Doar una din zece mașini cu motor diesel e nepoluantă (studiu)

Toți marii producători de automobile vând mașini diesel care nu respectă limitele UE de poluare pe drumurile Europei, relevă date obținute de grupul Transport & Environment (T&E). Toate noile mașini diesel ar fi trebuit să atingă standardul Euro 6 începând cu 1 septembrie, însă doar una din 10 a trecut testul.

Euro-6-infographic-ro

În medie, noile automobile diesel produc emisii de cinci ori mai mari decât limitele permise. Rezultatele sunt compilate într-un nou studiu, “Aici nu se respiră” – Don’t Breathe Here, în care T&E analizează toate datele recente legate de încălcările legilor UE privind poluarea automobilelor. Cel mai mult, o mașină Audi, a emis de 22 de ori mai mult peste limita permisă.

De fapt, doar trei din 23 de vehicule testate sunt conforme cu standardele europene noi atunci când sunt testate pe drum. Principalul motiv este utilizarea de către producătorii auto a unor materiale ieftine și mai puțin eficiente în sistemele de tratare a gazelor evacuate. Mai mult, sistemele de testare sunt complet inadecvate, arată un studiu ICCT (Consiliul Internațional pentru Transporturi Curate) girat de ADAC – Automobil Clubul German. În contrast, mașinile diesel vândute în SUA de aceiași producători folosesc sisteme de tratare a gazelor de eșapament mai eficiente pentru că legislația americană impune norme mai severe.

Noi teste făcute “la drum” vor arăta emisiile “din lumea reală” de la diesel. Ele însă nu se vor aplica decât începând cu 2018, cel mai devreme. În acest timp, producătorii auto continuă să amâne introducerea noilor teste și cer diferite schimbări ale regulilor de testare deja agreate în luna iulie.

“Fiecare mașină diesel trebuie deja să fie nepoluantă, dar doar una din 10 e curată. Aceasta este cauza principală pentru care orașele europene sunt extrem de poluate. Producătorii auto vând mașini diesel curate în SUA, dar cetățenii eurpeni au nevoie la rându-le de aer curat”, spune Greg Archer, manager la T&E.

Costul unui sistem modern de tratare a gazelor de evacuare din motorul diesel este de aproximativ 300 de euro.

Actualul regim de testare a dus la creșterea limitelor dioxidului de azot (NO2) peste tot în Europa, exacerbând cazurile de astm la persoane vulnerabile și scăzând dramatic speranța de viață în orașele poluate. În multe țări vest-europene, dar mai ales în Europa de est numărul automobilelor diesel a urcat de aproape 10 ori în ultimele două decenii.

Posted in Comunicate by / September 14th, 2015 / No Comments »

Leave a Reply