Environmental Investigation Agency a lansat un studiu detaliat care analizează din toate perspectivele utilizarea gazelor fluorurate pentru răcire sau refrigerare. Studiul se numește Calea către NET ZERO și poate fi consultat în detaliu aici (EN).

Impactul climatic al echipamentelor de răcire, inclusiv frigiderele și aparatele de aer condiționat, este dublu: utilizează cantități uriașe de electricitate și se bazează adesea pe gaze frigorifice superpoluante, cum ar fi hidrofluorocarburi (HFC). În 2020, ca parte a activității Campionilor la nivel înalt COP26, o cale de acțiune climatică pentru sectoarele acoperite în acest raport sunt aerul condiționat intern, comercial, industrial și mobil; refrigerare internă, industrială, comercială și de transport; și pompe de căldură domestice, comerciale și industriale. De asemenea, sunt furnizate informații despre cum să se evite utilizarea răcirii și să se reducă consumul de energie al echipamentelor existente.

În timp ce această listă de produse prezintă numeroase produse disponibile în comerț, descoperim că accesul la produsele de răcire net-zero variază la nivel regional și între sectoare. Este împiedicat de diverși factori, inclusiv politici guvernamentale inadecvate, standarde slabe de performanță energetică, costuri mai ridicate ale produselor, reglementări de construcții și produse învechite și o lipsă de sprijin pentru instruirea personalului de service și instalare.

Produsele prezentate în acest raport oferă un prim pas pe calea către răcirea net-zero. Ne-am străduit să oferim exemple de produse de răcire net-zero din întreaga lume; cu toate acestea, recunoaștem că are un puternic accent european. Sperăm că vor urma multe alte ghiduri pentru a arăta întreaga gamă geografică a produselor disponibile.

Cercetările și dezvoltarea ulterioară vor continua să îmbunătățească eficiența energetică și competitivitatea costurilor produselor compatibile cu calea către zero-net. Unele dintre subsectoarele discutate în acest raport sunt mult mai departe în acest proces decât altele care ar putea necesita intervenții politice și industriale pentru a accelera tranziția. Informații detaliate despre produsele din această listă sunt disponibile pe site-ul web al listei de produse de răcire net-zero EIA.

A fost lansat Net-Zero Cooling!

Această listă de produse a fost concepută pentru a sprijini tranziția de răcire net-zero și pentru a demonstra fezabilitatea acțiunilor urgente. Lista de produse oferă o selecție de produse în toate sectoarele de răcire majore, cu un accent unic pe agenții frigorifici naturali cu potențial de încălzire globală foarte scăzut (GWP), alături de eficiența energetică a aparatelor, pentru a ajuta companiile, guvernele și consumatorii din întreaga lume să facă alegeri de răcire durabile.

Acordul de la Paris al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC) își propune să consolideze răspunsul global la schimbările climatice prin menținerea creșterii temperaturii globale în acest secol la mult sub 2 ° C peste nivelurile preindustriale și să continue eforturile pentru a limita încălzirea la 1,5 ° C. Pentru a îndeplini aceste obiective, se recunoaște că emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie să scadă până la zero zero1 până în 2050.
Din 2015, când a fost semnat Acordul de la Paris, națiunile și întreprinderile au început să își planifice tranziția către emisiile zero-nete, inclusiv acțiuni de atenuare a emisiilor de răcire.

Lista de produse oferă dovezi că soluțiile de agent frigorific natural sunt alternative viabile disponibile sectorului de răcire pe măsură ce trece de-a lungul căii către emisii nete zero. În timp ce accentul acestui raport este pus pe aparatele de răcire cu compresie de vapori, recunoaștem că adoptarea de soluții de răcire nespecifice, cum ar fi răcirea pasivă și planificarea holistică a orașelor și a clădirilor, va juca un rol cheie în răcirea net-zero.

Produsele de răcire net-zero sunt definite aici ca fiind accesibile, eficiente din punct de vedere energetic și utilizând agenți frigorifici naturali GWP (<5 GWP) ultra-mici. Agenții frigorifici sintetici GWP ultra-scăzuți, cum ar fi HFC nesaturați, mai des cunoscuți sub numele de HFO, nu sunt incluși. Acest lucru se datorează îngrijorărilor legate de impactul asupra mediului în ceea ce privește emisiile de subproduse de la anumite HFO-uri2 și problemele legate de accesibilitate și comerț ilegal care decurg din costurile mai ridicate ale HFO-urilor.

