Europarlamentarii vor reguli mai bune pentru reducerea emisiilor din sectorul de transporturi post-2020

 

Comisia de Mediu a Parlamentului European transmite prin vot un mesaj puternic Comisiei Europene că nu susține o propunere a acesteia, care ar permite intrarea pe piața europeană a celui mai poluant tip de țiței din lume, cel extras din nisipuri bituminoase.

Propunerile Comisiei pentru noi reglementări privind calitatea carburanților sunt prea puțin ambițioase și nu reușesc să descurajeze companiile petroliere să folosească și să investească în combustibili fosili neconvenționali, precum țițeiul din nisipuri bituminoase. Votul reafirmă susținerea europarlamentarilor pentru o implementare ambițioasă a țintei de decarbonizare și aplicarea acesteia post-2020 în cadrul Directivei pentru Calitatea Carburanților.

Directiva emisă în 2009 obligă furnizorii de carburanți din Europa să reducă intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu 6% până în 2020. Cu toate acestea, legislației îi lipsesc reglementările care ar lua în calcul emisiile de GES provenite din diferite surse de combustibili fosili, care însumează 95% din piața de carburanți din sectorul de transport și electricitate european.

Membrii PE au respins măsurile de implementare propuse de Comisie care ar obliga furnizorii de carburanți să folosească doar o valoare medie globală de emisii pentru petrol (una pentru benzină și una pentru motorină), chiar dacă produsele acestora provin din surse cu intensitate mare de emisii, precum țițeiul din nisipuri bituminoase sau țițeiul de șist. Este evident că acest sistem nu ar descuraja folosirea celui mai poluant țiței. Comisia de Mediu a cerut CE să revină asupra propunerii din 2011, care obliga companiile petroliere să raporteze toate tipurile de țiței pe care le aduc pe piață. Acea propunere era susținută de evaluarea de impact elaborată de CE ca fiind cea mai precisă și robustă pentru mediu.

Reacționând la votului din Comisia de Mediu, Nusa Urbancic de la organizația Transport & Environment, a declarat că ”obiecția europarlamentarilor la regulile propuse pentru calitatea carburanților transmit un semnal cât se poate de clar Comisiei că aceasta trebuie să fie mai ambițioasă și să ia seamă corespunzător de cele mai poluante tipuri de țiței în planul acesteia pentru reducerea emisiilor post-2020. 2014 este pe cale să devină anul cu cea mai ridicată temperatură medie globală din istorie. De aceea, este necesar, pe cât posibil, ca majoritatea rezervelor de țiței – și cu precădere cel neconvențional – să rămână neexploatate.”

Cu toate acestea, propunerea în forma ei actuală ar încuraja totuși folosirea altor combustibili cu emisii reduse, cum ar fi electricitatea în transport. De asemenea, propunerea obligă companiile petroliere să raporteze originea și numele comercial al țițeiului întrebuințat, introducând un dram de transparență într-o industrie opacă. Acesta ar putea fi un prim pas pentru reglementări mai bune după 2020.

”Europarlamentarii se confruntă cu o lege defectuasă, care nu își realizează obiectivul inițial de a descuraja investițiile în țiței cu emisii ridicate de GES. Sperăm că atunci când își elaborează cadrul pentru 2030, Comisia Europeană își va petrece mai mult timp uitându-se peste argumentele științifice și va asculta mai mult de membrii Parlamentului aleși în mod democratic, decât de lobby-ul petrolier sau de guverne străine care încearcă se submineze politicile climatice ale Uniunii Europene”, a adăugat Nusa Urbancic.

Obiecțiile la măsurile de implementare propuse pentru Directiva pentru Calitatea Carburantului vor fi dezbătute și votate în decursul lunii decembrie în plenul Parlamentului European. Dacă sunt adoptate, Comisia va fi nevoită să elaboreze o nouă propunere care să țină cont de îngrijorările Parlamentului.

Parlamentul a mai votat în februarie 2014 pentru continuitatea Directivei pentru Calitatea Carburantului după 2020 și calcularea corectă a emisiilor pentru diferite surse de țiței.*

Sectorul de transport european este aproape în totalitate dependent de petrol: emite 31% din totalul de emisii de CO2 al UE și va deveni cea mai mare sursă de emisii cu potențial de schimbare al climei după 2020. Directiva pentru Calitatea Carburantului este o legislație cheie pentru promovarea carburanților mai curați din sectorul de transporturi și este parte din obiectivul mai larg al UE pentru a reduce emisiile cu 20% până în 2020.

*Notă pentru editori:

Parlamentul a votat, în rezoluția sa din 5 februarie 2014 asupra unui cadru pentru privind energia și clima pentru 2030, pentru următorul paragraf pentru continuitatea Directivei pentru Calitatea Carburanților: ”Constată importanța unei contabilizări integrale a dioxidului de carbon în temeiul Directivei privind calitatea carburanților, pentru a reduce ciclul de viață al emisiilor de gaze cu efect de seră generate de carburanții utilizați în transporturi; subliniază faptul că Directiva privind calitatea carburanților poate juca un rol important în promovarea biocombustibililor sustenabili într-un cadru al politicilor privind energia și clima pentru anul 2030; regretă, din acest motiv, lipsa de voință a Comisiei de a asigura continuitatea Directivei privind calitatea carburanților după 2020”. (sursa: http://bit.ly/1s1vOQJ)


No Replies to "Europarlamentarii vor reguli mai bune pentru reducerea emisiilor din sectorul de transporturi post-2020"


    Got something to say?

    Some html is OK

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.