumului de combustibil la camioane. Testele sunt bazate pe un instrument de simulare software numit VECTO, care va deveni treptat obligatoriu pentru noile camioane începând cu 2018.
Vehiculele de mare capacitate sunt responsabile pentru o treime din emisiile de CO2 din transporturile în UE, și contribuția lor este în creștere. Șapte state membre (Germania, Polonia, Spania, Franța, Regatul Unit, Italia, și Olanda) sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din emisiile de CO2 ale transporturilor grele în UE. Cifrele de vânzare din ultimii zece ani arată că tendința în UE este spre vehicule grele și motoare mai mari, mult similare celor ce sunt în present vândute în Statele Unite. Cinci producători, Volkswagen, Volvo, Daimler, PACCAR, și Iveco domină piața UE. Trei dintre acești producători (Volvo, Daimler și PACCAR) sunt, de asemenea, dominanți pe piața SUA.
Producătorii europeni ocupă poziția de lideri pe piața globală a camioanelor, reprezentând peste 40% din producția mondială totală.
Studiul este disponibil aici.
Pentru detalii contactați-l pe Raul Cazan la raul[at]2celsius.org
Got something to say?