Descoperiri cheie

Aer condiționat de uz casnic

Sistemele split mici sunt cel mai popular produs de aer condiționat pentru uz casnic, cu peste 100 de milioane de unități produse anual. frici de siguranță legate de utilizarea agenților frigorifici inflamabili. Un producător, Godrej, iese în evidență
în acest sector datorită implementării unităților de aer condiționat de propan eficiente din punct de vedere energetic în toată India, utilizând o rețea de ingineri calificați în service. Unitățile portabile de aer condiționat nu sunt prezentate în lista de produse, datorită eficienței energetice inerente mai mici a acestui tip de sistem și a disponibilității reduse a produselor compatibile net-zero.

Având în vedere amploarea creșterii așteptate în sectorul intern al climatizării, este necesară o atenție urgentă pentru a crește dezvoltarea și absorbția produselor compatibile zero-net. Întrucât consumul de energie legat de răcirea internă este în contradicție cu o cale către emisiile zero-nete, sunt imperative măsurile de evitare, schimbare și îmbunătățire a modului în care satisfacem cererea internă de răcire.

Climatizare comercială și industrială

Pompe de căldură pentru uz casnic și comercial
Pompele de căldură oferă o modalitate eficientă de a transforma căldura de la o temperatură scăzută la una mai ridicată. Unele pot fi utilizate atât pentru răcire, cât și pentru încălzire și producerea apei calde. Accesul la cele mai eficiente produse energetice net-zero pare cel mai puternic în Europa și Japonia; cu toate acestea, obținerea de informații detaliate despre produse dincolo de Europa a fost o provocare. Costurile mai ridicate ale produselor și lipsa de formare a tehnicienilor continuă să fie bariere în calea utilizării pompelor de căldură în mediul casnic.

Refrigerare casnică
Accesul global la produsele compatibile net-zero în acest subsector este mare, cu 75 la sută din toate noile fabricări de frigidere casnice folosind agenți frigorifici naturali; cu toate acestea, adoptarea pe scară largă a celor mai eficiente modele energetice este în prezent limitată de costuri mai mari ale produselor.

Refrigerare comercială

Sistemele centralizate de supermarketuri sunt surse semnificative de energie și emisii legate de agentul frigorific din acest sector. Dezvoltarea de noi componente, cum ar fi ejectoare, amplificatoare, supape electronice de expansiune, compresie paralelă și moduri transcritice au facilitat extinderea pe scară largă a sistemelor eficiente de CO2. Abordările holistice care integrează refrigerarea, aerul condiționat, iluminatul și recuperarea căldurii s-au dovedit eficiente în reducerea în continuare a consumului de energie.

Reglementarea proactivă din Europa a demonstrat cum politica poate contribui la dezvoltarea produsului net-zero și la reducerea costurilor produsului. Acum există o abundență de sisteme centralizate compatibile net-zero. Prin urmare, în loc să creăm o listă de produse pentru acest subsector, am oferit un ghid care evidențiază aspectele cheie pe care trebuie să le căutăm atunci când alegem sisteme centralizate net-zero.

Unitățile de condensare sunt populare în magazinele mai mici și în economiile emergente. Accesul la produse net-zero este limitat în principal la Europa și Japonia, deși unii producători sunt dispuși să exporte la nivel internațional. Costurile crescute ale unităților de condensare net-zero par a fi o barieră în calea absorbției lor; acest lucru ar putea fi abordat prin interzicerea produselor care crește numărul producției, reducând astfel costurile utilizatorilor finali.

Accesul la echipamente de refrigerare comerciale stand-alone net-zero este bun și se așteaptă să crească în continuare datorită actualizărilor recente la standardele relevante ale produselor. Sistemele independente răcite cu apă care utilizează agenți frigorifici naturali câștigă popularitate în Asia și Europa. Ele pot oferi o eficiență energetică sporită și pot oferi alternative flexibile, cu întreținere redusă la sistemele centralizate.

Răcitoarele de vaccin care combină agenți frigorifici naturali și energia solară au sporit accesul la răcitoarele de vaccin net-zero de pe tot globul.

Refrigerare industrială

Accesul la sistemele de răcire cu rețea industrială de rețea zero este bine stabilit, mulți producători oferind produse și asistență pentru instruire pe tot globul, dar cota de piață rămâne relativ scăzută. Produsele prezentate includ răcitoare și sisteme directe de amoniac sau CO2. Dezvoltările recente care reduc dimensiunea încărcării sistemelor de amoniac sunt calmante

Transport frigorific

Transportul frigorific este un subsector neglijat care are nevoie urgentă de inovare și sprijin politic. Emisiile provenite de la sistemele de răcire pentru transport pot reprezenta aproximativ 40% din emisiile totale ale vehiculului, jumătate din care se datorează emisiilor directe de la agentul frigorific. În ciuda nevoii urgente de produse net zero, disponibilitatea este redusă. CO2 arată un mare potențial de absorbție pe scară largă în transportul maritim. Totuși, sistemele de rețea zero pentru camioane și remorci care folosesc criogenie arată, de asemenea, promițătoare, însă intensitatea energetică a producerii de CO2 sau azot lichid ridică întrebări cu privire la adecvarea lor ca produse compatibile cu rețeaua zero.

