Organizație globală non-profit de mediu Clean Air Task Force a publicat un raport care documentează poluarea cu metan cauzată de infrastructura de petrol și gaze naturale din UE. Pentru realizarea raportului au fost monitorizate peste 430 de situri de petrol și gaze din 15 țări europene, printre care și România, fiind documentate 881 de surse de emisii, între februarie 2021 și martie 2023.

România se numără printre puținele state membre ale UE cu situri de producție de petrol și gaze naturale considerabile și active, iar consumul său de gaze fosile a crescut în mod constant în ultimii ani, devenind principala sursă de energie a țării[1]. În 2017, se estima că în România existau 13.000 de puțuri active răspândite în 400 de câmpuri petroliere.

În 2021, 2Celsius și Clean Air Task Force (CATF) au descoperit grave probleme la infrastructura de petrol și gaze din România, după monitorizarea a 50 de situri din sudul României. În mai 2022, CATF a călătorit din nou în România și a identificat emisii în 14 situri de pe tot lanțul, de la producție, depozitare, din cele 20 vizitate. La Boldești, au fost observate, pe lângă ventilarea și arderea la faclă, gaze provenind din sol, cel mai probabil de la o conductă spartă.

Aproape oriunde mergem, găsim metan. În sus și în josul lanțului și în toate zonele geografice, există o poluare periculoasă cu metan care iese din rețeaua de petrol și gaze din Europa„, a declarat Theophile Humann-Guilleminot, unul dintre termografii certificați ai CATF care monitorizează emisiile fugitive de metan.

Emisiile observate provin în principal de la rezervoarele de depozitare, coșurile de evacuare de urgență, torțele neaprinse și din conducte. Totodată, au fost observate defecțiuni la sonde în nouă țări producătoare de petrol și gaze (Austria, Franța, Italia, Țările de Jos, România, Slovacia, Spania, Germania și Regatul Unit), în România situația fiind cea mai gravă.

Metanul este un puternic gaz cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice, iar reducerea emisiilor sale este esențială pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE. Odată cu invazia Ucrainei și cu nevoia Europei de a diversifica aprovizionarea cu petrol și gaze naturale, metanul a apărut, de asemenea, ca un aspect major al securității energetice. După cum a arătat anunțul RePowerEU, reducerea scurgerilor de metan din întreaga lume ar putea contribui la compensarea deficitelor de energie pe termen scurt pentru Europa, reducând în același timp emisiile globale.

Europa are posibilitatea de a adopta o legislație de vârf la nivel mondial, atât timp cât Parlamentul susține amendamentele de compromis adoptate în aprilie pentru Regulamentul UE privind metanul„, a declarat Alessia Virone, directorul european al CATF. „UE ar putea stabili un nou standard pentru reducerea metanului și ar putea revigora efortul global de a încetini încălzirea pe termen scurt.”

Versiunea asupra căreia au convenit comisiile relevante din cadrul Parlamentului la 26 aprilie a reprezentat un important pas înainte. Acestea au inclus cerințe pentru companii de a monitoriza, raporta și verifica (MRV), precum și pentru detectarea și repararea scurgerilor de metan și limitele privind ventilarea și arderea la faclă (LVF) de-a lungul lanțului de aprovizionare până la extracție. Totodată, au fost introduse standarde de performanță pentru acest sector și un obiectiv de reducere totală a emisiilor care urmează să fie stabilit înainte de 2026. Au fost incluse și noutăți mondiale: un standard de performanță pentru metan de 0,2% sau mai puțin și extinderea măsurilor privind metanul la petrolul și gazele importate în UE.

Având în vedere că marea majoritate a emisiilor datorate consumului de gaz din UE au loc, de fapt, în afara granițelor UE, această extindere a măsurilor de atenuare ar putea avea un impact major în ceea ce privește curățarea lanțului și reducerea metanului la nivel mondial. Piața UE a importurilor de gaze atinge peste 51% din producția mondială.

Poluarea cu metan din sectorul energetic nu este doar o problemă climatică, ci și o imensă risipă de energie care poate fi exploatată pentru a contribui la rezolvarea crizei energetice actuale a Europei. În strategia RePowerEU, Comisia a anunțat un program numit „voi colectați, noi cumpărăm”, care ar putea fi folosit pentru a reduce cele 210 miliarde de metri cubi de gaz care sunt irosite la nivel mondial prin ardere, ventilare și emisii fugitive.

Metanul este de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon pe o perioadă de 20 de ani și este responsabil pentru 0,5°C din încălzirea pe care a cunoscut-o Pământul până în prezent. Din cauza puterii sale și a duratei scurte de viață în comparație cu dioxidul de carbon, reducerea poluării cu metan este cea mai rapidă modalitate de a încetini rata încălzirii globale.

 

 

[1] https://www.euractiv.com/section/energy/news/romania-will-phase-out-coal-by-2032/