 

RECOMANDĂRI

Recomandări pentru factorii de decizie politică

 

Sunt necesare urgent planuri de răcire ambițioase care promovează adoptarea GWP ultra-scăzut și a tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic, precum și soluții non-în natură și ar trebui incluse în contribuțiile determinate la nivel național (NDC) în cadrul Acordului de la Paris.

HFC-urile sunt supuse unei reduceri treptate în temeiul amendamentului Kigali la Protocolul de la Montreal. Cu toate acestea, reducerea treptată programată pentru țările în curs de dezvoltare permite creșterea economică până în 2026. În timp ce amendamentul Kigali a fost un mare pas înainte, nu reflectă ritmul urgent de tranziție către agenți frigorifici ultra-scăzuti GWP necesari și evidențiați în Calea de acțiune climatică pentru răcirea net-zero. Acest lucru ar putea fi abordat printr-o reducere accelerată a HFC la nivel mondial.

Regulamentul UE privind gazele F din 2014 a demonstrat puterea transformatoare a politicii progresive. Șapte ani mai târziu, Europa revizuiește această legislație de referință. Creșterea ambiției programului de reducere treptată alături de alte interdicții de produse ar sprijini și stimula inovațiile tehnologice necesare pentru a răspunde situației de urgență climatică.

 

Recomandări pentru producătorii de echipamente de răcire

 

Ne confruntăm cu o situație de urgență climatică, iar producătorii de echipamente de răcire au un rol esențial de jucat în furnizarea de tehnologii de răcire accesibile, extrem de scăzute, eficiente din punct de vedere energetic și durabile. În 2014, echipamentele de răcire au fost responsabile pentru mai mult de șapte la sută din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Această cifră este de așteptat să crească la 13% din emisiile de gaze cu efect de seră preconizate în 2030.5 În ciuda semnificației emisiilor de răcire, un raport din 2020 al Carbon Disclosure Project a constatat că sectorul de răcire se afla în spatele curbei privind pregătirea pentru afaceri pentru o tranziție cu emisii reduse de carbon. și a evidențiat lipsa de inovație, investițiile sub medie în cercetare și dezvoltare în comparație cu alte sectoare de bunuri de capital și un decalaj semnificativ între standardele minime de performanță energetică (deputați) și cele mai eficiente tehnologii disponibile.6
Ritmul lent de schimbare din sector trebuie abordat pentru a pune răcirea pe calea către zero-zero. Producătorii ar trebui să se alăture campaniei Race to Zero a UNFCCC și să facă față provocării climatice printr-o lansare rapidă a echipamentelor de răcire compatibile net-zero accesibile.

În plus, ar trebui luate măsuri imediate pentru a opri practica dumpingului tehnologic al echipamentelor de răcire HFC ineficiente în țările în curs de dezvoltare.

În cele din urmă, producătorii ar trebui să sprijine dezvoltarea capacității în sectorul de service pentru a permite absorbția în condiții de siguranță a agenților frigorifici naturali din întreaga lume.

Recomandări pentru companiile care utilizează echipamente de răcire

 

Adoptarea de echipamente de răcire net zero poate oferi oportunități rapide și rentabile de reducere a emisiilor. Companiile care utilizează cantități semnificative de răcire ar trebui să se angajeze să atingă obiectivele de emisii nete zero și să acorde prioritate investițiilor în răcirea netă zero.
Este esențial pentru consumatorii de echipamente de răcire să acționeze urgent, deoarece alegerile de cumpărare făcute acum pot avea un impact semnificativ asupra amprentei de carbon a unei companii pentru deceniile următoare.

 

Recomandări pentru toți consumatorii de echipamente de răcire

 

În calitate de consumatori de răcire, toți avem un rol de jucat în realizarea răcirii net-zero, atât prin alegerile de achiziție pe care le facem, cât și prin modul în care folosim răcirea disponibilă pentru noi. Acest raport conține, de asemenea, sfaturi și îndrumări cu privire la modalitățile comportamentale de reducere a emisiilor generate de răcire.